Skip to main content

Belastingplan 2015 (1e termijn)

Het kabinet komt met het dunste belastingplan ooit. Het komt niet verder dan een reparatiewet en wat kleine aanpassingen. Terwijl Nederland snakt naar lucht, snakt naar koopkracht, snakt naar lagere belastingen, komt het kabinet met de ene belastingverhoging na de andere.
Per dag onttrekt het kabinet 1 miljard aan belastingen uit de economie; 200 miljoen meer dan in 2005.
De belastingdruk is dan ook inmiddels opgelopen tot boven de 40% en voor werkenden vanaf het wettelijk minimumloon tot boven de 50%.
Nederland belastingland! Dat zet een rem op de economie.
De binnenlandse bestedingen lopen hard terug met alle economische schade van dien. Mensen consumeren niet meer en houden de hand op de knip. Dit heeft alles te maken met het beleid van dit kabinet. Dom beleid met desastreuze gevolgen...zoals we hebben kunnen zien.

Maar in plaats van de belastingen te verlagen gaan ze weer omhoog.
De export moet Nederland uit het economische moeras trekken, maar dat gaat niet gebeuren. Duitsland krimpt en China stagneert. Ook het IMF is somber over de wereldeconomie, dus daar moet Nederland het niet van hebben. Het kabinet wedt op het verkeerde paard.

Het kabinet komt niet verder dan loze beloften:
Het kabinet belooft 100.000 banen met een nieuw belastingstelsel maar heeft nog geen begin hoe dit eruit zal komen te zien.
Het kabinet belooft minder lasten op arbeid, maar hoe dit moet worden betaald is een groot vraagteken. Het is wachten op meevallers!
Het kabinet belooft voor 2015 lastenverlichting, maar bedoelt eigenlijk minder lastenverzwaring.

Wat staat er volgend jaar te gebeuren: - korte opsomming –
* Het tarief in de 1e schijf gaat met 0,25% omhoog: ½ miljard belastingverhoging op arbeid; dit gaat iedereen voelen. Hoezo de lasten op arbeid moeten omlaag?!
* Algemene heffingskorting wordt sneller verlaagd en dus verder genivelleerd!
* De arbeidskorting wordt iets later afgebouwd in ruil voor een kinderpardon!
* De fiscale innovatieregelingen worden iets versoberd; iets, want per saldo wordt er 57 miljoen afgehaald van de 1 miljard die aan subsidies worden gestrooid. Verder wordt er vooral veel heen en weer geschoven met geld, zodat niemand er nog iets van begrijpt.
Je moet wel heel innovatief zijn om deze subsidie te kunnen gebruiken!
*De doelmatigheidsmarge bij de gebruikelijk loonregeling voor DGA's wordt verlaagd van 30% naar 25%. Waarom? Omdat het nu eenmaal zo is afgesproken en het 150 miljoen oplevert? Daarom!
Deze wijziging is complex en gaat tot veel discussie leiden; dus moet je niet willen!
* De Werkkostenregeling wordt in 2015 verplicht. Maar de president van de DNB kan samen met nog 60.000 bankiers gewoon blijven profiteren van gigantische hypotheekkortingen. Waarom is dat niet geregeld in dit belastingplan?
Personeel van banken en verzekeraars krijgen een korting op het rentepercentage van hun hypotheek die kan oplopen tot 30%. En deze wordt op nihil gewaardeerd voor de IB. Waarom dit niet gewoon in de WKR betrekken?
* De energiebelasting voor bedrijven gaat verder omhoog (120 miljoen). (als dekking voor handhaven van het heffingsplafond (van 300 m3) in de leidingwaterbelasting)
* De afvalstoffenbelasting werd eerst afgeschaft (vanwege de geringe opbrengst), maar is nu weer terug van weggeweest (voor het groene gevoel). Maar dan wel alleen voor Nederlands afval. Gevolg: belastingvlucht naar het buitenland -> 1500 banen op de tocht.

Maar het meest gênante is nog hoe het kabinet de puinhopen op de woningmarkt probeert te verdoezelen.

Door het kabinetsbeleid is de woningmarkt volledig misvormd. De huizenprijzen zijn met 20% gekelderd en 1,5 miljoen mensen staan onder water.
En nu komt het kabinet met een paar pleisters die de pijn zogenaamd moeten verzachten.
• verlenging van de periode van aftrek restschulden (10 -> 15 jaar)
• verlening aftrek van onverkoopbare leegstaande woning (2 -> 3 jaar)
• herleving renteaftrek na verhuur voormalige onverkoopbare eigen woning

Alsof hiermee de doorstroming wordt bevorderd; gelooft u het zelf?
Mensen zouden wel gek zijn om te verhuizen met een dikke restschuld.
En welke bank geeft nog een hypotheek als de oude woning nog niet verkocht is?
Dus een derde van de woningbezitters zit gevangen in hun eigen huis en houden de woningmarkt op slot. Ze blijven zitten waar ze zitten en hopen op betere tijden.

Kan de Staatssecretaris aangeven hoeveel van deze regelingen gebruik wordt gemaakt en hoe effectief deze maatregelen zijn?

Accijnzen
Dat de accijnsinkomsten veel lager uitvallen dan verwacht, is inmiddels algemeen bekend.
De verwachte € 280 miljoen is inmiddels met 130 miljoen naar beneden bijgesteld en daarvan is 50 miljoen het gevolg van indexatie.
Maar de Staatssecretaris is blij met elke euro extra inkomsten, en dus vergeet hij gemakshalve de desastreuze neveneffecten. De kortzichtige focus op meer meer meer accijnsinkomsten kost een hele grensregio de kop.

Uit onderzoek in opdracht van BOVAG (Paneia) bleek klip en klaar dat er 8.200 banen verloren gaan door de accijnsverhogingen. De accijnsverhoging op diesel en lpg levert dan ook geen 150 miljoen op, maar kost de schatkist een half miljard (pag. 8), bleek uit het onderzoek.
Kan de Staatssecretaris hierop reageren? Gaat de Staatssecretaris nog steeds indexeren?

Vorige week donderdag werd ook bekend dat de dieselverkoop in augustus weer verder is afgenomen met 15% (naar 403 miljoen liter); een record. Maar dat heeft volgens de staatssecretaris allemaal niets te maken met het feit dat mensen en transportbedrijven massaal over de grens tanken; nee, het past in een dalende trend door zuinigere auto's. Gelooft u het zelf?

Ook staat er weer een verhoging van de tabaksaccijns op de rol. Waarom lees ik hier niets over in het Belastingplan? Is dit bewust weggelaten?
Vorig jaar was al een dramatisch jaar. Na een forse accijnsverhoging van 35 cent per pakje sigaretten daalde de verkoop met 13%. En dit jaar daalt de verkoop nog sterker. Toch gaat de accijnzen in 2015 verder omhoog (9 cent/pakje) en dit zou de schatkist 100 miljoen op moeten leveren.

De vraag is: heeft de Staatssecretaris al een bosje bloemen ontvangen van België en Duitsland, want op deze wijze is het voor hen wel heel makkelijk geld verdienen, terwijl bij ons de grensregio's een langzame dood sterven. Wanneer gooit deze Staatssecretaris zijn oogkleppen af?!

Autobelastingen/Leasen
De VVD laat de automobilist keihard vallen.
Deze partij kwam eerst met een forenzentaks, daarna met gigantische accijnsverhogingen en nu zijn de leaserijders aan de beurt.
Hardwerkend Nederland wordt keer op keer gepakt door de VVD.
Leaserijders gaan er 170 euro/maand op achteruit met deze VVD-taks!

Dat de auto een melkkoe was wisten we al (met 14 miljard aan inkomsten uit MRB, BPM en accijnzen).

Auto's met een CO2-uitstoot tussen de 50 en 110 gr/km gaan tot wel 6% meer aan bijtelling betalen. Dat kan oplopen tot wel € 2000 per jaar.

En wat is effect?
Dat de autoverkopen volgend jaar zullen toenemen (met 40.000) om daarna in 2016 volledig in te storten. Is dat soms de bedoeling van deze Staatssecretaris?