Skip to main content

Wilders: Ik word gedemoniseerd

Bron Telegraaf 5 december 2007
Van onze parlementaire redactie DEN HAAG, woensdag Geert Wilders vindt dat hij net zo wordt gedemoniseerd als Pim Fortuyn destijds. De PVV-leider is woedend over de "christelijke fatwa", die de prominente CDA'er Doekle Terpstra volgens hem heeft uitgesproken met diens oproep om 'het kwaad' te stoppen.

"Zonder rechtstreeks op te roepen tot geweld kan Terpstra een sfeer creëren die geweld rechtvaardigt. Wat dat betreft denk ik absoluut aan de tijd van het demoniseren van Fortuyn", zegt Wilders. Fortuyn werd in 2002 vermoord.

De PVV-leider spreekt van een CDA-banvloek. "Ik hoor premier Balkenende niet zeggen dat Terpstra niet op de man mag spelen. Het is niet fris."

Terpstra riep afgelopen weekeinde op om de 'verWildering' te stoppen en noemde de PVV-leider daarbij "het kwaad". De CDA'er reageerde op de filmplannen van Wilders, die een anti-Koranfilm voorbereidt. Terpstra wil een tegenbeweging vormen, die onder meer de zegen heeft van oud-CDA-voorman Elco Brinkman, NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra en Jong Oranje-bondscoach Foppe de Haan.

Ondemocratisch

Hoewel Terpstra inmiddels heeft laten weten dat hij Wilders niet persoonlijk wilde treffen, is de rechtse politicus des duivels. "Ik hoop dat Terpstra de verantwoordelijkheid wil dragen als een volgende gek (na de moordenaar van Fortuyn, red.) denkt dat-ie het kwaad moet stoppen. Het is ondemocratisch en abject."

In de Tweede Kamer werd gisteren wisselend gereageerd op de rel. Rita Verdonk noemde de oprichting van een tegenbeweging belachelijk. Ook D66-leider Alexander Pechtold vond zo'n beweging niet nodig.

PvdA-minister Vogelaar (Integratie) zei in een reactie dat Wilders polariseert. "Ik heb al eerder gezegd dat Wilders de moslims te veel over één kam scheert en dat dat het debat geen goed doet."

Geert Wilders maakte gisteren bekend aangifte te gaan doen van doodsbedreigingen nadat in Gouda op drie plekken leuzen tegen hem waren aangebracht. Op de voormalige Jan Lighartschool aan de Snoystraat in de Goudse wijk Korte Akkeren waren ondermeer hakenkruizen en de tekst 'Wilders moet dood' gekalkt. De gemeente Gouda heeft de doodsbedreiging gistermiddag laten weghalen. Buren zijn blij dat de muren weer schoon zijn. ,,Dit is toch verschrikkelijk? Tegen zulke teksten kijk ik niet graag aan", aldus een overbuurman.