Skip to main content

Teun van Dijck tijdens het Vragenuur 14-2-2012

PVV Kamerlid Teun van Dijck (PVV) heeft mondelinge vragen aan de minister van Financiën gesteld over het nieuwsitem ‘Banken traag met lagere hypotheekrente’ (uitzending rtl Z, 10 februari 2012).

Bekijk hier zijn optreden tijdens het Vragenuur

 

De woningmarkt zit volledig op slot en deze minister laat dat gebeuren…………!

Ondanks de verlaging van de overdrachtsbelasting, is het door de strengere hypotheekregels vrijwel onmogelijk om nog een hypotheek te krijgen.

De banken hebben bakken met geld verdiend aan hypotheken, maar houden nu de deur potdicht. Ze verschuilen zich achter de regels en de AFM, en nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid niet. Terwijl de belastingbetaler wel met miljarden klaarstond toen banken dreigden om te vallen.

 

Ook zien we dat banken een zeer hoge rentemarge durven vragen, terwijl de rente op de kapitaalmarkt en geldmarkt (Euribor) historisch laag staat en de spaarrente inmiddels is gehalveerd.

Banken geven dit voordeel echter niet door, maar verrijken zich met hoge winstmarges over de rug van de consument. Daarmee verergeren ze de crisis op de woningmarkt!

 

Vraag:Hoe gaat de minister ervoor zorgen dat banken weer hypotheken gaan verstrekken?

Vraag: Hoe gaat de minister een eind maken aan de onredelijke hoge winstmarges op rente?

 

Concurrentie

De minister heeft het over gezonde concurrentie, maar dat is nu juist het probleem. Er is geen sprake van een gezonde marktwerking. Nederland kent 3 grote spelers (ABN, ING en Rabo) en die bezitten bijna 80% van de hypotheekmarkt.

Maar het ergste is nog dat 2 van de drie spelers (ABN en ING) staatssteun hebben gekregen en daarom van Brussel geen prijsvechter mogen zijn. M.a.w. Rabobank bepaalt de rente en de rest moet daar verplicht boven gaan zitten. Eigenlijk heeft Rabobank een rentemonopolie!

 

Vraag: Vindt de minister dit een gezonde situatie?

Vraag: Gaat de minister er bij de EC op aan dringen om de concurrentiebeperkende maatregelen voor onze banken met staatsteun per direct op te heffen.

 

Vrijwel alle Zuid Europese banken hangen aan het infuus van de Europese Centrale Bank (500 mld), maar krijgen van de Europese Commissie geen maatregelen opgelegd. Terwijl onze door de staat gesteunde banken aan allerlei eisen moeten voldoen. Hoe eerlijk is dat? Gaat de minister de Eurocommissaris van mededingen in Brussel hierop aanspreken?

Klik hier voor het bericht op AD.nl

Klik hier voor het bericht op de Telegraaf.nl

Klik hier voor het bericht op IEX.nl

Klik hier voor het bericht op de Stentor.nl