Nederland weer van ons

Spoeddebat vastzetting cartoonist Nekschot - Inbreng Martin Bosma:
Voorzitter, het gaat slecht met de artistieke vrijheid in Nederland.

De namen spreken voor zich.

Theo van Gogh
Mohammed Rasoel
Soona Heera
Naima El Bezaz
Ewoud Jansen
Rachid Ben Ali
Salman Rushdie

En nu dan Gregorius Nekschot

Allemaal kunstenaars bedreigd vanwege werk dat islamieten niet kunnen waarderen. Islam heeft geen afdeling humor en kunst ligt ook een beetje gevoelig. De enige variabele die er is, is de reactie van het vrije westen.

Van de kunst-sector hoeven we het niet te hebben. De linkse cabaretiers die dertig jaar grappen over het christendom hebben gemaakt, zwijgen nu over de islam. Nee, de 2.345,834e grap over Verdonk en Wilders, ja dat durven ze wel, want die schieten niet terug.

En de PvdA kunnen we ook opgeven, gegijzeld als zij is door het moslim-electoraat. Minister Plasterk werd twee weken geleden in NRC Handelsblad neergezet als libertair. Maar in deze zaak zwijgt de minister van cultuur, de minister van artistieke vrijheid. De minister die zijn hoed maar wat dieper over zijn ogen moet trekken. Ook het linkse college van B en W van Amsterdam kijkt naar het plafond.

De fractie van de PvdA in de Kamer geeft Nekschot nog een natrap. Ik citeer de grote cultuurdrager  John Leerdam op Radio 1: : 'Wie de bal kaatst kan hem terug verwachten. Je weet dat er een risicofactor is'.

Nou, dat lijkt me meteen een mooi grafschrift voor Theo van Gogh.
 
Wie verdedigt nog wel de vrijheid, wie komt er op voor het vrije woord, wie beschermt ons tegen de normen en waarden anno 632.

Dit kabinet? Nou nee, dat goochelt iets met een brief die niet verstuurd is – of toch wel over smadelijke godslastering, en hangt Opinio een peperdure rechtszaak om de nek die het blad misschien failliet maakt. En het liet onderzoeken of Fitna vooraf verboden kon worden. Minister-president Balkenende ging op een stoel staan en riep “Islamieten aller landen. Er komt een heel erg kwetsende film aan!!” Dat was trouwens een cartoonist die dat schreef. Zit die al achter de tralies?

Ook nu moeten tere moslim-zieltjes beschermd worden.

En deze minister van Justitie praat achteraf goed dat het OM heeft ingegrepen, thuis bij Gregorius Nekschot.

Tien man politie, dertig uur in de cel. Computer in beslag genomen, telefoon mee. Onder bedden gekeken, intimidatie. Van iemand die zei: “ach, als ze me gemaild hadden, had ik gewoon gereageerd.”

Voorzitter, om een paar tekeningen. Een paar tekeningen. Dat is Nederland 2008.

Hoe lang is die McCarthy-actie al aan de gang? Volgens minister Hirsch Ballin al drie jaar. Drie jaar jacht op iemand die tekeningen maakt. De hoeder van de juiste gedachte in woord en daad officier van justitie Velleman (vrede zij met hem) en zijn Landelijk Expertise-centrum Discriminatie – een stukje DDR dat nog vrolijk voortwoekert, zitten al drie jaar lang te F5-en om te kijken of er iets niet door de beugel kan. Hoe is dat in zijn werk gegaan? Welke informele mitarbeiter heeft wie geïnformeerd? Welke rol speelde Abdul-Jabbar van de Ven, die mijn fractieleider al eerder kanker toewenste?

Vz, Nekschot is nog niet veroordeeld en toch hangt hem wellicht de doodstraf boven het hoofd. Want zonder dat enige rechter er aan te pas is gekomen, moet deze kunstenaar wellicht vrezen voor zijn leven. Een diender zei dood-leuk: “je anonimiteit kun je nu wel schudden”. Straks weet iedereen wat de echt naam is van Nekschot. Bijvoorbeeld als hij voor de rechter moet komen.

Aanvaard de minister van justitie alle verantwoordelijkheid die daaruit kan voortvloeien? Alle ellende, alle problemen. Is dat het waard?

Nekschot is gedwongen tot zelfcensuur – wat vindt de minister van cultuur daarvan?

Vz, Volgens Maurice de Hond is minister Plasterk de minister waar NL het meest van verwacht. Dat komt mooi uit. Mijn fractie verwacht ook veel van hem. Mijn fractie verwacht dat hij opkomt voor de vrijheid.

Daarom aan hem de vraag: wat gaat hij doen. Alleen maar zeggen “behoudens ieders verantwoordelijkheid voor de wet”. Of ook een actieve rol. Beetje symboolpolitiek misschien? Zoals mijn fractie voorstelde Soorah Heera te laten exposeren op het ministerie van onderwijs als het verder nergens kan. Zou het niet een mooi idee zijn als minister Plasterk een gebaar maakt. Ik noem maar wat: geef het boek van de heer Nekschot aan onze middelbare scholieren. Dan kunnen ze zelf oordelen. En straks aan hun kleinkinderen vertellen hoe Nederland in 2008 de ogen sloot voor de woorden die met bloed staan geschreven op een muur in Amsterdam over een volk dat voor tirannen zwicht.

facebooktwitterinstagrammail

We hebben 2975 gasten

doneer

Nederland
English

steun ons ideal

donaties

donaties