Skip to main content

Wilders: kabinet slaapt bij aanpak jihadisten

PVV-leider Geert Wilders heeft forse kritiek op de aanpak van het kabinet van de groeiende groep potentieel gewelddadige moslimradicalen in Nederland. 'Het kabinet slaapt. Dat is onverantwoordelijk', zei hij tegen persbureau ANP.

Wilders vindt dat er snel extra geld moet naar de inlichtingendienst AIVD om de jihadisten in de gaten te kunnen houden. Hij denkt daarbij aan een half miljard euro, dat van het budget voor Ontwikkelingshulp moet worden gehaald. Nederlandse jihadstrijders die uit bijvoorbeeld Irak of Syrië terugkeren, moeten worden vastgezet en als ze een dubbele nationaliteit hebben, moet de Nederlandse worden afgepakt, aldus Wilders. Het kabinet zou dit via een spoedwet moeten regelen. Ook moeten er volgens Wilders extra grenscontroles komen.

Hij reageerde op een nog geheime nota van de AIVD waarin volgens De Telegraaf staat dat de dienst te weinig capaciteit heeft om de jihadisten te volgen. Volgens terrorismedeskundigen zijn er mogelijk duizenden jihadsympathisanten in Nederland en is de kans op een aanslag groter dan ooit, schrijft de krant.

Wilders spreekt van een noodsituatie, die snel actie vereist. 'Het is wachten op een aanslag in Nederland op deze manier met dit naïeve kabinet'', stelt de PVV-leider, die al jaren zwaar wordt beveiligd vanwege bedreigingen uit radicale hoek. ,,De dreiging voor Nederland is nu groter dan ooit, groter dan tien jaar geleden met de Hofstadgroep. We hebben honderden Hofstadgroepen met die jihadgangers en duizenden sympathisanten.'

Ongeveer 130 Nederlandse jihadgangers zijn naar Syrië en Irak afgereisd. Van hen zijn er circa 30 teruggekeerd. Volgens minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vormen die terugkeerders een 'behoorlijk grote risicodreiging'. Hij zei vrijdag geen extra instrumenten nodig te hebben om jihadgangers aan te pakken.

Klik hier voor het artikel op AD.nl

Klik hier voor het artikel op Spitsnieuws.nl

Klik hier voor het artikel op Telegraaf.nl

Klik hier voor het artikel op Elsevier.nl