Skip to main content

PVV-vragen over het niet-vervolgen van doodsbedreigers Geert Wilders

26 januari 2023

Vragen van het lid Wilders (PVV) aan premier Rutte, vice-premier Kaag, de minister van Justitie en de minister van BZK over het niet-vervolgen van doodsbedreigers:

1.)
Bent u bekend met het feit dat iemand die mij met de dood bedreigde geen straf, maar een reprimandegesprek krijgt?(*)

2.)
Bent u het met mij eens dat het onacceptabel is dat iemand die zegt “als ik jou tegenkom krijg jij een kogel door je hoofd heen” geen enkele straf maar slechts een foei-gesprek bij de politie krijgt? Zo nee, waarom niet?

3.)
Bent u het met mij eens dat het bij een doodsbedreiging onacceptabel is dat de Officier van Justitie stelt dat er een ‘betere oplossing is dan straf’? Waarom heeft het OM veel sympathie voor de dader en niet voor het slachtoffer van bedreigingen?

4.)
Hoe past dit besluit van het OM in uw toezegging dat de strijd tegen bedreigingen van politici geïntensiveerd wordt?

5.)
Herinnert u zich mijn recente vorige vragen waar het OM besloot iemand die mij bedreigde met de tekst: “Kga vrijdag met mijn school naar de Tweede Kamer, knoop voor je dat je er dan ni bent want deze Turken slaan je dood”, eveneens niet te vervolgen? Bent u ermee bekend dat het OM bij mij veel vaker besluit mensen die me met de dood bedreigen niet te vervolgen en straffen? Wat is uw oordeel daarover?

6.)
Kunt u uitleggen waarom personen die u als premier en u als vicepremier bedreigen altijd hard worden aangepakt en gestraft en vaak zelfs van hun bed worden gelicht, terwijl mensen die mij met de dood bedreigen vaker een foei-gesprek krijgen?

7.)
Deelt u de mening dat hier sprake is van pure rechtsongelijkheid?

8.)
Waarom worden bedreigers van de premier en vicepremier, zijnde politici van VVD en D66-huize strenger gestraft en anders behandeld dan de leider van de grootste oppositiepartij PVV? Wat vindt u daarvan?

9.)
Wat heeft het voor zin voor mij om aangifte te doen als het resultaat is dat mensen die mij met de dood bedreigen vaak niet vervolgd worden?

10.)
Wat voor signaal geeft u aan de bijna duizend personen die mij vorig jaar met de dood bedreigden en de mullahs die afgelopen jaren verschillende fatwa’s over mij hebben uitgesproken met de oproep mij te vermoorden, en de mensen die dat ook overwegen te doen, als ze zien dat doodsbedreigingen aan mij vaak onbestraft blijven en de daders er zonder straf mee wegkomen? Realiseert u zich dat dit de veiligheid van mij en mijn gezin schaadt? Heeft de AIVD hier aandacht voor?

 

(*)Brief OM Arrondissementsparket Amsterdam d.d. 20 januari 2023, kenmerk: 13-292370–22/109573227-SO4301