Skip to main content

Najaarsnota 2014

Het was niks en het wordt niks! En volgend jaar wordt het niet veel beter. Als de economie al een beetje aantrekt, dan is dat dankzij de lage euro, de lage inflatie en de lage olieprijs. En niet dankzij, maar eerder ondanks het kabinet. Want het kabinet doet er alles aan om het economisch herstel de kop in te drukken met 12 miljard aan extra bezuinigen en 2 miljard aan extra lastenverzwaringen de komende jaren.

Wat heeft het kabinet voor ons in petto volgend jaar:

De belastingen gaan weer omhoog! Op arbeid, energie, autorijden, afval, leidingwater, onroerend goed (OZB, EWF).

De accijnzen gaan verder omhoog, op tabak en brandstof.

De zorgpremie en het eigen risico gaan omhoog.

De huren schieten verder omhoog.

De pensioenleeftijd gaat verder omhoog.

En als klap op de vuurpijl krijgen 6 miljoen mensen een naheffing van de fiscus (€ 300).

Alles gaat omhoog, terwijl dit nu juist de tijd is om de belastingen te verlagen, zodat mensen meer te besteden hebben. Dat zou de opwaartse trend juist kunnen versterken. Maar nee, dit kabinet houdt vast aan haar koers en knijpt de economie verder af. Ze hebben gedaan wat Brussel van ze vroeg en daarmee zijn ze
feitelijk uitgeregeerd. Mission accomplished!

Als eis van Brussel is het tekort net onder de 3% gezakt. Maar wel met als gevolg dat mensen niets meer te besteden hebben, de economie kromp met 2,5% en we hebben nu 627.000 werklozen en we zijn 23.000 faillissementen rijker. Op verzoek van Brussel is de arbeidsmarkt hervormd? Inderdaad, misvormd zal je bedoelen!

Mensen worden massaal ontslagen. Nog nooit waren zaten zoveel mensen in een uitkering (425.000 WWB & 419.000 WW). Het kabinet belooft banen, maar we zien alleen maar ontslagen. De sectorplannen (600 mln) hebben tot nu toe nog geen baan opgeleverd.

En voor volgend jaar ziet het er somber uit. De ene na de andere ontslaggolf werd de afgelopen weken aangekondigd......2.800 banen bij ING, 1.000 bij ABN Amro, 750 bij SNS, 580 banen bij KPN, 1200 banen bij SBM Offshore, 320 banen bij Philips, 600 banen bij Brink's, bij KLM, bij BAM, Ahold, Wegener overal worden mensen ontslagen
en dan heb ik het nog niet eens over de 50.000 mensen die hun baan verliezen in de zorg en huishoudelijke hulp.

En de verwachting is dat we medio volgend jaar een volgende ontslaggolf kunnen verwachten als het goedkoper en makkelijker wordt om mensen te ontslaan. Dus minister, waar zijn die banen? Ik zie alleen maar ontslagen?

Op verzoek van Brussel wordt volgend jaar de langdurige zorg aangepakt. Of eigenlijk afgeschaft! Door alles over de schutting te gooien naar gemeenten en
verzekeraars, wordt deze zorg uitgekleed. Heel Nederland, inclusief staatssecretaris van Rijn, houdt zijn adem in!

Maar één ding is zeker. Er worden vele miljarden bezuinigd en vele duizenden mensen gaan hun baan verliezen. De zorg voor onze ouderen zal nooit meer hetzelfde zijn!

Op dictaat van Brussel werd de woningmarkt gesaneerd. Gevolg: de huizenprijzen zijn gekelderd en de huizen van 1½ miljoen mensen staan onder water. En wat doet het kabinet? Ze doen er alles aan om het broze herstel in de kiem te smoren door volgend jaar de hypotheekregels weer verder aan te scherpen. Hoe dom kun je zijn?!

Brussel eiste ook dat de pensioenen werden aangepakt. Nou, dat hebben we geweten... De AOW-leeftijd werd verhoogd, de opbouw werd versoberd en indexatie bemoeilijkt. Met een record van 1,2 biljoen euro in kas zijn we nog nooit zo arm geweest.

De kruitdampen van dit afbraakbeleid beginnen langzaam op te trekken. De Nederlandse burgers hangen half murw geslagen in de touwen en zien overal sterretjes, maar dit kabinet ziet lichtpuntjes...

EU-naheffing

Op papier is onze economie met 45 miljard gegroeid. Berekend door statistici. En als beloning kreeg Nederland een boete van € 1,1 mld uit Brussel, te gek voor woorden! Maar deze minister staat te popelen om dit bedrag te mogen overmaken. Dus betaalt hij niet in september volgend jaar, maar nog voor de jaarwisseling.

In 2014 draagt Nederland een recordbedrag aan Brussel af: 8,5 miljard keiharde euro's. Oftewel het EU-lidmaatschap kost een gezin dit jaar maar liefst 1.133 euro.

Geld dat normaal in Nederland zou worden besteed, maar dat nu naar Polen vloeit voor geluidsschermen (koeien) of naar Spanje en Portugal voor spooksnelwegen.

Noodhulp

Ook het potje voor noodhulp werd dit jaar met 570 miljoen verhoogd. Dit bedrag komt bovenop de 4,2 miljard aan ontwikkelingshulp. Ook dit geld (€ 670 per gezin) had in Nederland besteed kunnen worden in plaats van in donker Afrika.

Asielzoekers

Ook voor de opvang van asielzoekers is dit jaar 375 mln extra uitgetrokken. De asielindustrie beschikt over een budget van € 740 miljoen voor opvang. Geen wonder dat alle vakantieparken en verpleeghuizen worden omgetoverd tot asielcentra. Deze asieltsunami kost elk gezin een kleine € 100 per jaar, alleen al voor opvang in het eerste jaar. Geld dat ook aan onze ouderen besteed had kunnen worden.

Accijnzen

Het kabinet houdt stoïcijns vast aan accijnsverhogingen, ook in 2015. Nederland heeft inmiddels met stip de hoogste benzineprijs van Europa. De accijnsinkomsten lekken met bakken weg naar onze buurlanden, maar het kabinet kijkt weg. Uit onderzoek (BOVAG) bleek dat er 8.200 banen verloren gaan door de accijnsverhogingen. De
accijnsverhogingen op diesel en lpg leveren dan ook geen geld op, maar kosten de schatkist een half miljard, bleek uit dit onderzoek. Toch gaan de accijnzen per 1 januari weer omhoog!

Ook de tabaksaccijns wordt weer verhoogd. Na een forse accijnsverhoging van 35 cent per pakje (2013), daalde de verkoop met meer dan 13%. En toch gaat de accijns in 2015 verder omhoog (9 cent/pakje). Met nog minder verkoop en nog meer weglek tot gevolg. De vraag is: heeft de staatssecretaris al een bosje bloemen ontvangen van België en Duitsland; want met 30 cent verschil op een liter benzine is het wel heel makkelijk geld verdienen, terwijl bij ons de grensregio's een langzame dood sterven.

De crisis voorbij?

Na jaren van inleveren gaat de koopkracht volgend jaar iets stijgen. Tientjeswerk. De consumptie trekt naar verwachting iets aan en de werkloosheid neemt iets af. Maar dat is dankzij de lage olieprijs en inflatie. Laten we niet te vroeg juichen. We zagen afgelopen maand het consumentenvertrouwen weer afnemen. De huizenverkoop zal weer terugvallen met de strengere hypotheekregels en de consumptie ligt na 3 jaar daling nog steeds op het niveau van 2005. We zitten eerder in een periode van stagnatie en de weg omhoog is nog ver te zoeken en zeer onzeker.

De PVV vindt het dan ook onbegrijpelijk dat het kabinet niet meer doet om het economisch herstel te ondersteunen. Dit is het moment om de lasten te verlagen en de koopkracht te versterken. Want als straks de olieprijs weer stijgt, dan zakt de economie weer als een plumpudding in elkaar. Dit kabinet staat nog steeds op de rem! Terwijl Nederland snakt naar lastenverlichting en economisch herstel.

 

Motie 1

De Kamer gehoord de
beraadslaging,

constaterende dat de accijnsverhogingen op brandstof, alcohol en tabak desastreus uitpakken voor de grensregio's en de werkgelegenheid;

overwegende dat de benzineprijs in Nederland het hoogste is van heel Europa;

constaterende dat het kabinet voornemens is om op 1 januari 2015 de accijnzen op brandstof en tabak verder te verhogen;

verzoekt de regering hiervan af te zien,

en gaat over tot de orde van de dag.

Motie 2

De Kamer gehoord de beraadslaging,

constaterende dat de belastingen in 2015 weer worden verhoogd;

overwegende dat de collectieve lastendruk de afgelopen jaren hard is gestegen waardoor de koopkracht ernstig is uitgehold;

overwegende dat meer consumptie en binnenlandse bestedingen essentieel zijn om de economische groei te bevorderen;

verzoekt de regering de belastingen en accijnzen te verlagen en de dekking hiervoor te zoeken in de mega-uitgaven aan ontwikkelingshulp, Europese Unie, asiel en immigratie en subsidies,

en gaat over tot de orde van de dag.