Skip to main content

Megasalarissen Publieke Omroep aanpakken – Bijdrage Martin Bosma

Voorzitter (hierna Vz), onze progressieve vrienden in Hilversum denken de hele dag aan het welzijn van het Nederlandse volk. Ze maken bijvoorbeeld reclame voor de multiculturele samenleving, de klimaat-sprookjes van Al Gore en de EU. Ze voeden ons op en dat doen ze allemaal voor ons. Maar soms denken ze ook wel eens aan zichzelf.

Dat dat gebeurt op kosten van de belastingbetaler, daar ligt de progressieve programmamaker niet van wakker. Hij doet het immers voor het volk. Soms komen ze in de krant. Ton Verlind bij de Katholieke Radio-omroep, Karel van der Graaf. Bij Llink is er Floortje Dessing, die voor een beter milieu het hele jaar in een vliegtuig zit. En omdat ze dat anders bij een commerciële zender doet, moet ze voor bijna twee ton betaald worden door de belastingbetaler. Voor dat geld vertelt ze ons dat ze ergens steeds minder dolfijnen ziet en dat dat komt doordat de aarde opwarmt.
Wie houden er toezicht op die geldsmijterij? Nou, bijvoorbeeld Krista van Velzen van de SP. Zij is lid van de ledenraad van Llink, samen met Sjoerd van der Wouw, boezemvriend van Volkert van der Graaf. Er zitten maar liefst vier SP-ers in de Ledenraad van Llink. Ik wou dat die net zoveel herrie maakten als Jasper van Dijk.

Er zijn 25 mensen bij de publieke omroep die meer verdienen dan de minister-president. Het topje van de ijsberg. Heel veel Hilversum veelverdieners doen dat niet als loonslaaf maar via bv-tjes, die ze een factuur laten sturen. Waarom kan niemand ons een volledige lijst verschaffen van de boven-Balkenenders? Kan deze minister daar voor zorgen?

Ook omroep-bobo’s verdienen heel goed. Vera Keur van de Vereniging Arbeiders Radio Amateurs ontvangt twee ton. Ik zou zeggen: Voorzitter, we hebben een motie Van Dijk. Voer hem uit. Henk Hagoort, nieuwe baas van de Publieke Omroep, verdient een pluim dat hij zijn eigen salaris aftopte tot Balkenende. Waarom kan dat niet overal en zeker bij de socialistische Vara.

Hilversum doet ook aan (ik citeer) “relatiebeheer”. En dus vliegt een twintigtal omroep-bobo’s naar Bern voor de wedstrijd NL - Frankrijk. En zo zat minister Plasterk in een Zwitserse skybox met mensen die hij volgens mij net zo goed op het Omroeppark kan treffen.

Ik heb daar twee vragen over.

Een natuurlijk: verliepen die vluchten (zoals de linksen het noemen) “klimaat-neutraal”?

En twee: hoeveel kost die grap de Nederlandse belasting-betaler? De NOS wil het niet zeggen, het is net zo’n geheim als bij de PvdA de uitslag van de fractievoorzitter-verkiezing. Maar ongetwijfeld is deze minister opener dan de NOS.

Dan even terug naar de omroep-salarissen. Henk Hagoort vindt het prima dat presentatoren meer verdienen dan de MP. Deze minister is dat met hem eens. De reden: concurrentie met de commerciële zenders. Vz, sinds wanneer moet met publiek geld geconcurreerd worden met bedrijven?

Mijn laatste vraag aan de minister is deze: waarom moet iemand die verdienstelijk een microfoon recht kan houden en goed in de camera kan kijken als er een rood lichtje gaat branden meer verdienen dan onze Minister-President?