Skip to main content

Plenair debat over de steun aan Cyprus

Eerste termijn

Het vierde debat over Cyprus in 5 weken tijd! Een eilandje met 750.000 mensen krijgt even 10 miljard overgemaakt. Oftewel: elke familie € 25.000 euro. Da's lekker!

En dan blijkt ook nog eens dat de Cyprioten, op Luxemburg na, het meest vermogend zijn van alle eurolanden met gemiddeld € 670.000 per gezin. Nederland staat net boven Griekenland en Slovenië met 170.000 euro. De Cyprioten zijn dus 4 x zo rijk als wij. Dus wie zijn wij om Cyprus te helpen? De arme helpt de rijke! Nederland speelt voor een omgekeerde Robin Hood!

Cyprus heeft er alles aan gedaan om de Russische melkkoe niet te hoeven slachten. Men ging in Rusland onderhandelen voor steun. Men wilde kleine spaarders opofferen. Men heeft alle grootspaarders geïnformeerd, waardoor 132 rekeninghouders hun geld hebben kunnen wegsluizen vlak voordat de banken op slot gingen, o.a. schoonzoon van de president € 21 miljoen. Voor de grootspaarders die te laat waren, bleven de filialen in London en Rusland gewoon open. Ook circuleert er lijst van politici en bedrijven wiens leningen zijn kwijtgescholden of gewist. Kent de minister deze lijst? Of is dit ook een nationale aangelegenheid? Net als het onderzoek naar de vermeende voorkennis, dat vorige week is gestaakt. Of de 2 miljoen bonus die de CEO van de Bank of Cyprus zichzelf heeft toegeëigend.
Daar gaat deze minister niet over?! Dat zijn nationale aangelegenheden; net als de Lagarde lijst met 2000 Griekse zwartspaarders! Maar deze minister mag straks wel een cheque van 10 miljard medeondertekenen, dat dan weer wel!

En nu heeft Cyprus dus 17 miljard nodig (bijna haar hele BBP) om orde op zaken te stellen. Europa betaalt 10 miljard. De inkt van deze deal is nog niet droog of Cyprus heeft meer tijd (tot 2018) en meer geld nodig. Het is geen € 17 miljard maar blijkt € 23 miljard. Foutje, 6 miljard, maar niet getreurd
die extra 6 miljard kan Cyprus makkelijk zelf financieren. Hoe kan dit?
Worden we hier soms voor de gek gehouden. Eerst was 7 miljard het maximum en nu kan 13 miljard ook. Hoe is dit mogelijk?

Opeens is het ook mogelijk om goudreserves te verkopen (400 mln), opeens levert de herstructurering van de banken 10 mld op (i.p.v. 5,8 mld) en kunnen de belastingen met bijna 3 miljard worden verhoogd (was 1,2 mld). Waarom gebeurde dat niet eerder? Als Cyprus zo makkelijk 6 mld extra kan ophoesten, waarom dan niet de hele 16 mld?

Waarom verhoogt Cyprus niet de winstbelasting (12,5%) of de Inkomstenbelasting (toptarief 35%) of de BTW naar 21%? Net zoveel als in Nederland?

Nog voordat de 10 mld is binnen geharkt, belt Anastasiades met vriend Barroso of hij nog iets kan doen uit de vette EU begroting. Barroso beloofde het maximale te doen om EU fondsen in te zetten en te vervroegen. Wordt vervolgd...........iedereen die denkt dat het bij deze 10 mld blijft, is meer dan naïef te noemen! Dit kleine eilandje gaat ons nog veel koppijn bezorgen!

Tot nu zijn ons alle interventies verkocht om besmetting te voorkomen. De stabiliteit van de euro moest worden gewaarborgd tegen elke prijs. Maar wat zien we? Het tegenovergestelde gebeurt. Na Griekenland was Ierland en Portugal aan de beurt. Daarna Spanje. En nu Cyprus. Slovenië staat al klaar als nummer 6. Oeso heeft ons al gewaarschuwd voor een dikke bankencrisis in dit land (7 miljard aan slechte leningen en rente van 6,7%)

Door de haircut in Griekenland, kwam Cyprus in de problemen. Door de aanpak van Spaarders in Cyprus komt nu Slovenië in de problemen.
Wie durft er nog met goed fatsoen geld te parkeren op een spaarrekening, laat staan een obligatie te kopen van een bank?
Doordat alle eurolanden vol op de rem gaan staan, is de hele euro besmet met oplopende tekorten en hoge werkloosheid tot gevolg.
Zelfs Barroso ziet nu in dat deze one size fits all aanpak niet werkt (WSJ); beter laat dan nooit! Ook vanuit Duitsland klinken geluiden om de euro te ontmantelen (Kai Konrad, economisch adviseur van de Duitse regering).

De toekomst van Cyprus ziet er somber uit. Spaarders met meer dan een ton mogen hun spaargeld grotendeels inleveren. De financiële sector is daarmee ontmanteld, waardoor de economie in de komende 2 jaar met 25% zal verschrompelen. Krimp, werkeloosheid en armoede zijn het devies.
Als Cyprus slim is stemt het tegen dit kamikazepakket en stapt het land vandaag nog uit de euro en in de voetsporen van IJsland met nieuwe hoop op een betere toekomst, op groei en welvaart.

 

Tweede termijn

De minister stoot zich niet 2 keer aan dezelfde steen, maar nu voor de vijfde keer. Ik krijg hier vandaag een déjà vu, want alles wat we vandaag bespreken is ook in mei 2010 aan de orde geweest. Toen ging het over een steunpakket aan Griekenland van 30 miljard. Ook toen ging het over zwartspaarders, corruptie, het verdienmodel en de schuldhoudbaarheid. Nu 3 jaar later zien we de resultaten van deze aanpak. De teller staat inmiddels op 240 miljard. De schuld is opgelopen van 120% naar 180% BBP. Het overheidstekort staat nogsteeds boven de 10% en de werkloosheid is gestegen naar 27% van de beroepsbevolking. Griekenland is verder van huis dan ooit. De rekening voor de Nederlandse belastingbetalers is hoger dan ooit.
Binnen de euro moet Nederland tot in lengte der dagen solidair zijn. Wij leveren onze miljarden in, die ze in Cyprus niet kunnen verdienen. Bij gebrek aan verdienmodel en concurrentiekracht.
De Transferunie is een feit. Wij leveren welvaart in en Cyprus ontvangt onze miljardensteun.
Dat in onze toekomst, ons noodlot binnen de Europese Monetaire Unie.
De PVV is helder: zo snel mogelijk uit de euro. De euro is geen geld, maar kost ons geld!
De PVV stemt daarom niet in met het steunpakket van 10 miljard aan Cyprus.