Skip to main content

PVV: piraterij Golf van Guinee actiever bestrijden

Vragen van het lid De Roon (PVV) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Defensie over piraterijbestrijding in de Golf van Guinee:

1.)
Heeft u kennis genomen van het beleidsdocument van het Witte Huis inzake piraterij bestrijding in de Golf van Guinee (1) ?

2.)
Hoe beoordeelt u deze beleidsvoornemens, in het bijzonder v.w.b. de inzet van gewapende private beveiligers en het gebruik maken van maritieme patrouilles en beschermde konvooien? Welke bijdrage kan Nederland en de Nederlandse marine leveren aan de realisering van deze concepten?

3.)
Klopt het naar uw mening dat veel piraterij aanvallen in de Golf van Guinee plaatsvinden "buiten de twaalf mijlszĂ´ne en buiten het bereik van de marine's in de regio" (2)? Zo nee, waarom niet?

4.)
Zo ja, ziet u dan aanleiding om de Nederlandse marine in die internationale wateren een actievere rol te laten spelen ter bescherming van Nederlandse belangen? Zo nee, waarom niet?

Voetnoten:
(1) U.S. counter piracy and maritime security action plan, Juni 2014, Annex B: Framework for Combating Piracy and Enhancing Maritime Security in the Gulf of Guinee http://www.whitehouse.gov/sites/default/files/docs/united_states_counter_piracy_and_maritime_security_action_plan_2014.pdf B

(2) Blz. 2 van genoemde Annex B.