Skip to main content

PVV: UNHCR mag christenen uit Pakistan niet in de steek laten

Zo'n 600 christelijke vluchtelingen uit Pakistan zitten knel in Sri Lanka. Dat land en ook de VN Hoge Commissaris voor Vluchtelingen, laten hen in de steek. Hetzelfde lijkt te gebeuren met christelijke Pakistaanse vluchtelingen in Thailand.
De PVV vraagt de minister van Buitenlandse Zaken om deze regeringen en de Hoge Commissaris tot een betere behandeling van deze mensen te brengen.
"Waarom laat de wereld deze slachtoffers van de islam in de steek?", zo vraagt PVV-kamerlid Raymond De Roon: "Minister Timmermans moet snel in actie komen".

Vragen van het lid de Roon (PVV) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de berichten dat Sri Lanka, Thailand en UNHCR wanhopige christenen aan hun lot over laten:

1.)
Hoe apprecieert u de berichten "Sri Lanka laat wanhopige christenen aan hun lot over", "Pakistani Christians ask for Church help to get political asylum in Sri Lanka" en "Pakistani Christians in search of a new homeland"? (1)

2.)
Kunt u aangeven wat de reden is dat UNHCR deze vluchtelingen niet erkent op politieke of religieuze gronden, ondanks de duidelijk aantoonbare discriminatie, uitsluiting en vervolging van christenen in Pakistan?

3.)
Hoe verhoudt deze weigering zich met de UNHCR-richtlijnen waarin geconcludeerd wordt dat Pakistaanse christenen een risicogroep vormen, die in algemene zin geen veilig vestigingsalternatief in eigen land hebben? (2)

4.)
Klopt het dat de Sri Lankaanse regering de Pakistaanse christenen niet wil helpen om de relatie met Pakistan niet onder druk te zetten?

5.)
Kunt u aangeven hoeveel Pakistaanse christenen zich in Thailand bevinden die het moeten stellen zonder VN-hulp? Wat is de reden dat Thailand hen geen asiel verleent?

6.)
Bent u bereid in bilateraal en multilateraal verband er bij Sri Lanka en Thailand op aan te dringen asiel te verlenen aan vervolgde Pakistaanse christenen? Zo ja, wat gaat u doen en bent u bereid de Kamer te informeren over de uitkomsten? Zo nee, waarom niet?

7.)
Bent u bereid in bilateraal en multilateraal verband de druk op Pakistan op te voeren om de blasfemiewet af te schaffen en christenen en andere religieuze minderheden adequaat bescherming te bieden? Zo ja, wat gaat u doen? Zo nee, waarom niet?


(1) Nederlands Dagblad, Sri Lanka laat wanhopige christenen aan hun lot over, 24 januari 2014
http://www.asianews.it/news-en/Pakistani-Christians-ask-for-Church-help-to-get-political-asylum-in-Sri-Lanka-30092.html
http://www.christiantoday.com/article/pakistani.christians.in.search.of.a.new.homeland/35492.htm

(2)UNHCR eligibility guidelines for assessing the international protection needs of members of religious minorities from Pakistan
http://www.refworld.org/docid/4fb0ec662.html