Skip to main content

CD Financiele markten

Donkere wolken pakken zich samen boven Nederland. Door de energiecrisis gaat de inflatie door het dak. De rentes stijgen.
Uit angst voor een recessie gaan de beurzen onderuit, gaat de euro onderuit en gaat de koopkracht onderuit. Niet voor niets staat het consumentenvertrouwen op een all-time-low. Het sentiment is ronduit somber!

Ook op de Financiële Markten. De hypotheekrente is in korte tijd verdrievoudigd. Deze minister moet inmiddels ook 2% aftikken bij schulduitgifte (½ jaar geleden -0,2%). Geld is niet meer gratis!
Wat betekent dat voor al uw expansieve plannetjes en miljardenfondsen voor stikstof en klimaat?

Ook bij de Banken is het weer business as usual. Vorig jaar werden weer record winsten geboekt, ondanks Corona en ondanks de lage rente. De netto winst bedroeg maar bijna € 14 miljard! En de hogere rente betekent nog meer winst! Maar waarom wordt Bankieren dan toch steeds duurder voor de consument? De kosten voor een betaalrekening werden in 5 jaar tijd bijna 50%. Bij SNS moet je nu zelfs betalen voor een spaarrekening. De dienstverlening holt achteruit. Filialen worden gesloten. Minder service voor meer geld! Tijd voor een goed gesprek! Zou ik zeggen!

Ook de Kredietverlening is en blijft een probleem voor het MKB. Banken willen geen krediet meer verstrekken onder de 2,5 ton. Daar is niets aan te verdienen! Er is hier duidelijk sprake van marktfalen!
Dus dit vraagt om actie! Minister! Waar blijft die MKB Bank, waar de Kamer al sinds 2019 herhaaldelijk om heeft gevraagd? Of dat platform voor alternatieve financiering (motie april).

En dan de Woningmarkt, alhoewel die iets lijkt af te koelen, stegen de huizenprijzen in mei nog steeds met 18,8 procent ten opzichte van vorig jaar. De prijzen gaan dus nog steeds door het dak en voor een starter en alleenstaande is een koophuis onhaalbaar, zeker nu de rente ook nog eens fors stijgt. Slechts 1 op de 9 starters (en 1 op de 4 alleenstaanden) kan nog een huis kopen; wat gaat de minister hieraan doen?
Ook wil ik een reactie op de conclusie van de ARK, dat de extra € 1 miljard euro voor woningbouw geen enkel extra huis heeft opgeleverd. Dat is te triest voor woorden! 1 miljard euro weggegooid geld!

Hoe ziet de minister de toekomst van ABN Amro? Na 5 jaar van stand-still wordt het toch eens tijd daarover na te denken. Gaan we de rest van de aandelen naar de beurs brengen of wachten we nog eens 5 jaar!
Gaan we deze kroonjuweel behouden voor Nederland of gaan we hem verkwanselen aan een of andere buitenlandse grootbank (BNP Paribas).
ABN Amro maakte vorig jaar meer dan een miljard winst! Dat maakt deze bank een makkelijke prooi voor Europese bank met honger! Datzelfde geldt voor de Volksbank?
Maar waarom fuseren we deze 2 banken niet, zodat de nieuwe bank op eigen benen kan staan en meer waard wordt. Synergievoordelen! Dus is de minister bereid een fusie ABN Volksbank te onderzoeken?

Hoe staat het met Conservatrix? 70.000 polishouders zijn gedupeerd en worden tot wel 20% gekort. DNB als toezichthouder had gewoon eerder en krachtiger moeten optreden.
Hoe hoog zijn de kosten van de Curator? Aan zo’n faillissement wordt meestal goed verdiend! Hoe staat het met de mogelijke overname kandidaat; is er al een geschikte verzekeraar gevonden?

Er is terecht veel aandacht voor de aanpak van Witwassen en terrorisme bestrijding. Na vele boetes en schikkingen die optellen tot boven een miljard, heeft het nu alle aandacht van de banken.
Inmiddels zijn 12.000 mensen (1 op de 5 bankemployees) opgeleid als poortwachter. Maar ik vraag me wel af hoe effectief deze controles zijn. Zijn we niet doorgeschoten?!
Banken melden meer dan 1 miljoen ongebruikelijke transacties aan Financial Intelligence Unit (FIU), maar daar gebeurt nauwelijks iets mee! Niet zo gek Als je bedenkt dat bij de FIU 90 fte werken, die hier follow up aan moete geven! Hoeveel meldingen van verdachte transacties leiden uiteindelijk tot een veroordeling / strafzaak; enkele tientallen?! DNB is de grote dwarsligger. Er is veel kritiek op de witwasaanpak zoals voorgeschreven door DNB; veel te ineffectief en tijdrovend!
Bunq begon zelfs een rechtzaak tegen DNB. “Wwft zou meer op het resultaat en minder op het formele proces gericht moeten zijn”, aldus de NVB. Gaat de minister dit onderzoeken?