Skip to main content

Spoeddebat afspraken beoogde voorzitter Aedes - Inbreng

Hieronder de inbreng van Fleur Agema tijdens het spoeddebat over afspraken met beoogde voorzitter van Aedes.

1e Termijn
De ene PvdA-er regelt een mooi baantje voor de andere PvdA-er. De derde PvdA-er (onze minister) strijkt met de eer alsof hij heeft gezorgd voor een minder gortig salaris en de vierde PvdA-er (Depla) zegt dat het allemaal wel goed is zo, sterker nog hij noemt het de juiste weg.

De Partij van de Arbeid maar niet de Partij voor de Arbeid. Want 1000 euro per dag dat is wat de PvdA/Aedes topman Calon gaat verdienen voor een baan die qua verantwoordelijkheid onvergelijkbaar is met die van onze minister-president en niet voor niets slechts drie dagen per week in beslag neemt. Drie dagen per week zodat hij nog voldoende tijd over heeft voor al die andere bijbanen  waar hij nog de nodige inkomsten mee zal vergaren (30 waarvan 4 bezoldigd) en dat terwijl 22% van de alleenstaanden in ons land een inkomen lager dan 1000 euro per maand heeft.

Je moet wel zo hardhorend en verstrooid zijn als professor Zonnebloem (Alders) om je doof te kunnen houden voor de geluiden van afkeuring die ons hier in den Haag van alle kanten bereiken over de bestuurswisseling bij Aedes. Per email, als commentaren van burgers onder nieuwsberichten op het internet, van de woningcorporaties die onder de koepel van Aedes vallen en tot onze verrassing zelfs in de Volkskrant: De zogenaamd forse loonsverlaging die de beoogde nieuwe bestuurder Mark Calon in samenspraak met zijn PvdA-partijgenoot minister Van der Laan heeft afgesproken wordt door Gijs Herderschee van de Haagse Redactie een ‘indrukwekkende instinkerd’ genoemd. Nu hoort u het ook eens van een ander dan het PVV-stemmende deel der bevolking.

Door Calon in loondienst aan te nemen in plaats van met een ‘managementfee te belonen’ is een louter cosmetisch effect bereikt. Er wordt alsnog 2 ton uitgegeven. En een cosmetisch effect waar zo makkelijk doorheengekeken wordt verhult het achterliggende verval niet, maar benadrukt het.

Ergerniswekkend was niet alleen de beloning voor de nieuwe bestuurder, of de Gouden Handdruk die diens voorganger kreeg om ruim baan te maken, maar ook en vooral dat de regisseur professor Zonnebloem, ik bedoel commissaris van Aedes Hans Alders was, de voormalige PvdA-collega uit het Groningse provinciebestuur van de nieuwe bestuursvoorzitter.

De vriendjespolitiek en zakkenvullerij in de bestuurlijke top van prominente PvdA-leden heeft misschien deze week geen nieuw dieptepunt bereikt, maar de peilloze diepte waartoe die elite is gezonken wordt wel door meer en meer mensen doorzien. Om dat te vieren dienen wij straks in tweede termijn wellicht een passende motie in.

2e termijn
"Opzouten!," dat was mijn initiële reactie op het bericht, toen wij nog in de veronderstelling verkeerden dat er een kwart lager salaris bedongen was na het gesprek met de minister.

Het is niet gek dat dat in de kranten terechtkwam, want in het persbericht stond dat het salaris van ongeveer €150.000 een stuk lager ligt dan de management fee die eerder was afgesproken. Minister Van der Laan is dit, alweer volgens het persbericht, overeengekomen.

Als ik hem hier dan hoor zeggen dat hij in de veronderstelling was dat er hooguit €20.000 tot €30.000 bij zou komen, is dat of het eerstvolgende handigheidje, of het is grenzeloos naïef. Als de minister mensen bij zich laat komen voor een gesprek mogen wij verwachten dat hij op zijn minst van plan is iets te bewerkstelligen, en het niet allemaal van zich afschuift.

Ik ben bijzonder teleurgesteld, ik vind dat hier opnieuw sprake is van wat Pim Fortuyn zo mooi de incestueuze politiek-bestuurlijke elite noemde, die elkaar de baantjes toeschuift. De ene PvdA'er regelt een mooi baantje voor de andere PvdA'er, de derde doet alsof hij iets heeft bewerkstelligd, de vierde keurt het goed. Zo gaat het in dit land.

Ik besluit daarom met de volgende motie. 

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende dat de term ‘salonsocialisme’ slechts betrekking heeft op een verschil tussen verkondigde idealen en in de praktijk gebrachte daden;

overwegende dat daarbij uit voorliggende casus een schaamteloos lak aan fatsoen en gebrekkig gevoel voor publieke opinie spreekt;

van mening dat vanaf heden aan het politieke vocabulaire de term ‘Calonsocialisme’ mag worden toegevoegd,

en gaat over tot de orde van de dag.

Agema

Zie ook: Woningbouwcorporaties en Balkenendenorm - Kamervragen