Skip to main content

Algemene financiele beschouwingen

Lees nieuwsartikelen over de PVV-plannen:

https://www.ad.nl/politiek/pvv-kabinet-moet-lobby-dividendbelasting-toelichten~a7846395/

https://www.rd.nl/vandaag/politiek/lastenverlichting-die-geen-lastenverlichting-is-1.1444008

https://fd.nl/economie-politiek/1226499/vvd-niet-te-vermurwen-over-schrappen-dividendbelasting

https://www.nu.nl/politiek/4998272/oppositie-blijft-verontwaardigd-afschaffen-dividendbelasting.html

Voorzitter,

Vertrouwen in de Toekomst, luidt de titel van het Regeerakkoord.
Maar veel belangrijker nog is de vraag: Heeft de burger wel vertrouwen in dit Kabinet.
Bijna 60% van de mensen heeft er weinig tot geen vertrouwen in (bron: eenvandaag).
De burgers zijn structureel voorgelogen, voor de gek gehouden en uitgeknepen. Ze wantrouwen de politiek. Als je mensen vraagt wat ze vinden van de plannen van Rutte3 is het antwoord: mooie praatjes en beloftes, maar ze geloven er niks van. Ze geloven Rutte niet meer (53%). En terecht!

Neem nu de Koopkracht
Sinds de invoering van de euro (2002) is de economie met meer dan 20% gegroeid, maar het reëel besteedbaar inkomen steeg nauwelijks.
De burgers in dit land worden al meer dan 15 jaar afgeknepen. De economie groeit, maar de burgers profiteren daar nauwelijks van.

Maar het ergste is nog dat het beleid van de afgelopen jaren ervoor heeft gezorgd dat mensen nog meer mochten inleveren. Dit was de verkeerde afslag en heeft ons blijvend 6% economische groei en honderd duizenden banen gekost. Maar goed dat kan ik deze minister niet aanrekenen.

2 voorbeelden (bron NIBUD):
Een kostwinnersgezin met een modaal inkomen (1 kind) heeft sinds 2013 maar liefst € 500 moeten inleveren aan koopkracht.
Dit jaar kreeg dit gezin er € 1 bij per maand en volgend jaar mag dit gezin weer € 12 per maand inleveren; dus dat schiet niet op.....

Ander voorbeeld
Een alleenstaande AOW-er met een klein aanvullend pensioen (+ € 15.000) heeft sinds het aantreden van Rutte2 maar liefst € 1.500 ingeleverd. En wat heeft dit kabinet voor deze persoon in petto?
Volgend jaar stijgt het besteedbaar inkomen met maar liefst € 3 / mnd.
In de rest van deze kabinetsperiode is de stijging NUL, NUL.
Een klap in het gezicht. Gaat de minister dit repareren?

Het kabinet danste op de bankjes toen 2 weken geleden de NIBUD cijfers naar buiten kwamen. Iedereen ging er dik op vooruit in 2021 ten opzichte van dit jaar. Ja zo kan ik het ook. Over 4 jaar ga je er misschien op vooruit en dat wordt dan cumulatief gepresenteerd.

Terwijl de economie dit jaar groeit met 3,3 % en volgend jaar met 2,5%, krijgen de burgers een ½ procentje koopkracht toegeworpen. Dit jaar 0,3%. Volgend jaar 0,6%. Oftewel een tientje per maand erbij, daar moeten we dan blij van worden......

Maar daarna gaat de zon schijnen in 2021; wacht maar af !
Maar dan moeten wel de lonen gaan stijgen met meer dan 3% per jaar (was gemiddeld 1,3 afgelopen 4 jaar). Hoe realistisch is dit?
Mensen worden blij gemaakt met een dooie mus. Als de lonen niet stijgen met 3%, dan zien de mooie koopkrachtplaatjes er opeens heel anders uit.
Vindt u het gek dat bijna niemand dit kabinet geloofd?!

En dan de lastenverlichting, die geen lastenverlichting blijkt te zijn.
In de Startnota kunnen we lezen dat de lasten voor gezinnen niet omlaag gaan maar juist omhoog deze kabinetsperiode.

Het kabinet roeptoetert dat de lasten voor burgers met 5 miljard omlaag gaan. Bij nader inzien blijkt dat een grote fopspeen. De lasten gaan helemaal niet omlaag. Ze gaan minder hard omhoog!
Tegenover de lastenverlaging staat namelijk een verhoging van de zorgpremies met bijna 5 miljard en een erfenis van het vorige kabinet van 3 miljard. Per saldo gaan de lasten voor gezinnen dus niet omlaag maar gewoon omhoog. En dan heb ik het nog niet eens over de duurzaamheidstoeslag die we de komende jaren voor onze kiezen krijgen oplopend naar 3,3 mld (in basispad). = € 250 / jaar

Daarnaast geldt dat de 5 miljard lastenverlaging al was ingeboekt vanwege de eerdere wet woningmarktmaatregelen uit 2013. De minister haalt deze alleen naar voren en verkoopt het nu als nieuw geld. U pakt een oud cadeautje opnieuw in en presenteert het als een nieuw geschenk van dit kabinet.

Ook na 2021 worden de lasten verzwaard. Uit de doorrekening van het CPB blijkt dat een structurele lastenverzwaring voor gezinnen van 1,2 miljard. Dus niks lastenverlichting; u verzwaart de lasten!
De RvS heeft het zelfs over een lastenverzwaring van 7 miljard na 2021 voor burgers en bedrijven.

De belofte dat de lasten omlaag gaan voor gezinnen blijkt dus 3 x gebaseerd op drijfzand. Waarom vertelt u niet het eerlijke verhaal.
Vindt u het gek dat niemand dit kabinet nog geloofd?!

Dan kom ik op de Sigaren uit eigen doos

Deze minister geeft met de ene hand en pakt met de andere.
U verlaagt zogenaamd de inkomstenbelasting, maar verhoogt tegelijk de BTW op boodschappen.
U bevriest het Eigen Risico, maar verhoogt de premie met € 300
U verlaagt het eigenwoningforfait, maar sloopt de hypotheekrenteaftrek.
U verlaagt de winstbelasting voor het MKB, maar verhoogt tegelijk het Box 2 tarief.
U verlaagt de zorgkosten (hoofdlijnenakkoord), maar laat de burger hier niet van profiteren (verhoging basistarief en aof-premie).
U verlaagt de elektriciteitsbelasting, maar verhoogt de energierekening

Uiteindelijk schieten we er allemaal niets mee op.
U speelt balletje, balletje met de maatregelen en presenteert sigaren uit eigen doos. De mensen prikken hier doorheen.
Vindt u het gek dat niemand dit kabinet nog geloofd?!

Daarbij is de overheid zo Onbetrouwbaar als de pest
Eerst was het de Handen af van de hypotheekrenteaftrek. Toen was het de Hypotheekrenteaftrek staat als een huis. Toen werd deze toch in 30 jaar afgebouwd en werd gezegd: “Dit is het. Dit gaan we komende 30 jaar doen. U kunt nu uw besluiten gaan nemen op basis van dit fiscale gegeven.”
En nu 4 jaar later wordt de hypotheekrenteaftrek verder versneld afgebouwd. Dit is pure oplichterij!
Je zou maar een huis gekocht hebben....

Datzelfde geldt voor de Wet Hillen. Eerst mensen verleiden om snel hun huis af te lossen om daarna de regeling weer om zeep te helpen.
Dan is het toch niet zo gek dat niemand dit kabinet nog geloofd?!

Verkeerde keuzes

Het kabinet heeft vertrouwen in de Toekomst, maar staat daarin alleen. De burgers hebben er weinig vertrouwen in. Zij zitten met de kater van 5 jaar Rutte2. Hun portemonnee is geplunderd, sociale zekerheden zijn weggeslagen. Ze hebben nog maar weinig vertrouwen in hun pensioen, in hun baan, in de WW, in de betaalbaarheid van hun huis, van de zorg.
Mensen hebben steeds minder vertrouwen in de toekomst.

Dit kabinet maakt wederom de verkeerde keuzes:

Het kabinet schaft de dividendbelasting af. Een cadeautje van 1,4 mld voor buitenlandse beleggers. Maar waarom is onduidelijk.
Het is goed voor het behoud van banen en is belangrijk voor ons vestigingsklimaat, volgens Premier Rutte. Maar dit is niet bewezen.
Ook het Cpb ziet geen aantoonbaar positief effect voor werkgelegenheid en de economie. Dus het kabinet geeft zomaar 1,4 mld weg aan het buitenland en hoopt op een positief effect.
Of is men soms bang dat bedrijven vertrekken naar het fiscaal aantrekkelijke Verenigd Koninkrijk?

Het schijnt ook nog eens zo te zijn dat Amerikaanse beleggers de dividendbelasting kunnen verrekenen met hun winst- of inkomstenbelasting in de VS. Dat zou betekenen dat niet de belegger, maar de schatkist van de VS wordt gespekt. Is dat soms de bedoeling?

De PVV zegt stop met die flauwekul.
In plaats van de grote multinationals en beleggers met 5 mld te spekken, geven we liever de mensen in dit land wat meer lucht, meer geld in de portemonnee. Echte lastenverlichting.
Met dat geld kunnen we de onzinnige belastingverhogingen terugdraaien, energiebelasting, Wet Hillen en laten we de Hypotheekrenteaftrek verder met rust.
Met de multinationals en de Goldman Sachsen van deze wereld hoef je echt geen medelijden te hebben.....
Keuze: Burger of Multinational. De PVV kiest voor lagere lasten voor de burgers.

Het kabinet kiest voor open grenzen in plaats van deze te sluiten en hoopt dat Europa de asieltsunami kan stoppen. Dat is naïef en dom tegelijk.
De PVV zegt sluit de grenzen, nu vandaag nog, en gebruik de miljarden die dat oplevert om de zorg betaalbaar te houden voor onze eigen mensen door het eigen risico schrappen en de zorgpremie te verlagen.
Keuze: Zorg of Asiel. De PVV kiest voor betaalbare zorg.

En Kap met het wegpompen van miljarden naar Afrika. Het werkt niet en komt terecht in de verkeerde zakken van corrupte regimes.
Gebruik dat geld zodat we weer normaal met 65 jaar met pensioen kunnen. Daar is heel Nederland mee geholpen.
Heel Nederland moet nu 2 jaar langer doorwerken, zodat het kabinet miljarden naar Afrika kan blijven sturen.
Keuze: Pensioen of Afrika, de PVV kiest voor een AOW leeftijd van 65 jaar..

Ook laat het kabinet een overschot op de begroting bestaan van bijna 4 miljard. Het is teveel betaald belastinggeld. Geef dat geld terug. Verlaag daarmee de huren en investeer in Veiligheid, in Politie en defensie.
Keuze: Lagere Huren of Begrotingsoverschot. De PVV kiest voor lagere huren en Veiligheid.

Schrap zinloze overheidsuitgaven. Miljarden worden besteed aan subsidies voor klimaat (0,3 mld) en innovatie (2,8 mld) waarvan bewezen is dat deze niet effectief zijn. Stop daarmee en besteed dat geld aan echte lastenverlichting voor burgers. Daar heeft men wat aan.....
Keuze: Lagere Lasten of Subsidies. De PVV kiest voor lagere lasten.

En dan de expatregeling. Deze regeling discrimineert de gewone Nederlander. Waaromhoeven buitenlandse werknemers over de eerste 30% van hun inkomen geen belasting te betalen en Nederlanders wel.
De PVV wil al langer van deze oneerlijke regeling af. Hij discrimineert, is niet effectief en fraudegevoelig. Gebruik dat geld om de bezuiniging op de huishoudelijke hulp ongedaan te maken (allebei precies € 600 mln).
De Kamer heeft de mond vol over de ouderenzorg, maar zolang gepensioneerden hun begrafenispolis moeten verzilveren om 1 x in de week een poetsvrouw te kunnen betalen, zit er hier iets goed fout.
Keuze: Thuishulp of Expats. De PVV kiest voor de Huishoudelijke Hulp

Voorzitter het zijn keuzes. Het kabinet maakt de verkeerde keuzes waar burgers in dit land niets aan hebben.
De enigen die profiteren zijn de grote multinationals en buitenlandse beleggers, zij zijn de enige echte winnaars van dit Kabinet.
En dan vindt u het gek dat niemand dit kabinet nog geloofd!

Tot slot nog een paar vragen aan deze kersverse minister:
- Hoe kan het dat de werkloosheid aan het einde van deze kabinetsperiode weer oploopt van 355.000 in 2018 naar 385.000 in 2021. Dat zijn maar liefst 30.000 mensen meer?
Ik dacht dat dit kabinet voor banen stond?

- Hoeveel bedraagt de zorgpremie in 2021 precies uitgaande van de projecties en verwachte kostenreductie. Volgens de startnota gaan de zorgpremies met 5 miljard omhoog in deze kabinetsperiode. Komt dat bovenop de € 300 premiestijging vanwege het bevriezen van het ER?

- Tot slot nog een vraag over onze goudvoorraad. Nederland heeft 612 ton goud. Waar ligt ons goud opgeslagen en hoeveel is inmiddels terug in Nederland. Duitsland haalde vorig jaar 216 ton terug en Oostenrijk 15 ton. Gaat de minister ons goud ook terughalen ?

 Tweede termijn

Ik wil toch beginnen met de dividendbelasting, want ik zie hier twee bewindspersonen die als twee boeren met kiespijn, alsof ze een graat in de keel hebben, iets staan te verdedigen wat eigenlijk niet te verdedigen valt. Het is bijna gênant om te zien. Ze hebben nu eenmaal getekend voor dat regeerakkoord en ze zullen het verdedigen ook, maar ik proef ook een beetje uit de antwoorden dat ze het zelf niet verzonnen zouden hebben. Ik hoop dan ook dat deze schatkistbewaarders -- dat zijn jullie immers -- met andere maatregelen toch wat meer oog houden voor de schatkist.
Ik zou graag willen weten: hoeveel van die 1,4 miljard nu eigenlijk terechtkomt bij de belegger en hoeveel uiteindelijk, na verrekening, terechtkomt in een buitenlandse schatkist. Dat is namelijk helemaal het domme aan deze maatregel, zeker als dat grote bedragen zouden zijn.


De minister shopt ook selectief met CPB-cijfers. Hij zei een paar keer in het debat: ja maar, het bedrijfsleven gaat er feitelijk op achteruit. Hij doelt dan op de CPB-cijfers die laten zien dat het bedrijfsleven er met 0,1 miljard op achteruit gaat in 2021. Maar hij vergeet daarbij bewust de buitenlandse beleggers. Dan heb je het over 1,3 miljard. Hij vergeet ook te zeggen dat de multinationals wel een cadeautje krijgen van 2,5 miljard via de lagere VPB. Per saldo krijgen die grote jongens dus 5 miljard toegeworpen van dit kabinet, terwijl de MKB-er en de DGA's per saldo niets krijgen. Hun VPB-verlaging wordt gelijk weer teruggepakt met de verhoging van box 2. Kennelijk is het vestigingsklimaat voor de kleinere bedrijven, de echte banenmotor van Nederland, minder belangrijk voor dit kabinet.


Ook de burgers krijgen er per saldo niets bij van dit kabinet. Hun koopkrachtstijging is volledig afhankelijk van een jaarlijkse loonstijging van 3,1%. Het kabinet haalt een eerdere belofte voor lastenverlaging naar voren en de lasten stijgen gewoon door als gevolg van een erfenis van het vorige kabinet en de stijging van de zorgpremie naar €1.600. Per saldo krijgen de burgers van dit land geen lastenverlichting, maar een minder grote lastenverzwaring. Het zou de minister sieren als hij dat eerlijke verhaal zou vertellen, want ook structureel stijgen de lasten voor de gezinnen met 1,2 miljard. Het frame van dit kabinet is dat de lasten verlaagd worden voor burgers en gezinnen in dit land. Dat is een grote leugen.


Het kabinet maakt ook de verkeerde keuzes. Het vorige kabinet van premier Rutte trapte veel te hard op de rem, midden in een recessie. Vriend en vijand zijn het daarover eens. Het kabinet heeft de crisis daardoor eerder verdiept dan verlicht. Het CPB heeft ons voorgerekend dat dit 5% tot 6% economische groei heeft gekost (lees: 40 miljard). Een paar honderd duizend banen zijn vernietigd. Dat het nu wat beter gaat, is dus eerder ondanks het vorige kabinet dan dankzij. Maar goed, dat is gebeurd.
Nu zien we dat Rutte voor de derde keer de verkeerde keuzes maakt. Hij kiest nu voor multinationals en buitenlandse beleggers in plaats van extra geld voor de werkende Nederlander. Hij kiest voor open grenzen en het fêteren van asielzoekers in plaats van voor fatsoenlijke en betaalbare zorg. Hij kiest voor ontwikkelingshulp aan Afrika, 1 miljardje extra, maar tegelijk schiet de AOW-leeftijd omhoog. Hij kiest voor een begrotingsoverschot van bijna 4 miljard in plaats van voor betaalbare huren en agenten op straat. Hij kiest voor ineffectieve subsidies in plaats van voor echte lastenverlichting.
Voorzitter. Het kabinet kiest ook wederom voor expats, terwijl bijna alle partijen hier de expat-regeling wilden afschaffen in hun verkiezingsprogramma’s. Thuishulp voor onze ouderen zou je daarvan kunnen betalen. Wat betreft dat laatste is het voor de PVV dan ook onbegrijpelijk dat met name de grote partijen toch weer kiezen voor de expats en niet voor onze ouderen. Daarom heb ik de volgende motie:

De Kamer

gehoord de beraadslaging,

Constaterende dat de expat-regeling weliswaar iets wordt verkort, maar verder gewoon blijft bestaan;

Overwegende dat de halvering van de huishoudelijke hulp niet wordt teruggedraaid;

Verzoekt de regering de expat-regeling af te schaffen en met dit geld de halvering van de huishoudelijke hulp per direct terug te draaien,

En gaat over tot de orde van de dag.

Het zijn keuzes en wat de PVV betreft de verkeerde keuzes. De PVV kiest voor Nederland en voor de Nederlanders. Wat de mensen nu nodig hebben, is wat meer geld in de portemonnee. Geen kruimels die het kabinet ons toewerpt, maar echt geld. Dat is goed voor de binnenlandse consumptie en de economie. Dat levert pas extra banen op. Maar nee, onze kostbare belastinggeld wordt door dit kabinet liever besteed aan buitenlandse beleggers (1,4 miljard), aan grote multinationals (2,5 miljard), aan expats (0,5 miljard), aan extra ontwikkelingshulp (5 miljard) en aan de Europese Unie (8 miljard). Dat zijn de grote winnaars van dit kabinet. Het MKB en de Nederlander mogen dit allemaal betalen. Zij krijgen een paar kruimels, een paar zoethoudertjes. Maar dan moeten wel de lonen de komende jaren met 3% per jaar stijgen, want anders hebben ze dikke pech.
Voorzitter. Dit is niet mijn kabinet, maar het kabinet van Goldman Sachs, van Shell, van Afrika en van Brussel.