Skip to main content

PVV wil maatregelen n.a.v. chemische wapens in handen van Islamitische Staat

Dat blijkt uit vragen die Geert Wilders en Raymond de Roon daarover hebben gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Defensie.
In het bijzonder vragen zij om maatregelen tegen terreuraanslagen die Islamitische Staat met die wapens ook in Nederland zou kunnen uitvoeren.
Daarnaast willen zij bescherming van de Nederlandse militairen in Irak tegen eventuele aanvallen met chemische wapens.

Vragen van de leden De Roon en Wilders (beiden PVV) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Defensie over het bericht dat ISIS beschikt over chemische wapens.

1.)
Heeft u kennis genomen van het bericht dat Islamitische Staat beschikt over chemische wapens? (*)

2.)
Hoe beoordeelt u het bericht dat de V.S. tussen 2003 en 2011 verouderde chemische wapens hebben aangetroffen in Irak? (**) Was deze informatie reeds bij u bekend?

3.)
Wat is uw oordeel over het feit dat deze verouderde chemische wapens niet zijn vernietigd?

4.)
Wat is u bekend over slachtoffers met symptomen die duiden op een chemische aanval in de Syrische grensstad Kobani? Deelt u de bevindingen van de Israƫlische experts die bevestigen dat Koerdische strijders zijn omgekomen door een chemische aanval? Zo nee, waarom niet?

5.)
Welke maatregelen wilt u bevorderen om te voorkomen dat de Nederlandse trainers die worden uitgezonden naar Irak, het slachtoffer worden van een chemische aanval? Gaat u in navolging van de Britten de Nederlanders voorzien van speciale beschermende pakken?

6.)
Welke maatregelen wilt u (in samenwerking met internationale partners) bevorderen om te voorkomen dat ISIS chemische wapens Syriƫ en Irak uitsmokkelt om elders (bij voorbeeld in Nederland) dood en verderf te zaaien?

7.)
Ziet u nu eindelijk in dat grenscontroles noodzakelijk zijn in de strijd tegen terrorisme om zo (onder andere) te voorkomen dat chemische wapens Nederland binnenkomen en worden ingezet tegen onze burgers? Zo neen, waarom wilt u dat niet doen?

 

(*)   Lees hier het artikel op Telegraaf.nl    
(**) Lees hier het artikel op NYtimes.com