Skip to main content

PVV: Nederland moet afstand nemen van Turkse bombardementen

"De Koerden zijn de enige effectieve strijdmacht op de grond tegen de terroristen van Islamitische Staat. Juist zij worden nu door onze NAVO-‘bondgenoot’ Turkije gebombardeerd. Dat is schunnig," aldus PVV-kamerlid Raymond de Roon. "Ik herhaal het nog maar eens:Turkije moet uit de NAVO."

Vragen van het lid De Roon (PVV) aan de minister van Buitenlandse Zaken over Turkse bombardementen op Koerdische stellingen in Noord-Irak.

1.)
Klopt het bericht dat Turkije herhaaldelijk bombardementen heeft uitgevoerd op Koerdische stellingen in Noord-Irak? (*)

2.)
Klopt de opvatting dat de Turkse bombardementen op Koerdische stellingen veel zwaarder zijn dan de Turkse bombardementen op stellingen van de Islamitische Staat? Zo neen, welke bewijzen heeft u die dit weerspreken?

3.)
Hoe beoordeelt u het feit dat de Iraakse premier Haider al-Abadi de Turkse bombardementen in Noord-Irak beschouwt als een schending van de Iraakse soevereiniteit? Deelt u zijn mening? Zo neen, waarom niet? (**)

4.)
Hebben de NAVO-landen tijdens het spoedberaad d.d. 28 juli 2015 expliciet hun steun verleend aan Turkije om luchtaanvallen uit te voeren boven Noord-Irak?

5.)
Vallen de Turkse luchtaanvallen in Noord-Irak onder het zelfverdedigingsrecht van Turkije? Zo ja, welke bepalingen uit het internationale recht ondersteunen het Turkse handelen?

6.)
Deelt u de mening dat de NAVO-landen, met hun politieke steun aan Turkije in de strijd tegen ‘terrorisme’, Turkije een blanco cheque hebben gegeven om de Koerden een flink pak slaag te geven?

7.)
Laat u het NAVO-bondgenootschap nog langer gijzelen door de islamitische agenda en binnenlandse machtsspelletjes van kalief Erdogan? Zo neen, wilt u er dan alles aan doen om Turkije uit de NAVO te zetten?

 

(*) http://www.reuters.com/article/2015/07/29/us-mideast-crisis-turkey-idUSKCN0Q30OF20150729
(**) http://www.todayszaman.com/latest-news_iraqi-pm-says-turkish-airstrikes-violation-of-iraqs-sovereignty_394903.html