Skip to main content

PVV: paspoortcontrole luchtreizigers moet beter

Naar aanleiding van de Iraniërs die met vermiste paspoorten aan boord van het vermiste vliegtuig van Malaysian Air waren gekomen, blijkt nu dat óók in Nederland onvoldoende wordt gecontroleerd of luchtreizigers wel met hun eigen paspoort in het vliegtuig stappen. "Daardoor wordt de veiligheid in de luchtvaart in gevaar gebracht", aldus PVV-kamerlid De Roon. "Criminelen moeten in de kraag worden gevat in plaats van dat ze worden uitgezwaaid door de Koninklijke Marechaussee".

Vragen van de leden De Roon en Helder (beiden PVV) aan de minister van Defensie en de minister van Veiligheid en Justitie over het bericht dat de Interpol database van gestolen en/of vermiste paspoorten nauwelijks wordt gecheckt:

1.)
Kunt u een appreciatie geven van het bericht "2 Airlines to Check Passports on Interpol Database"(*)?

2.)
Klopt het dat alleen de VS, het VK en de VAE actief gebruikmaken van de database van Interpol waarin 40 miljoen gestolen en/of vermiste paspoorten zijn opgenomen? Waarom staat Nederland niet in dit rijtje?

3.)
Bent u het met mij eens dat de marechaussee -zeker in het licht van de hoge terreurdreiging- een 100% controle op paspoorten moet uitvoeren op luchthavens en het absurd is dat Nederland dit blijkbaar niet doet, terwijl het volgens Interpol maar één luttele seconde kost om te controleren of een paspoort is opgenomen in hun database?

4.)
Hoe beoordeelt u het feit dat het afgelopen jaar meer dan 1 miljard passagiers een vliegtuig zijn ingestapt zonder dat hun paspoorten getoetst zijn aan de database van Interpol?

5.)
Hoe beoordeelt u het feit dat Interpol nu maar overgaat tot het aanbieden van het gebruik van de database aan vliegmaatschappijen, omdat veel overheden te laks zijn om de database te gebruiken?

6.)
Bent u met mij van mening dat smoesjes als een gebrek aan mankracht, privacyoverwegingen of politieke obstakels geen reden kunnen zijn om te marchanderen met de veiligheid ?

7.)
Wat gaat u eraan doen om te bevorderen dat andere landen ook alle paspoorten op luchthavens van passagiers toetsen aan de database van Interpol?

(*)http://abcnews.go.com/International/wireStory/interpol-shows-image-iranians-missing-jet-22857894