Skip to main content

PVV-vragen over islamitische militairen die door loyaliteitsproblemen niet geschikt zijn voor onze krijgsmacht

Vragen van de leden De Roon en De Graaf (beiden PVV) aan de minister van Defensie over islamitische militairen die door loyaliteitsproblemen niet geschikt zijn voor onze krijgsmacht.

1.)
Bent u bekend met het artikel 'Meer steun van imams in het leger'? (*)

2.)
Wat verwachtte u eigenlijk toen u de onderzoeksopdracht gaf aan een GroenLinks-politicus die in islamkritiek een grote bron van radicalisering ziet? (**)

3.)
Klopt het dat er in onze krijgsmacht maar liefst 3000 militairen dienen met een islamitische achtergrond? Kunt u een inschatting geven van het aantal 'gewetensbezwaarden'?

4.)
Bent u het met ons eens dat het onmogelijk is om islamitische militairen met/zonder loyaliteitsproblemen van elkaar te onderscheiden?

5.)
Bent u op de hoogte van de zgn. 'insider attacks' door islamitische militairen in andere krijgsmachten?

6.)
Waarom worden islamitische militairen met loyaliteitsproblemen 'geholpen' door predikers van een ideologie die haat en geweld voorschrijft, en niet direct de laan en (zo mogelijk) het land uit gestuurd?

7.)
Bent u het met ons eens dat niet 'meer imams' maar 'minder islamitische militairen de oplossing is voor loyaliteitsproblemen in de krijgsmacht? Zo neen, waarom niet?

8.)
Wanneer gaat bij u het lichtje branden dat het verstandiger is geen militairen aan te nemen met een dubbele nationaliteit, zodat een groot deel van de door loyaliteitsproblemen bezwaarden geweerd kan worden uit de krijgsmacht?

9.)
Wilt u nu eindelijk eens aangeven, net zoals de ons omringende landen doen, hoeveel ex-militairen er inmiddels als jihadist zijn afgereisd naar Syriƫ en Irak? Zo neen, waarom kon u hier eind 2013 wel opheldering over geven en nu niet? (***)

10.)
Wilt u in lijn met eerdere wervingscampagnes (****) een campagne starten die eindigt met de tekst: islamitische militairen vanwege risico loyaliteitsproblemen: geschikt [ ] ongeschikt [ X ] ?

 

(*)       "Meer steun van imams in het leger" Telegraaf, 2 april 2015.
(**)     https://groenlinks.nl/nieuws/eerste-kamerdebat-internationale-veiligheid
(***)   https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20132014-767.html
(****) http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2011/11/04/goud-voor-geschikt-ongeschikt