Skip to main content

PVV stelt vragen over de Amerikaanse oproep om de Syrische oppositie te hervormen

Vragen van het lid De Roon (PVV) aan de minister van Buitenlandse Zaken n.a.v. de Amerikaanse oproep om de Syrische oppositie te hervormen:

1.)
Kent u het bericht 'VS roepen Syrische oppositie op zich te verweren tegen extremisten'? (*)

2.)
Herinnert u zich mijn eerdere kritiek op de Nederlandse steun aan het exclusieve en radicaliserende soennietenclubje, genaamd de Syrische Nationale Raad? (**)

3.)
Bent u er nu, net als de Amerikaanse regering, ook van overtuigd dat de Syrische Nationale Raad onze steun niet verdient? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke consequenties verbindt u hieraan?

4.)
Hoe beoordeelt u het rapport 'Syrian Jihadism' en de toenemende bewijzen dat de best georganiseerde en best gesponsorde rebellengroepen voor een groot deel uit salafisten bestaan? (***)

5.)
Deelt u de mening van het hoofd van het VN-team dat beschuldigingen van schending van mensenrechten in Syrië onderzoekt, dat jihadisten één van de meest alarmerende elementen zijn in de burgeroorlog in Syrië? (****)

6.)
Hoe schat u de kansen in dat de nieuw te verenigen Syrische oppositie een inclusieve vertegenwoordiging van de Syrische samenleving wordt en de massaal aanwezige jihadisten buiten de deur houdt? En welke mogelijkheden ziet u om dit te bevorderen?

7.)
Kunt u deze vragen voor 14 november 2012 beantwoorden?

 


(*) www.nrc.nl/nieuws/2012/10/31/vs-roepen-syrische-oppositie-op-zich-beter-te-organiseren/

(**) Kamerstuk 21501-02 nr. 1154, Kamerstuk32 623 nr. 68 en Kamerstuk 21 501-02 nr. 1150

(***) www.ui.se/Files.aspx?f_id=77409

http://www.guardian.co.uk/world/2012/aug/13/syria-opposition-groups-national-council

(****) http://edition.cnn.com/2012/09/17/world/meast/syria-civil-war/index.html