Skip to main content

Voorjaarsnota 2017

Alle seinen staan op groen, kopte het CPB. Met een groei van 2,4%, een overschot van 0,5% en een daling van de werkloosheid met 100.000.

Het is economisch zomer, geen lente meer, verklaarde Job Swank van DNB opgetogen. De economie gaat griezelig goed en laat de hoogste groei in 10 jaar zien. Het saldo is positief, het vertrouwen terug, bedrijven investeren weer, de werkloosheid daalt. DNB ziet zelfs voorlopig geen beren op de weg.

Nou da’s lekker......... voor deze minister van Financiën, wel ja!
Maar niet voor de hardwerkende Nederlander. Deze kreeg eerst een vette rekening van de crisis voor zijn kiezen en zit nu met een vette kater opgescheept. Hij blijft achter met een lege portemonnee, een afgefikte verzorgingsstaat en een verschraalde sociale zekerheid.
Rutte en Dijsselbloem hebben flink huisgehouden!

De werkende Nederlander mag tot na zijn 67ste door ploeteren, zijn pensioen is grotendeels verdampt, de ontslagbescherming versoberd, de zorg onbetaalbaar en verschraald en zijn huur rijst ieder jaar de pan uit. Dus de vraag is voor wie is het zomer?!

Deze minister verkondigt vol trots dat hij € 8 miljard meer aan belastingen heeft opgehaald, 8 miljard meer dan verwacht en dat is structureel (2016: € 11 miljard).
En dat terwijl de koopkracht dit jaar geen 1% is, zoals beloofd, maar 1 promille! Dit is pure diefstal!
€ 8 miljard extra ophalen en 90% minder koopkracht teruggeven!

Maar wel een oproep doen aan werkgevers om de lonen te verhogen; je moet het maar durven.
Eerst mag werkend Nederland de crisis betalen en nu het wat beter gaat, krijgen ze een kruimel, niet eens een kruimel, was het maar een kruimel. En de VVD staat erbij en kijkt erna. Werkend Nederland verdient lagere belastingen, niet dus!

Maar er is wel extra geld gevonden voor ontwikkelingshulp (500 mln), voor het COA – leegstand (144 mln), voor een regeringsvliegtuig (90 mln), voor de ambtenaren (342 mln aan pensioenpremie) en voor de goudgerande vertrekregeling bij de belastingdienst (80 mln).
Maar geen cent extra voor hardwerkend Nederland.

De enige die profiteert van de extra groei is Afrika, doordat de ontwikkelingshulp is gekoppeld aan het BBP. Dus ons geploeter levert Afrika wel een ½ miljardje extra hulpgeld op. De wereld op zijn kop.

DNB, CPB, deze minister, iedereen heeft het over dat de lonen best wat meer omhoog kunnen, maar niemand hoor ik over lagere belastingen. Niemand, (zelfs de VVD niet) waarom niet?!

Ik hoor Mark Rutte nog zeggen: “als de economie blijft groeien, gaan de lasten omlaag. De middenklasse moet merken dat het beter gaat.”
Dus boter bij de vis, zou ik zeggen. Of is weer zo’n typische loze belofte van onze Mark.

Dat deze minister om te kunnen voldoen aan de 3 % norm van Brussel veel te hard op de rem heeft getrapt, met alle schadelijke gevolgen van dien, daar is iedereen het inmiddels over eens.

Maar waarom zou je een overschot niet inzetten voor lagere belastingen?
Sterker nog het staat zelfs in de begrotingsregels voorgeschreven.
Begrotingsregel 6 (meevallerformule): Indien Nederland voldoet aan de MTO-doelstelling (SGP) en het EMU-saldo laat een overschot zien, dan wordt 25% van het overschot gebruikt voor lastenverlichting (verplicht!).
Dus volgens deze regel heeft NL recht op lastenverlichting!
Dit jaar van minimaal 350 mln, volgend jaar € 1 mld en in 2019 € 2 mld !
Of is dit weer zo’n valse belofte?!

Tot slot wil ik mij nog richten op Rechts met den Bijbel. Oftewel de Kunduz-coalitie minus Klaver.

Want zij waren het (VVD, D66, CDA, CU) die in 2012 de belastingen met 9 miljard hebben verhoogd en daarmee de crisis hebben verergerd en de verzorgingsstaat hebben gesloopt.
Zij waren het! die de AOW leeftijd verder verhoogden, de WW sloopten, het huisje van de HRA omver schopten, de huren met 10% verhoogden, de ouderzorg ontmantelden en de BTW verhoogden en het eigen risico verdubbelden. Dom, dom, dom !

Maar..... zij beloofden toen ook lastenverlichting, ter compensatie.
Daar is toen met de PvdA niets van terecht gekomen, maar nu zitten zij aan de formatie-tafel. Gaan ze nu eindelijk de beloofde lastenverlaging doorvoeren of gaat de sloopkogel er nog dieper in? Dat is de vraag.....

Maar ik ben bang dat het kabinet Pechthold I verder wil hervormen.
Er kan nog zoveel meer gesloopt: het pensioenstelsel, de arbeidsmarkt, de woningmarkt en het belastingstelsel.
Ik zie het D66 – woordvoerder al kwijlen.

Vandaar mijn oproep.
Laat a.u.b. niet de heer Pechthold met zijn gladde praatjes de hervormingsagenda voor NL bepalen, want hij zit hier niet voor Nederland maar voor Brussel. Wees alert en ben extra waakzaam.
Want er zit een Eurofiel in schaapkleren aan tafel.

Tot slot nog iets over Brussel.
Ik maak me zorgen......grote zorgen!
Ze hebben in Brussel niets geleerd van de Brexit, integendeel ze zijn blij dat een kritische lidstaat is afgevallen, dan kunnen ze nu met volle kracht vooruit. Niemand houdt Junker nog tegen om verdergaande stappen te zetten richting een federaal Europa. Dit is zijn momentum!
En het kan hem niet snel genoeg gaan. De ene paper na de andere rolt van de band. Over de toekomst van Europa, de Monetaire Unie, de Financiën, de mondialisering, de Sociale Zekerheid en zelfs een Europees leger. Allemaal vergezichten.
Maar waar staat dit kabinet in de discussie over de toekomst van Europa? Het is muisstil en dat is gevaarlijk!
Is het kabinet voor of tegen:
- een eigen Euro-begroting,
- de uitgifte van eurobonds,
- een Minister van Financiën,
- de euro verplicht voor 27 lidstaten (voor 2025)
- een Europees leger,
- een Europese IMF,
- Europese tolheffing op wegen,
- Europese belastingen (eigen inkomsten voor Brussel), CCCTB, FTT, groene belastingen.....
- Europese grensbewaking,
- Europees asiel- en migratiebeleid,
- het opheffen van onze korting (1 mld)

De plannen liggen allemaal klaar. Je hoeft ze maar te tekenen. Dus vandaag graag hom of kuit!
Of mag een nieuw kabinet met opper-Eurofiel Pechthold hierover beslissen. Nou dan weet ik de uitkomst al......
Wederom CU, VVD en CDA wees alert!

http://www.telegraaf.nl/binnenland/28545400/__Kamer_ruziet_over_geld__.html

https://fd.nl/economie-politiek/1209285/dijsselbloem-dit-jaar-geen-extra-koopkracht-meer

http://www.telegraaf.nl/binnenland/28557237/__Loze_beloften__.html