Skip to main content

Nota-overleg Eurogroep Corona-maatregelen

Wat een geruzie hebben we gezien de afgelopen week. Deze minister heeft voor het eerst kennisgemaakt met de lange tenen van het zuiden. De heer Dijsselbloem, ex-minister Dijsselbloem, ging hem voor. Hij maakte ook een beetje een domme opmerking volgens de zuidelijke lidstaten. Deze minister deed dat ook. Hij wilde namelijk laten onderzoeken waarom het zuiden zo weinig buffers heeft. Nou, dat heeft-ie geweten. Alles werd uit de kast gehaald om deze minister te verguizen. "Weerzinwekkend" werd het genoemd, "gevoelloos". Italiaanse politici plaatsten zelfs advertenties in een Duitse krant, waarin Nederland gebrek aan ethiek en solidariteit werd verweten. De Tweede Wereldoorlog werd er zelfs bij gehaald. Ongelofelijk deze reacties; over empathie gesproken!

Maar wat ik het ergste vind, is dat deze minister gelijk door de pomp ging. Gelijk het boetekleed aantrekken: waarom? Het was volstrekt onnodig. Hoezo weinig empathisch? Nederland wegzetten als weerzinwekkend, gevoelloos en niet ethisch: dat is pas weinig empathisch. Ongelofelijk dat Nederland gelijk capituleerde en de portemonnee trok. 1 miljard euro wiedergutmachung en in plaats van een "Grazie Mille" werd hij weggehoond.

Onder het motto "never waste a good crisis" wordt er 2 miljard klaargezet, met name voor Griekenland en Italië. Begrotingsregels en staatssteunregels zijn buitenspel gezet. De ECB gaat voor 1.000 miljard staatsobligaties opkopen. Allemaal potten geld worden er klaargezet. Dit leidt uiteindelijk tot eurobonds. Ik hoop dat deze minister deze keer zijn poot stijf houdt, dus geen extra euro's en garanties naar de periferie, ook niet om solidair te zijn. We hebben straks elke cent in Nederland keihard nodig. De afgelopen week heeft voor de zoveelste keer het failliet van de euro aangetoond. Een munt voor zeventien totaal verschillende economieën werkt niet en gaat nooit werken. Dat zagen we tijdens de kredietcrisis, tijdens de eurocrisis en nu weer tijdens de coronacrisis. Als Italië zijn eigen munt zou hebben, zouden ze hun economie een boost kunnen geven door de munt te devalueren in plaats van het handje te moeten ophouden in Nederland en Duitsland. Voor beide zou dit beter zijn.

Laten we dus stoppen met de euro , hoe eerder hoe beter.

Tweede termijn
Ook ik had een aantal moties, maar ze zijn niet allemaal nodig, gezien de antwoorden van de minister. Mijn eerste motie ging over de eurobonds. Daar heeft de minister een duidelijke no-go over uitgesproken. Ik heb daar al eerder moties over ingediend en die zijn aangenomen.
Ten aanzien van de versoepeling van het ESM had ik ook een motie, maar ook daarvan heeft de minister gezegd: alleen als het gaat om medische aangelegenheden zouden we daar eventueel iets kunnen doen, maar als het gaat om economische aangelegenheden gelden er nog steeds hervormingen en voorwaarden. Dus ook die zal ik niet indienen.
Wel dien ik de motie in over het solidariteitsfonds. De minister zegt dat het gaat over sociale zekerheid en nationale competenties en dat hij daar dus niet zoveel heil in ziet. Als het gaat om het uitschrijven van leningen door de Europese Commissie, zou ik graag de volgende motie willen voorlezen.

De Kamer
gehoord de beraadslaging,
verzoekt de regering niet in te stemmen met een solidariteitsfonds (SURE) van 100 miljard aan Europese leningen,
en gaat over tot de orde van de dag.

Tot slot nog een motie over het coronafonds dat de minister voorstelde van 1,2 miljard als gift. Dat was voor ons ook onbegrijpelijk, want dat geld kunnen we beter in Nederland gebruiken.

De Kamer
gehoord de beraadslaging,
verzoekt de regering haar voorstel voor een Coronafonds in te trekken en de 1,2 miljard die als gift bedoeld was voor dit fonds aan te wenden voor de zorg in Nederland,
en gaat over tot de orde van de dag.