Skip to main content

Debat over de sterk gedaalde dieselverkoop

Vorig jaar is er maar liefst 578 miljoen liter minder diesel verkocht. Daarmee loopt de Staat 131 miljoen euro mis! Toch probeert deze staatssecretaris ons wijs te maken dat hij 96 miljoen euro meer heeft opgehaald. Of hij kan toveren, of de cijfers kloppen niet!

De BOVAG spreekt van een "bloedbad".
Pomphouders in de grensstreek zagen hun omzet verdampen (tot wel 80% minder omzet) en vallen met bosjes om of staan op omvallen.
Hoeveel pomphouders aan de grens zijn inmiddels failliet?
Hoeveel personeel is inmiddels ontslagen?
Deze staatssecretaris sluit zijn ogen en kijkt weg, maar hij en alleen hij, is verantwoordelijk voor dit "bloedbad".

Bij de start van dit kabinet dacht men nog 480 mln extra op te kunnen halen met de accijnsverhogingen op tabak, alcohol en brandstof. Maar dit bedrag werd daarna elke begroting naar beneden bijgesteld. Het kabinet heeft zichzelf rijk gerekend en haalt geen 480 miljoen meer op, maar eerder 250 miljoen minder! Dat zijn de feiten.

Hoeveel inkomsten is de Staat inmiddels misgelopen ?
En in plaats van dat toe te geven probeert de staatssecretaris ons wijs te maken dat de omzetdaling komt door zuinigere auto's en minder gereden kilometers. Onzin!
De dieselomzet in Duitsland en België groeide juist (met 6%); hoe is het mogelijk!? Een duidelijker bewijs van een grenseffect kun je haast niet krijgen...!
Blijft de staatssecretaris nog steeds ontkennen dat mensen over de grens gaan tanken?

En dan hebben we nog de neveneffecten van deze maatregel.
Mensen die gaan tanken in onze buurlanden doen er ook vaak hun boodschappen. Dus deze accijnsverhoging raakt ook indirect de hele economie (retail) in de grensstreek. Waarom weigert deze staatssecretaris te kijken naar de teruglopende detailhandelsomzet en de daarmee gepaard gaande teruglopende BTW-inkomsten en werkgelegenheid?
Onderzoeksbureau Paneia berekende eerder dat er meer dan 8000 banen verloren gaan in de grensstreek door dit domme kabinetsbeleid. Maar deze staatssecretaris steekt zijn kop nog dieper in het zand!
Als ik u zeg dat een pakje sigaretten in België 1 euro goedkoper is en een kratje bier in Duitsland 5 euro, dan is het niet zo gek dat mensen naast een tankbeurt ook andere inkopen doen!

Maar wat doet deze staatssecretaris, hij verhoogt de accijns op sigaretten dit jaar met nog eens 9 cent per pakje (bovenop de 35 cent in 2013); hoe dom kun je zijn. En als klap op de vuurpijl indexeert hij per 1 januari de accijnzen op brandstof alsof er niets aan de hand is!
Terecht dat de pomphouders in verweer komen en een kort geding hebben aangespannen. Tegen zoveel onbenulligheid is maar een kruit gewassen en dat is de gang naar de rechter.

MOTIE

De Kamer gehoord de beraadslaging

constaterende dat de accijnsverhogingen op brandstof, alcohol en tabak desastreus uitpakken voor de grensregio’s en de werkgelegenheid;

constaterende dat het kabinet op 1 januari 2015 de accijnzen op tabak verder heeft verhoogd en de accijnzen op brandstof heeft geïndexeerd;

verzoekt de regering deze verhogingen per direct ongedaan te maken om verdere schade voor de economie en de schatkist te voorkomen,

en gaat over tot de orde van de dag.

Van Dijck

 

Bekijk via deze link op NOS.nl de interruptie van Teun van Dijck