Skip to main content

Eurotop

We staan op een kruispunt in de EU.
Kiezen we voor meer of minder Europa.
Het Kabinet houdt alle opties open en zet de deur op kier.

Komt er nu:
Wel/geen EDIS, het Europees depositogarantiestelsel.
• Het kabinet stribbelt nog een beetje tegen, maar EDIS komt er.
Wel/geen EMF. Omzetting van het noodfonds ESM naar een Europees Monetair Fonds.
• Het kabinet is hier wel voor te porren, maar wil zijn veto behouden.
Wel/of geen EMF als achtervang van het Resolutiefonds (SRF).
• Kabinet steunt het idee!
Wel/geen Europese Belasting op digitale economie (equalisation tax)
• Kabinet ziet dit liever in OESO verband, maar houdt de EU plannen niet tegen.
Wel/geen EU minister van Financiën.
• Rutte zegt : Dat zien we dan wel weer.

De Europese trein dendert maar door......
En als we nu niet vol aan de handrem gaan hangen, zitten we straks in een Federale Unie en bestaan we niet meer!

Schultz wond er geen doekjes omheen. Hij twitterde vorige week:
Wir wollen die Vereinigten Staaten von Europa.
En als je dat niet bevalt, dan stap je maar op.
En dat zit nu te onderhandelen met Merkel, dus dat belooft wat. Met Schultz aan de ene kant, Macron aan de andere kant en Juncker in het midden, rijden we met sneltreinvaart richting een Federale Unie. Wie houdt ze tegen!?
Niet deze Premier! Hij houdt alle opties open. Politico noemde hem the man in the middle. Goudlokje is de gedroomde opvolger van Donald Tusk, als voorzitter van de Europese Raad). Dus houdt hij zijn kaarten tegen de borst. Maar daar schiet Nederland niets mee op. Het is tijd om kleur te bekennen.
In het Regeerakkoord lees ik:
De EU moet geen schuldengemeenschap worden, dus geen verdere stappen richting Transfer Unie, ook niet door het invoeren van eurobonds.

De EU is al een schuldengemeenschap.

We hebben de afgelopen jaren 500 mld aan steun uitgedeeld aan probleemlanden.
De ECB koopt alles wat los en vast zit. Elke junkbond waar je vanaf wilt, kun je kwijt aan de ECB. De balans is in 2 jaar tijd verdubbeld van 2 naar 4,4 miljard als gevolg van dit opkoopprogramma (QE).

Dus kom met niet aan met we moeten geen schuldengemeenschap worden als de helft van alle schulden zijn gedumpt op het bordje van de belastingbetaler. Zie dat maar eens terug te krijgen.

En dan heb ik het nog niet eens over Target 2. Het betalingssysteem waarbij financiële transacties worden vereffend. Ook dit is volledig ontspoord. Nederland staat voor 100 miljard aan de lat. En die rekening wordt alleen maar hoger.

Neem nu Italië. De staatsschuld is inmiddels opgelopen tot 133% van het BBP, oftewel € 2.500 miljard en Italiaanse banken zijn behangen met slechte oninbare leningen (300 miljard). Natuurlijk willen ze deze risico’s delen met landen als Nederland. Logisch.
Als straks de EC stopt met haar opkoopprogramma knalt de rente omhoog en wordt de schuld onhoudbaar. Italië is Griekenland in het kwadraat! En om deze klap straks op te vangen moeten nu de potten flink worden gevuld.

Het is niet zo raar dat de EC nu met voorstellen komt, zodat Italië niet failliet gaat en de hele euro onderuit haalt. We moeten solidair zijn met de Italianen en de andere PIGS landen. We moeten de risico’s delen, garant staan en solidair zijn, zodat de ECB haar opkoopprogramma kan afbouwen.

Premier Rutte is allergisch voor een Transfer Unie. Maar ook die hebben we feitelijk al.
Nederland (grootste netto betaler) stort elk jaar miljarden (€ 8 mld) in de EU-begroting. Polen krijgt elk jaar bijna 10 miljard toegeworpen. Griekenland, Roemenië, Tsjechië, Hongarije krijgen elk jaar 5 miljard bijgeschreven. Cadeautje, van de Nederlandse belastingbetaler, hoeven ze niets voor te doen.

Maar met de huidige voorstellen wordt de Schuldenunie en Transfer Unie verder uitgebouwd.

Het noodfonds wordt omgetoverd tot een Europese instelling (EMF).
Een pot van 500 miljard wordt klaargezet om gammele banken te stutten (herkapitalisatie) of om Club Med landen te steunen (opkopen staatsobligaties en goedkope leningen verstrekken). Nederland verliest zijn veto en heeft er niets meer over te zeggen. De PVV heeft hiervoor vele malen voor gewaarschuwd. Dit kabinet stemt ermee in?

Het kabinet ziet niets in een Europese minister van Financiën, maar wijst het ook niet af. Rutte: “dat zien we dan wel weer”
Net als het depositogarantiestelsel (EDIS), waarbij Nederlandse banken garant staan voor de tegoeden van Italiaanse spaarders (tot € 100.000). Dat stelsel komt er eerder vroeger dan later.

Ook het voorstel voor Eurobonds ligt weer op tafel (SBBS). Eerst gaan we ze bundelen (securitisatie), daarna gezamenlijk uitgeven.
Uiteindelijk gaan ze er komen, dat duurt niet lang meer.
Net als Europese belastingen. De EC wil zeggenschap over onze belastingen. Een federale unie is tenslotte pas af als het beschikt over eigen middelen. Ik hoop dan ook de Premier hier keihard afstand van neemt.

We rennen de afgrond tegemoet.
Het ene na het andere fonds wordt gevuld: Een Hervormingsfonds (300 mln), een Convergentiefaciliteit, een Junckerfonds (500 mld), een Werkloosheidsfonds, een Resolutiefonds (55 mld SRF), een depositogarantiefonds (EDIS), een backstop (60 mld), een stabiliteitsfonds (rainy day fund) en uiteindelijk een eigen eurobegroting. Allemaal miljarden die klaar worden gezet om de zwakke broeders te subsidiëren. De Transfer Unie moet tenslotte worden afgemaakt.

We worden erin geluisd. Steeds verder zwemmen we in de Europese fuik. Steeds meer miljarden worden overgeheveld van Noord naar Zuid. Onze welvaart wordt overgedragen. Onze land langzaam onteigend.

Dat is de echte agenda van Brussel. Verlost van de lastige Britten, kunnen ze eindelijk meters maken, daar in Brussel. De knoflooklanden nemen de leiding. De Fransoos Macron, Portugees Centeno en de Italiaan Draghi, ze willen maar een ding. Meer macht, meer bevoegdheden, meer geld, meer solidariteit en meer transfers van Noord naar Zuid.

De Europese Unie is pas af als het een echte Federatie is met een eigen begroting, een eigen regering, Europese belastingen, Eurobonds en een Europees leger. De Minister President staat erbij en kijkt erna hoe Nederland langzaam verdwijnt en opgaat in de Verenigde Staten van Europa.

De PVV wil niet opdraaien voor de megaschuld van Italië (2.500 mld) en Griekenland (350 mld).
De PVV wil niet ziet niet opdraaien voor Zombie banken die behangen zijn met oninbare leningen.
Wij willen geen Eurobonds, geen Europese belastingen en geen extra fondsen om probleemlanden of banken te helpen.

De PVV wil weer baas zijn in eigen huis.
Baas over onze eigen begroting, onze eigen grenzen, onze eigen munt, ons eigen monetaire beleid, onze eigen welvaart.
De PVV gaat niet staan toekijken hoe onze welvaart wordt overgeheveld en we zien maar een oplossing: NExit a.s.a.p.

Net als de Britten willen we weg onder het juk van Brussel. Zij kozen voor soevereiniteit, vrijheid en identiteit. Een zo goed mogelijke handelsrelatie met de Britten is in het belang van Nederland. Daarvoor zou Nederland bilateraal moeten onderhandelen met onze Britse vrienden en niet de oren laten hangen naar Juncker en consorten die vooral het EU belang en hun eigen belang dienen.

Motie

De Kamer gehoord de beraadslaging,

overwegende dat het zeer onwenselijk is dat Nederlandse banken garant staan voor de deposito’s van spaarders in andere lidstaten;

overwegende dat er altijd verschillen zullen bestaan in de mate waarin banken gezond zijn;

overwegende dat verliezen van Nederlandse banken rechtstreeks worden doorbelast aan de Nederlandse rekeninghouders;

verzoekt de regering niet in te stemmen met Europees depositogarantiestelsel (EDIS),

en gaat over tot de orde van de dag.

Van Dijck

Motie

De Kamer gehoord de beraadslaging,

overwegende dat de EC heeft voorgesteld het noodfonds ESM om te toveren tot een Europees Monetair Fonds;

constaterende dat dit fonds meer bevoegdheden krijgt en geld kan aantrekken op de kapitaalmarkt om goedkope leningen te kunnen verstrekken aan banken en lidstaten;

constaterende dat Nederland minder zeggenschap krijgt over de besteding van deze middelen en tegelijkertijd wel garant staat voor eventuele geleden verliezen;

verzoekt de regering niet in te stemmen met de oprichting van een Europees Monetair Fonds,

en gaat over tot de orde van de dag.

Van Dijck

Motie

De Kamer gehoord de beraadslaging,

overwegende dat de EC voorstellen uitwerkt om belastingen te gaan heffen in Europees verband, zoals de CCCTB, de FTT en de equalisation tax;

overwegende dat het belastingdomein een nationale aangelegenheid is en moet blijven;

Verzoekt de regering niet in te stemmen met Europese belastingen in welke vorm dan ook,

en gaat over tot de orde van de dag.

Van Dijck