Skip to main content

Gehaktdag 2013

De crisis is voorbij, probeerde de minister ons nog wijs te maken. Maar hij had het nog niet uitgesproken of we kregen een krimp van 1,4% voor onze kiezen. Hoezo de crisis is voorbij?!

2013 was een desastreus jaar. De economie kromp ook in 2013 met 0,8%
In 2013 gingen 140.000 banen verloren en 12.000 bedrijven failliet. Nog nooit eerder gingen zoveel banen verloren!
De werkloosheid staat met bijna 700.000 op recordhoogte. alleen al de afgelopen 5 maanden kwamen er 100.000 werklozen bij! Mensen worden massaal de WW (2013: +98.000) en de bijstand (2013: +29.000) ingejaagd. De teller staat nu 426.000 mensen in bijstand, het hoogste aantal in 15 jaar, en 450.000 mensen in de WW, het hoogste aantal ooit!
We zien de consumptie en koopkracht al 4 jaar op een rij dalen.

De minister van Financiën presenteert vol trots een tekort van -2,5%.
Maar dit tekort is wel heel creatief tot stand gekomen.
We zien eenmalige meevallers: 4G veiling en de verkoop van hybride auto's;
We zien dat de nationalisatie van SNS is weggelaten;
We zien dat de buffer van DNB wordt afgeroomd (€3,2 mld.);
We zien dat de aardgasmeevaller (€1,3 mld.) nu al is verdampt door de zachte winter.

Dat het kabinetsbeleid desastreus uitpakt zien we ook aan de inkomsten, die vallen met 10 mld tegen.
• De BTW viel €4 mld. lager uit dan verwacht (endogeen €2,7 mld.)
• De inkomstenbelasting en Vpb met €2 mld. (endogeen:€ 1 mld.)
• De accijnzen (tabak + brandstof) vielen bijna €1 mld. lager uit
De domme €9 mld. aan belastingverhogingen hebben duidelijk meer gekost dan opgeleverd. Niet alleen de schatkist, maar ook aan economische schade en werklozen.

Maar het kabinet dendert als een blind paard door op de verkeerde weg.
De pomphouders aan de grens schreeuwen moord en brand, maar de staatssecretaris zegt: "het ligt niet aan de accijnsverhoging". En ondertussen tankt iedereen in België en Duitsland omdat daar de benzine 20 cent per liter goedkoper is. Ondertussen gaat het ene na het ander tankstation failliet.
Ondertussen toont CBS aan dat er in maart 50 mln minder diesel is getankt.
Maar dat ligt niet aan de accijnsverschillen?! Waar ligt het dan wel aan, vraag ik deze MP?

Huizenmarkt
Door de maatregelen van dit kabinet werd ook de huizenmarkt onderuit geschoffeld.
De huizenverkoop is (met 110.000) gehalveerd en de prijzen zijn met 20% gedaald (t.o.v. 2008).
Ook de huren stegen vorig jaar gigantisch (4,7%). De grootste stijging in 20 jaar. En ook dit jaar gaan de huren verder omhoog (4,2%).

Zorg
Ook zagen we vorig jaar een zorgmeevaller van meer dan €1 mld. Tegelijkertijd hebben patiënten €1 mld. extra moeten ophoesten vanwege het hoger eigen risico (€350).
De zorg is niet goedkoper geworden, maar duurder en minder toegankelijk. Ook zien we dat zorgverzekeraars overmatig veel geld oppotten (4 md).
Waarom worden deze miljarden niet teruggegeven aan de burgers middels een premieverlaging.
Het CPB verwacht voor volgend jaar een premiestijging van 144 euro en het eigen risico gaat ook €45 omhoog. Volstrekt onnodig en onacceptabel!

Europa
Terwijl de problemen in eigen land zich opstapelen, blijft Nederland miljarden gooien naar Brussel. In 2013 maakte deze minister 6,7 miljard over aan Brussel. Daarvan ontvingen we €1,3 mld. terug aan subsidies. Dus dat EU-lidmaatschap kost ons €5,5 mld., netto! €785 per huishouden; een kleine vakantie. En wat krijgen we ervoor terug?!
Maar het ergste is nog dat de profiterende landen te beroerd zijn om zich te verantwoorden. Hoe lang denkt de minister dit nog vol te houden?

Decentralisatie
Vanaf volgend jaar gooit het kabinet €8,2 mld over de schutting naar de gemeenten. Daarvoor moeten 800.000 zorg- en hulpbehoevenden worden ondersteund, bovenop de 425.000 bijstandsgerechtigden. Of de 403 gemeenten hier wel klaar voor zijn, vraagt men zich in vak K niet af.
De rekenkamer luidt de noodklok. Waarom wordt hier niet naar geluisterd?

Fraude
Het burgerinitiatief één overheid heeft berekend dat mogelijk 4 €mld. wordt gefraudeerd bij de belastingen, €3 mld. bij de zorg en €1 mld. met uitkeringen. €8 mld. potentiele fraude, geen klein bier!
Wat gaat de minister hieraan doen?
De overheid deelt ook elk jaar €5-6 mld. aan subsidies uit, zonder te weten hoeveel gefraudeerd wordt. Maar helemaal frappant is de gemaakte kosten van subsidies tot €125.000 niet hoeven te worden verantwoord (cadeautje van Wouter Bos). Dan vraag je erom, om belazerd te worden.