Skip to main content

AO situatie in het Midden-Oosten - Inbreng

Hieronder de inbreng van Raymond de Roon tijdens een algemeen overleg over de situatie in het Midden-Oosten.

Indien wij over de Gazastrook spreken,  het lijden van de mensen in dat gebied en het lijden van de mensen in de aangrenzende regio in Israel, dan zeg ik: het probleem is Hamas, Hamas en nog eens Hamas. Er bestaat, ook bij onze regering en in deze Kamer,  zo’n grote behoefte aan een “duurzaam bestand”. Dat duurzaam bestand komt er niet, zo lang Hamas niet is uitgeschakeld.

Men wil zo graag dat er onderhandeld wordt met Hamas. Maar waarover? Wat de PVV betreft, wordt er niet onderhandeld over instandhouding van dat internationale donorinfuus,  dat Hamas in het zadel  houdt. Mijn  fractie zal daar geen steun aan geven.
De door velen hier zo begeerde twee-staten-oplossing zal er ook niet komen, zolang er een Hamas bestaat. We weten allemaal, dat Hamas anti-zionistisch is en de vernietiging van de staat Israel nastreeft. Moeten we daarover met hen onderhandelen? Ze bewegen om dat op te geven? Dat gaat niet gebeuren, want Hamas is niet alleen anti-zionistisch. Hamas is anti-joods.
Hamas is een racistische organisatie. Als het westen over iets met Hamas moet praten, dan is het hun rabiate Jodenhaat.

De preambule van het Handvest van Hamas, zegt dat het doel van Hamas niet alleen een oorlog tegen Israel of het zionisme is maar een oorlog tegen het  hele joodse volk. Het joodse volk is namelijk de vijand van de Islam. En dit blijkt niet alleen uit de preambule van het Hamas-handvest maar ook uit art 22, waarin wordt aangegeven dat de Joden verantwoordelijk zijn voor alle misstanden in de wereld (de Joden zouden beide wereldoorlogen hebben veroorzaakt, evenals het communisme enz enz).

De jodenhaat van de islam, vloeit rechtstreeks voort uit de Koran. Dat Handvest van een politieke ideologie , die uit is op wereldoverheersing.  De Koran, die door o.a. minister Hirsch Ballin, liefkozend is aangeduid als een “heilig boek”. Zolang Hamas de Jodenhaat koestert, zullen zij ook nooit een twee-staten-oplossing accepteren. Als er met Hamas wordt gesproken, dan moet het er over gaan dat ze hun racisme moeten laten varen.

Als er een beweging met de ideologie van Hamas in Nederland zou opstaan, zouden we dan zeggen “laten we daar mee onderhandelen”?  natuurlijk niet: die beweging zou onmiddellijk in en buiten rechte veroordeeld worden.

Niemand zou het tijdens de Tweede Wereldoorlog in zijn hoofd hebben gehaald om het nazibewind te willen steunen door de Duitse bevolking van hulpverlening te voorzien. Waarom zouden we dan wel het Hamasbewind in de Gazastrook langer in het zadel te houden door de bevolking daar te ondersteunen? Wat mij betreft, gaat daar geen Nederlands belastinggeld meer naar toe.

Ik vraag de minister van Buitenlandse Zaken om zijn diplomatieke inspanningen ten behoeve van hen die in de Gazastrook lijden onder het Hamasbewind en daar ook onderuit willen, alsvolgt in te zetten:

Biedt hen een uitweg naar de Palestijnse staat die er al is ten oosten van de Jordaan: ik bedoel Jordanië.

Zet er op in dat de internationale gemeenschap zich inspant om dat mogelijk te maken.

Zo lang partijen in dit conflict zeggen te willen praten over een 2-staten-oplossing ten westen van de Jordaan, wens ik ze daarin succes. Maar ik geloof er niet in dat dat een haalbare en zinvolle oplossing zal kunnen zijn en al helemaal niet met Hamas aan het roer.