Skip to main content

Inbreng AO dierziekten en antibioticagebruik

Voorzitter.

Ik wil graag iedereen die betrokken is bij de vogelgriep sterkte en beterschap wensen. Het is ook heel erg voor de dieren. Het is triest voor een ieder, ook voor de Staatssecretaris.

Ik ken haar als een dierenvriend, die privé ook dieren houdt. Ze moet op een gegeven moment nare beslissingen nemen. Dat is niet gemakkelijk. Dat zouden wij allemaal moeten doen, als wij op haar positie zaten. Het is heel gemakkelijk om iemand te schuld te geven als het niet goed gaat. Tot nu toe vind ik haar een van de meest krachtige bewindspersonen, ook op andere dossiers. Ik heb dat al eerder gezegd, en dat als oppositieman. Er is ook een roeptoeter geweest die namens de pluimveehouders spreekt, terwijl ik andere signalen van de pluimveehouders hoorde. Ik noem die meneer voortaan Gert-Jan Uitlaat in plaats van Oplaat.

Het kan wel of niet zo zijn dat de pest- en plaagdieren verantwoordelijk zijn voor de vogelgriep. Ik heb vorig jaar aan de Staatssecretaris gevraagd om iets te doen, met preventie als beste biocide. Ik heb daarover een motie ingediend. De Staatssecretaris heeft mij gevraagd de motie aan te houden. Ze stond sympathiek tegenover het voorstel, maar wilde dat graag in de stuurgroep Actieplan stalbranden bespreken. Toen heb ik gezegd dat ratjes en muizen niet alleen stalbranden veroorzaken doordat hun ontlasting droogt. Ze brengen ook ziekten over. Dit is bevestigd door een van de meest wijze mannen die we in Nederland op dit terrein hebben, dr. Weijman. De goede man heeft niets met de PVV. Hij is wel een deskundige, die we moeten horen. Ik heb dat gedaan. Kan de verspreiding van dierziekten ook buiten de stalbrandenwerkgroep worden meegenomen?

De werkgroep bestaat uit deskundigen. De Staatssecretaris heeft mij destijds toegezegd dat zij de heer Weijman erbij zou betrekken. Ik heb begrepen dat dit nog niet is gebeurd. Dat is jammer. Mogelijk kan de Staatssecretaris hem uitnodigen. Ik hoop dat de Kamer dit steunt. De man is politiek niet gekleurd. We moeten ervoor pleiten dat hij in zo’n groep komt, omdat hij het meest deskundig is op dit terrein. Ik heb hierover veel geleerd in de tijd dat ik dierenartsenbezoeker was. Muizen en ratten kunnen niet alleen lintwormen overbrengen, maar ook andere ziekten. Ik heb daarover met dierenartsen kunnen spreken. Wellicht weet ik er iets meer van dan het gemiddelde Kamerlid, omdat ikzelf ooit werkzaam was in de veterinaire farmacie. Als managing director bij een bedrijf heb ik hierin aardig wat ervaring opgedaan. Ik wil nog een paar complimenten maken, onder andere over het vervoersverbod. In de tijd van Bleker ben ik een ziektegebied ingereden. Ik werd niet tegengehouden. Mijn auto werd niet gecontroleerd. We reden toen met twee auto’s rond. Oud-Staatssecretaris Bleeker werd boos op mij omdat ik daar was geweest. Ik ben uit de buurt van het bedrijf gebleven, maar ik wilde aantonen hoe gemakkelijk het is om een vervoersverbod te negeren. Ik heb toen een motie voor afdoende controle ingediend. Die werd verworpen, maar deze wordt nu wel uitgevoerd. Ik ben dankbaar dat de motie-Graus via een achterdeur is uitgevoerd. Ook over een beter communicatiebeleid heeft de PVV al jaren geleden een motie ingediend. Het is geweldig dat daar nu iets mee wordt gedaan. Afgezien van de vraag of wilde vogels, muizen of ratten de griep hebben verspreid, heb ik ooit met de nestor van de Kamer, mijn mentor de heer Van der Vlies van de mannenbroeders van de SGP, een motie ingediend waarin stond dat er een wettelijk kader moet komen voor kruidenprepa-raten als alternatief voor antibiotica in de veehouderij. Van hem heb ik overigens het meest geleerd. Vanaf 2006 pleit ik al voor gebruik van pre- en probiotica fytatherapeutica. Ik heb dat ook voor mijn tijd als Kamerlid geprobeerd, maar ik werd uitgelachen door de faculteit Diergeneeskunde. Ik kwam daar niet aan boord. Ik hoop dat er, nu het onder het topsectoren-beleid valt – mevrouw Schippers heeft mij dat toegezegd na jarenlang vragen – iets wordt gedaan met de motie van nestor Van der Vlies en mij. We kunnen daarmee mogelijk het entbeleid aanpakken. Met overmatig enten en antibioticabeleid leg je het immuunsysteem van dieren lam. Er zijn dierenartsen die hierom lachen en er zijn dierenartsen die mij gelijk geven. Dat is altijd het geval met wetenschappers. Ze spreken elkaar tegen, maar uiteindelijk zal blijken dat de voorstanders gelijk hebben.

Ik heb overwogen op mijn bordje Nostradamus te zetten in plaats van Dion Graus. Dat heb ik maar niet gedaan, want ik moet eerst weten of het klopt met die pest- en plaagdieren. Over de vogelgriep is alles gezegd. Ik hoor daarop graag de reactie van de Staatssecretaris. Hoe staat het met de inzet van minder preventieve antibiotica, minder curatieve antibiotica en vervanging daarvan door fytatherapeutica, pre- en probiotica? Ik wijd veel van wat er bij de vogelgriep gebeurt aan het gebruik van antibiotica. Ik weet zeker dat dieren beter bestand zijn tegen dit soort nare zaken als ze preventief worden behandeld met pre- en probiotica fytatherapeutica. Op een gegeven moment krijg ik gelijk op dit punt.