Skip to main content

PVV: minister Koenders moet nu opheldering geven over samenwerking Turkije met Islamitische Staat

De Nederlandse regering moet ophouden met verstoppertje spelen over de banden van Turkije met Islamitische Staat, die tot voor kort bestonden. “Het is de taak van de minister van Buitenlandse Zaken om nu snel openheid van zaken te geven over die samenwerking,” aldus PVV-kamerlid Raymond de Roon. “Al veel te lang doet de regering alsof er geen vuiltje aan de lucht is, terwijl de bewijzen over samenwerking van de Turkse overheid met terroristen zich opstapelden. De Kamer vraagt hier al meer dan een jaar om”.

Vragen van het lid De Roon (PVV) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het bewijs dat Turkije een nauwe band onderhield met Islamitische Staat:

1.)
Herinnert u zich de militaire operatie van Amerikaanse speciale eenheden waarbij een kopstuk van Islamitische Staat om het leven kwam en enorme hoeveelheden gegevensdragers in beslag werden genomen? (*)

2.)
Kunt u de berichten bevestigen dat de in beslag genomen gegevensdragers onomstotelijk bewijzen dat de Turkse autoriteiten en Islamitische Staat een nauwe band met elkaar onderhielden, zoals wordt beweerd door een westerse overheidsfunctionaris? (**) Zo neen,
wilt u hierover nadere inlichtingen inwinnen?

3.)
Erkent u, gezien het feit dat steeds meer signalen wijzen op verschillende vormen van samenwerking tussen NAVO-'bondgenoot' Turkije en Islamitische Staat, dat het van cruciaal belang is dat hierover de onderste steen boven komt? Zo neen, waarom niet?

4.)
Wilt u de Kamer informeren over het eindresultaat van het onderzoek naar de in beslag genomen gegevensdragers? Zo neen, waarom niet?

5.)
Deelt u de bewering dat Turkije op militair niveau samenwerkt met terreurorganisaties als Jabhat- al-Nusra en Ahrar al-Sham, die net als Islamitische Staat diverse gruwelijkheden op hun conto hebben staan? Zo neen, waarom niet?

6.)
Wordt binnen de NAVO geaccepteerd dat lidstaten zaken doen met terreurorganisaties of activiteiten van terreurorganisaties of aanwezigheid van terroristen op hun grondgebied gedogen? Zo ja, waarom? Zo neen, waarom wordt Turkije dan niet per direct uit de NAVO gezet?

 

(*) http://edition.cnn.com/2015/05/17/middleeast/syria-isis-us-raid/
(**) http://www.theguardian.com/world/2015/jul/26/isis-syria-turkey-us?CMP=share_btn_tw