Nederland weer van ons

Ik vraag me zo onderhand af, wat wij hier nu eigenlijk doen elke keer. Terwijl voorafgaand aan elk debat, de schrijnende toestanden ons in de media om de oren vliegen, blijft de staatssecretaris bij dezelfde toon, dezelfde mantra’s en dezelfde goedpraterij: het is een overgangsjaar, het gaat goed, met hier en daar een verbeterpunt.

De oplossing is ook iedere keer dezelfde: een extra werkgroepje of overlegtafel, gaat u maar rustig slapen, alles komt goed. [stapel ophouden]. Deze stapel berichten van de afgelopen dagen, al deze nieuwsstations, de mensen thuis, iedereen is gek? Vraagteken?

Vandaag spreken we over het zoveelste pakket mooiweerbrieven. Maar is dat wel terecht?

De eigen bijdragen stapelen zich op en het Centraal Administratiekantoor (CAK) kwam zélf met het alarmerende bericht dat zo’n 7.000 mensen nog wachten op hun rekening over héél 2015, maar de staatssecretaris komt met een rapport dat de beleidsvrijheid van de gemeenten op dit punt juist bejubeld.

En die 7.000 gedupeerden? We kregen een mooipraatbriefje en wéér een nieuwe term: stapelfactuur. Het valt wel mee, schrijf hij dan. Voor de mensen die de laagste eigen bijdrage betalen gaat het bij een achterstand van een jaar om een bedrag van tussen de 232,80 en 331,20 euro. Dat is een klap geld voor mensen die van tientjes in de week moeten leven. Het gaat om de allerarmsten. De mensen die al geen Sinterklaascadeautje meer kunnen kopen voor hun kleinkinderen. Maar, de staatssecretaris doet alsof zijn geblunder niks is.

Voor de mensen met een hoger inkomen laat hij zijn sommetjes overigens wijselijk weg. Nergens in de brief excuses aan de gedupeerden. Gisterenavond weer een brief erover gekregen met weer een nieuwe term, de problemen gaat hij te lijf met een dashboard. Weer geen excuses.

Nergens een oplossing voor de gedupeerden. De staatssecretaris reageert zoals altijd: puur technocratisch. Hij heeft geen enkele voeling met de realiteit. Hij realiseert zich niet dat een betrouwbare overheid niet in december voor heel 2015 nog bedragen kan gaan innen. Dan doen wij het voorstel maar wat hij had moeten doen: maximaal 6 weken, anders kwijtschelden.

Waarom? Het is notabene de schuld van de overheid die wéér systeemproblemen heeft. Ook hier de ketenproblemen zoals bij de Bulgarenfraude en de problemen met het Pgb bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Het plenaire debat hierover wordt door VVD en PvdA tegengewerkt. Schandalig! Je moet weten wanneer grenzen overschreden worden. Je kunt niet in je eigen koker blijven zitten bij zulk wanbeleid.

En er is meer mooipraterij. Er wordt meer dan één miljard euro bezuinigd op de dagbesteding, maar de staatssecretaris komt met een mooiweerrapport over de “vernieuwing” in de dagbesteding. Terwijl die vernieuwingen niets meer zijn dan het samenvoegen van doelgroepen en het inzetten van vrijwilligers in het kader van de tegenprestatie voor de bijstand. En ook hier rijzen de eigen bijdragen de pan uit! Knotsgek!

Ook komt de staatssecretaris met een rapport over de krimpende arbeidsmarkt voor mensen in de zorg, terwijl de grootste thuiszorgorganisatie van dit land, TSN, is omgevallen en 40.000 cliënten in onzekerheid verkeren en 12.000 medewerkers hun baan verliezen. Zijn reactie? De situatie in de ondersteuning thuis is veranderd. Ammahoela! Hij moet zeggen: ik heb het macroburget gehalveerd en dit is de consequentie daarvan. Wat hij moet zeggen is dat door zijn bezuinigingen, gemeenten tarieven hanteren waar de meeste organisaties niet voor kunnen werken. Dát is het eerlijke verhaal!

De oplossing van de PVV? De zeven treden van de ouderenzorg, van huishoudelijke hulp, verzorging, verpleging, begeleiding, verzorgingshuis, verpleeghuis en palliatieve zorg, terug in één hand, zoals vóór 2007 en bottom up besparen. De zorg kan zoveel goedkoper en niemand hoeft zijn zorg kwijt te raken. Maar wat doet u? De boel willens en wetens kapot maken om op papier beter af te steken bij de landen om ons heen. Over de rug van de allerbreekbaarsten van ons land. Dát is waanzin.

facebooktwitterinstagrammail

We hebben 2900 gasten

donaties

doneer

Nederland
English