Skip to main content

Nederland moet zich bevrijden van de EU

Nederland is een klein land, zonder de EU betekenen we niets, zeggen de eurofielen. Maar onze stelling is dat Nederland te groot is voor Europa en zich daarom moet bevrijden van de EU.

De EU bracht ons welvaart en banen, beweren de eurofielen. Als we die welvaart willen behouden en nieuwe banen willen creëren, moeten we in de EU blijven, stellen ze. Maar de eurofielen hebben twee keer ongelijk.

Het is simpelweg niet juist dat het uitverkopen van nationale soevereiniteit aan Brussel ons welvaart en banen bracht. Hoe minder een land zich in het verleden door de Brusselse sirenenzang liet verleiden, hoe beter het economisch presteerde. "Better off out," is geen fabeltje. Zwitserland, het meest welvarende land van Europa, kent hoge economische groei en weinig werkloosheid, maar zit niet in de EU.

De politiek die Brussel voorstaat laat zich kort samenvatten: West-Europa wordt verplicht om zijn economie kapot te belasten zodat snel miljarden naar Zuid-Europa gegireerd kunnen worden terwijl de grenzen wagenwijd open moeten voor Oost-Europa. Dat levert allemaal geen welvaart en banen op, maar kost ons daarentegen welvaart en banen.

Als Nederland voor een exit uit de EU kiest, dan moet het niet langer miljarden aan Brussel en Zuid-Europa geven, bespaart het miljarden door zich te bevrijden van de Brusselse regeldruk, kan het de geldverslindende massa-immigratie beperken, herwinnen we onze soevereiniteit en worden weer baas over eigen geld en eigen grenzen, beschermen we onze identiteit en tradities, en kunnen de belastingen, de BTW en de accijnzen omlaag zodat onze economie weer zuurstof krijgt. Maar vooral – en hier blijkt het tweede ongelijk van de eurofielen – zonder het Brussels keurslijf kunnen we ten volle de kansen benutten die de toekomst ons biedt.

Daarover gaat het bij de Europese verkiezingen op 22 mei: Ze zijn onze afspraak met de toekomst.

De groei in Europa stagneert. De rest van de wereld groeit economisch veel sneller. Van onze export gaat vandaag 72,5% naar EU-landen en amper 13,6% naar Azië en Afrika. Maar de EU vertegenwoordigt een krimpend aandeel van slechts 13,7% van de wereldeconomie.

Terwijl een land zoals Zwitserland de voorbije jaren vlijtig en gezwind vrijhandelsakkoorden afsloot met landen zoals Japan en China, deden wij niets. 12% van de Zwitserse export gaat vandaag reeds naar de zogenaamde BRIC-landen – de opkomende economieën in Brazilië, Rusland, India en China. In Nederland is dat amper 5%. Wij laten ons de kaas van het brood eten.

Een handelsnatie zoals Nederland moet inspelen op de nieuwe economische realiteit. Nederland moet zich minder op de EU gaan richten en meer op de wereld. Helaas heeft Nederland het recht om vrijhandelsakkoorden met andere landen te sluiten overgedragen aan de logge en trage EU-bureaucratie in Brussel.

In plaats van handelsakkoorden te sluiten, voert de EU handelsoorlogen. Daarbij staan niet de belangen van Nederland voorop, maar wel de grootste gemene deler van de belangen van alle EU-landen. De belangen van Nederland komen echter niet overeen met de grootste gemene deler van de EU. Wij bezitten het potentieel om het Singapore van Europa te worden: de draaischijf tussen Europa en de wereld. Maar Brussel belet ons dat.

Als we de unieke kans niet grijpen om weer voor onszelf te gaan zorgen, dan komen we nooit uit het moeras waarin we nu zitten met onze 700.000 werklozen. Dat is precies de keuze waar wij vandaag voor staan: Ons richten op de toekomst en op de wereld, of ons vast kluisteren aan Brussel en ten onder gaan.

NExit – een exit van Nederland uit de EU – schaadt onze handelsbetrekkingen met de rest van Europa niet. Net zoals Zwitserland kunnen we immers bilaterale akkoorden afsluiten met de EU die ons toegang garanderen tot de EU-markt. De EU zal dit niet afwijzen, want Europa heeft onze havens nodig. De Rijn stroomt naar Rotterdam. Van alle Europese havens heeft alleen Rotterdam de diepgang om de grootste tankers en containerschepen ter wereld te ontvangen.

We moeten ons niet laten bang maken door de eurofielen, maar kansen durven grijpen. NExit is de toekomst omdat groeien in de wereld de toekomst is. Nederland mag dan wel een klein land zijn, het is te groot voor Europa. De EU houdt ons beklemd en gevangen. We zijn een natie aan de zee. Dat betekent dat we onze blik voorbij de horizon moeten durven richten.

In die traditie zijn we geworteld. Brussel berooft ons van onze welvaart, ons geld, onze tradities en onze identiteit, en daarmee van onze toekomst. Maar op 22 mei kunnen we ons lot weer in eigen handen nemen.

Geert Wilders is voorzitter van de PVV-fractie in de Tweede Kamer, Marcel de Graaff is voorzitter van de PVV-fractie in de Eerste Kamer en PVV-lijsttrekker bij de Europese verkiezingen op 22 mei, dit artikel verscheen vandaag op de opiniepagina van de Volkskrant.