Skip to main content

Inbreng AO Eurogroep: "Nog meer miljarden voor Griekenland…"

Eerste termijn

De agenda van volgende week zag er vrij onschuldig uit. Ik zie zaken als een gedachtenwisseling over Griekenland en een gedachtenwisseling over Spanje op de agenda staan. Er staat weliswaar een antibelastingontwijkingspakket op de agenda, maar de documenten zijn nog niet beschikbaar, dus dat wordt ook een gedachtenwisseling. Verder een gedachtenwisseling over de bankenunie en er wordt over het btw-actieplan gepraat, maar ook daarvan zijn geen documenten beschikbaar.

Het zag er dus uit als een informele Eurogroep met een broodje en de voeten op tafel. Totdat ik vanmiddag om half twee een FD-alert kreeg waarin ik las dat de eurogroep Griekenland maandag een krediet van 9 tot 11 miljard gaat toekennen. Dat is geen gedachtenwisseling meer! Dat is geld, groot geld. Wat is daarvan waar? Verderop in het artikel lees ik dat de regering Tsipras uit alle macht probeert om de ambtenarensalarissen en de pensioenen buiten schot te houden. Dat blijkt niet uit de stukken, want daarin staat dat de ambtenarensalarissen omlaag gaan. Ook de zorgkosten blijven ook buiten het bereik van het mechanisme. Dat moet ik allemaal uit een FD-alert halen, niet uit de agenda.

Het IMF dringt er zelfs op aan om pas in 2040 te beginnen met de betaling van rente en aflossing. Wat is daarvan waar? Klopt dat? Binnen de Eurogroep circuleren plannen om de gemiddelde looptijd met nog eens vijf jaar te verlengen en de rente tot 2050 te maximeren op 2%. Klopt dat?

Verder wordt erover nagedacht om dure IMF-leningen te vervangen door goedkope ESM-leningen; dat is helemaal frappant. Het IMF heeft in Griekenland nog een blootstelling van 22 miljard, zoals we allemaal weten. Die dateert nog van het begin, maar het IMF heeft daar spijt van en wil eigenlijk dat alles op het bordje van Europa komt. Het komt het IMF dus goed uit als het al zijn leningen kan omruilen voor goedkope ESM-leningen. Ik lees ook dat de 25 miljard, die is gereserveerd voor de herkapitalisatie van banken, gebruikt zou kunnen worden om die dure IMF-leningen af te lossen, maar dat was nooit de bedoeling! We hadden afgesproken dat die 25 miljard terug zou gaan naar het ESM en niet zou worden gebruikt, maar nu popt dat bedrag opeens op om het IMF uit te kopen. Kan de minister daarop reageren?

Tot slot begrijp ik uit hetzelfde FD-bericht dat Wolfgang Schäuble zegt dat er wat hem betreft ook zonder het IMF een akkoord bereikt kan worden. De Tweede Kamer in Nederland zou daar meer problemen mee hebben dan de Bondsdag. Met andere woorden, Duitsland is al om en heeft moreel eigenlijk al afscheid genomen van het IMF. Graag krijg ik een reactie op dit artikel.
Daarmee heb ik bijna mijn hele inbreng gehad. Ik lees in de stukken dus iets over een bezuiniging op ambtenarensalarissen, terwijl in het artikel staat dat de Grieken zich daartegen verzetten.
Wat was medio vorig jaar beloofd dat de Grieken zouden doen om in aanmerking te komen voor het derde steunpakket, wat hebben de Grieken tot nu toe gedaan en wat moeten ze nog doen? Ik zie nog geen reden om de eerste voortgangsmissie af te ronden, met al die openstaande punten. Daarnaast zie ik geen reden om te praten over schuldverlichting, want ook daarover zou pas worden gesproken na afronding van de eerste voortgangsmissie. Ik lees niets over de belastingontduiking en de zwarte economie. 40% van de ondernemers in Griekenland weet niet eens hoe ze "btw" moeten spellen. Er zouden in 2015 250.000 ambtenaren worden ontslagen, maar dat is niet gebeurd. En wanneer wordt de Lagardelijst nu eens aangepakt? Ik lees daar niets over. De vraag is dan ook welke maatregelen nog moeten worden geïmplementeerd.

Mijn broek zakte helemaal af toen ik via Reuters las dat Griekenland een nationaal pensioen heeft geïntroduceerd na 20 jaar werken. In Nederland moeten we 50 jaar werken, tot minimaal 67 jaar, maar in Griekenland kun je met 38 jaar met pensioen. Graag krijg ik daarop een reactie, want wij werken ons het leplazarus en de Grieken vieren feest!

Dan heb ik nog wel een ander onderwerp en dat betreft de Italiaanse banken. Dat punt staat ook op de agenda, maar ik heb er verder nog niemand over gehoord. Italië heeft een securitisatie-vehikel in het leven geroepen waar banken hun slechte leningen kunnen dumpen. De Staat staat garant (senior tranches) onder voorwaarde dat de helft van de risicovolle tranches bij private investeerders wordt geplaatst. Waar wordt dan die andere helft geplaatst? Ik zou namelijk denken dat al die risicovolle pakketjes bij investeerders worden geplaatst. Mijn belangrijke vraag is: mag de ECB ook tranches (lees: pakketten slechte leningen) kopen in het kader van het QE-programma? We hebben het namelijk niet over een bank - daar mag de ECB niet van kopen - maar over een securitisatie-vehikel.

Tweede termijn

Ik heb nog een vraag over de 5 miljard. Die tranche zou betaald worden bij de succesvolle afronding van de 1e voortgangsmissie. In het artikel van Reuters staat tussen de 9 en 11 miljard, omdat ze vertraging hebben opgelopen. Wat is er waar van die 9 en 11 miljard in plaats van 5 miljard?

Een ander punt gaat over de schuldverlichting. Ik lees dat de minister probeert om een politiek akkoord te bereiken, terwijl hij nog niet weet wat er precies op tafel ligt en terwijl niet eens de eerste voortgangsmissie is afgerond. Ik vind dat het altijd veel te snel gaat. Kan de minister ons meenemen als concreet voorligt wat de schuldverlichtingsplannen zijn? Dan kan de Kamer daar ook mee instemmen. Wat is het break-even point? Daar vroeg ik al in een interruptie naar. Ik begrijp dat we bij 2% rente nog wel iets van winst zouden maken, maar bij 1,5% is er sprake van schuldkwijtschelding. Graag krijg ik ook een reactie daarop.

Ten slotte ga ik in op de maatregelen. Ik lees dat het pakket van maatregelen wordt verwelkomd. De loonbelasting gaat omhoog. De pensioenen gaan omlaag (nog steeds 17% van het bbp). Hoeveel gaan die pensioenen dan omlaag? Ook hoor ik over btw en accijnzen. Maar al die maatregelen gaan pas in 2018 in. Dat is nadat het hele derde steunpakket is uitgekeerd! We weten dat de Grieken van alles beloven. Als je zegt dat je de ambtenarensalarissen omlaag gaat brengen, maar dat eerst wel die 86 miljard moeten worden overgemaakt, weet ik al waar het schip strandt. Dan komt puntje bij paaltje. Dan zijn er verkiezingen geweest en krijgen wij een 4e steunpakket voor onze kiezen. Waarom worden die maatregelen, die prior actions, niet per direct ingevoerd? Ze gaan nu door het Griekse parlement, maar ze gaan pas in nadat we alles hebben betaald. In mijn optiek klinkt dat op zijn minst verdacht...

Moties

De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
overwegende dat de Kamer eerder is beloofd dat alle Griekse leningen zouden worden terugbetaald, met rente;
overwegende dat de Griekse schulden al eerder, tegen alle afspraken in, aanzienlijk zijn verlicht;
verzoekt de regering niet in te stemmen met welke vorm van verdere schuldverlichting dan ook,
en gaat over tot de orde van de dag.
van Dijck

De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
constaterende dat de eerste voortgangsmissie van de Trojka aangaande het inmiddels 3e steunpakket van 86 miljard nog steeds niet is afgerond;
overwegende dat Griekenland zich keer op keer niet aan de afspraken houdt;
spreekt uit dat het onwenselijk is dat er nog meer extra miljarden van ons belastinggeld naar Griekenland gaan;
verzoekt de regering niet in te stemmen met een volgende miljarden-tranche aan Griekenland en er op in te zetten dat de geleende miljarden zo spoedig mogelijk worden terugbetaald,
en gaat over tot de orde van de dag.
van Dijck