Skip to main content

PVV wil geen dure woningen voor EU-ambassadeurs

De peperdure diplomatieke dienst van de EU strooit royaal met zuurverdiende euro's van de belastingbetalers: diplomatenwoningen mogen tot € 30.000 per maand kosten. "Dat is natuurlijk absoluut onaanvaardbaar. De burgers moeten de broekriem aanhalen op bevel van de EU, zodat EU-diplomaten hun riante leventje kunnen voortzetten" aldus PVV-kamerleden Raymond de Roon en Barry Madlener. Zij vragen de minister van Buitenlandse Zaken hier zo snel mogelijk een eind aan te maken.

Vragen van de leden De Roon en Madlener (beiden PVV) aan de minister van Buitenlandse Zaken over ongelooflijk dure privéwoningen van EU-diplomaten.

1.)
Kent u de berichten 'EU diplomat's home costs £25,000 a month' en 'Hoge woonkosten EU-diplomaten'? (*)

2.)
Klopt het dat er ruim € 20.000 per maand aan woonlasten wordt betaald uit de zakken van de belastingbetalers voor één enkele (Nederlandse) EU ambassadeur in Hong Kong en bijna € 30.000 per maand voor één enkele (Spaanse) EU ambassadeur in Moskou? Zo nee, waarom niet?

3.)
Klopt het, dat deze kosten in geen verhouding staan tot de lokale woningmarkt? Wat zijn de door de belastingbetalers te dragen woonlasten van de Nederlandse consul-generaal in Hong Kong en de Nederlandse ambassadeur in Moskou? Hoe verhoudt dit zich tot de woonlasten genoemd in vraag 2 en hoe beoordeelt u die verhouding?

4.)
Bent u het met ons eens dat het te gek voor woorden is dat Nederland zich in allerlei creatieve bochten moet wringen om 40 miljoen euro op de eigen diplomatie te bezuinigen, terwijl de EU jaarlijks ruim € 500 miljoen uitgeeft aan de Europese diplomatieke dienst?(**) Zo nee, waarom niet?

5.)
Vindt u ook dat het onaanvaardbaar is dat in tijden van crisis een EU-ambassadeur wordt beloond met een brutosalaris van £ 244.000 (€ 290.360) plus secundaire feestvoorwaarden zoals eersteklasreizen voor familieleden, riante expatvergoedingen, een zorgverzekering, een eigen auto met chauffeur, privé-personeel voor de EU-diplomaat en zijn familie, veel vrije dagen en gratis reizen van en naar huis?

6.)
Hoe beoordeelt u in dit verband het interne inspectierapport, waaruit blijkt dat het financiële beheer van de Europese ambassades in 33% van de onderzochte gevallen ondermaats is?

 7.)
Erkent u dat dit het zoveelste bewijs is dat wij onze diplomatie niet aan de EU moeten overlaten, maar het veel beter zelf kunnen? Zo nee, waarom niet? (**)

8.)
Wat gaat u doen om aan deze wantoestanden zo snel mogelijk een eind te maken?

9.)
Wilt u deze vragen voor 30 januari 2013 beantwoorden?

 

 

(*)    http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/news/uk_news/National/article1197936.ece

http://www.telegraaf.nl/binnenland/21236372/__Hoge_woonkosten_EU-diplomaten__.html

(**)  http://fd.nl/Print/krant/Pagina/Economie___Politiek/126270-1301/minister-ziet-af-van-opheffen-van-posten_bron_fd_krant