Nederland weer van ons

Tweede termijn (indienen motie van wantrouwen)

Eerste termijn

 

Voorzitter,
Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat de premier hier nog durft te komen. Dat hij zijn gezicht nog durft te laten zien. Vz, daar staat een politicus die zijn politiek kompas allang kwijt is. Daar in vak K staat de voltooid verleden tijd.

Een premier die zichzelf knock-out heeft gevloerd. Een jaar lang iets verdedigd dat niet te verdedigen was. Met leugens over memo’s die eerst niet en toen toch wel bestonden en onzinverhalen over het grote belang van het afschaffen van de dividendbelasting voor het vestigingsklimaat.
Ik hoor het de premier nog zeggen: “Zouden we dit niet doen en dat geloof ik tot in mijn diepste vezels, dan neem je een risico met tienduizenden, honderdduizenden, potentieel miljoenen banen. En dat gaat deze coalitie simpelweg niet doen”.
Zwetsverhalen voorzitter, leugens, bedrog en bangmakerij.

Het mes van de politieke guillotine viel op vrijdag
5 oktober. Het was geloof ik rond zeven uur ‘s ochtends. Toen kwam de totale vernedering er voor premier Rutte aankwam.
Een sms-je van Paul Polman, de hoogste baas van zijn oude werkgever Unilever. Een sms- je, hoe vernederender wil je het hebben voorzitter.
De boodschap van het sms- je: ‘Sorry Mark, we blijven toch in London, het land van de Brexit is toch veel aantrekkelijker voor ons bedrijf dan jouw Nederland.’

En afgeserveerd werd de premier.
Weg zijn geloofwaardigheid. Weg zwetsverhalen.
Weg leugens en bedrog. Weg afschaffen dividendbelasting. Alleen de premier zelf zit er nog.

Voorzitter, je zou denken dat de premier van zijn geblunder heeft geleerd. Dat hij de twee miljard euro die nu vrijkomt inzet voor de gewone Nederlanders die de crisis hebben betaald. Die de afgelopen jaren tientallen miljarden aan lastenverzwaringen en bezuinigingen voor hun kiezen hebben gekregen.

Die ook nu weer geconfronteerd worden met hogere huren, een hogere energierekening, een hogere ziektekostenpremie, en dadelijk ook nog eens met duurdere boodschappen omdat de btw omhoog gaat. Die mensen verdienen nu prioriteit.
Want volgend jaar worden ze weer afgescheept met een habbekrats op zijn best. Met als je mazzel hebt een armoedig eurootje per dag aan koopkrachtverbetering dat in werkelijkheid voor heel veel mensen zelfs een dikke min blijkt te zijn.

En dat terwijl de bedrijfswinsten zijn verdubbeld de afgelopen vijftien jaar, van 100 miljard in 2000 naar 218 miljard bedrijfswinsten vorig jaar. Dat is prachtig en dat gun ik ze.
En in diezelfde periode is het besteedbaar inkomen voor de gewone Nederlanders nauwelijks gestegen. Veel oneerlijker kan het toch niet.
Hoe haalt de premier het in zijn hoofd die vrijgekomen twee miljard euro weer opnieuw vooral aan multinationals te geven en niet aan de gewone Nederlander.

De PVV heeft een veel beter voorstel. Gebruik het geld om de geplande BTW-verhoging op boodschappen niet door te laten gaan.
Iedereen profiteert daarvan, de mensen die werken, de ouderen met een pensioen, de mensen met een uitkering en ja ook het midden- en kleinbedrijf. En de meerderheid van de Nederlanders wil het.
Maar nee voorzitter, het onfatsoen en de arrogantie van de macht is bij Rutte oneindig. Want opnieuw gaat de 2 miljard euro naar vooral multinationals. Naar lagere winstbelasting en ook naar de expatregeling waardoor buitenlandse werknemers nog langer 30% minder belasting hoeven te betalen dan Nederlandse werknemers. Hoe verzin je het? Het is toch met geen pen te beschrijven: 750 miljoen euro wordt, dat is driekwart miljard euro om de buitenlandse werknemer ook in 2019 en 2020 dertig procent minder belasting te laten betalen dan de Nederlandse werknemer. Hoe verzin je die waanzin?

Deze premier moet weg. Dat zeg ik namens heel veel, miljoenen Nederlanders. En al moet ik nog honderd keer een motie van wantrouwen indienen om dat bereiken, ik zal het niet laten, ook vandaag niet. Deze premier luistert vooral naar de lobbyisten van zijn multinationalvriendjes en heeft lak aan de gewone man, de gewone vrouw, de gewone Nederlander die hij keer op keer voorliegt en in de steek laat.

Miljarden naar Afrika, Brussel en bedrijven en een habbekrats of helemaal niets voor de gewone Nederlander. Schaam u meneer Rutte. Voor die keuzes.

Nederland heeft schoon genoeg van u.

facebooktwitterinstagrammail

We hebben 3980 gasten

doneer

Nederland
English

steun ons ideal

donaties

donaties