feed-image RSS

U kunt zich vast nog de beelden herinneren van de mishandeling die bekend is geworden onder de naam de Eindhovense kopschopperszaak. Een gruwelijke groepsmishandeling waarbij het slachtoffer liggend op de grond nog steeds schoppen moest incasseren en uiteindelijk voor dood werd achtergelaten. In het kader van de opsporing van dat tuig maakte de politie de camerabeelden van de mishandeling openbaar. Ook een laffe gewapende overval op een hardwerkende juwelier in Amsterdam werd door een camera vastgelegd en ook daarvan werden de beelden openbaar gemaakt.

Lees meer

In de media verschijnen veel berichten over ernstige, zeer gewelddadige criminaliteit. Ook valt vaak in die berichten de term Top 600. Dat is geen muzieklijst, maar een lijst van circa 600 jonge criminelen die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor 2500 tot 3000 geweldsmisdrijven per jaar. Een jonge crimineel komt in de Top 600 als hij in 5 jaar tijd minimaal 3 keer is aangehouden voor een (poging tot) overval, straatroof, woninginbraak, zware mishandeling, openlijke geweldpleging, moord of doodslag(*). Daarnaast moet degene in de afgelopen twee jaren verdachte zijn geweest van een misdrijf en ook minimaal eenmaal zijn voorgeleid aan een rechter. Geen lieverdjes dus. Ik vraag mij dan ook af waarom een dergelijke crimineel geen lange gevangenisstraf heeft gekregen. Bij dergelijke hardleerse lieden helpt een taakstrafje of het verplichten van onderwijs duidelijk niet.

Lees meer

In de drie jaar die ik inmiddels Tweede Kamerlid ben heb ik al veel nieuwe (straf)wetgeving voorbij zien komen. Veel, zeg maar gerust héél veel, van deze wetgeving is afkomstig uit de EU. Dat varieert van eenzelfde strafmaat in alle EU lidstaten bij inbreuken op het milieurecht, tot minimumeisen voor kwetsbare verdachten (lees: criminelen die de taal niet spreken). Deze Europese wetgeving moet in rap tempo omgezet worden in Nederlandse wetgeving, want als dit niet snel genoeg gebeurt start de EU een ingebrekestelling-procedure. En als het niet precies gebeurt op de manier zoals de EU het wil, start de Europese Commissie een infractieprocedure. Nou, dan zijn de rapen gaar.

Lees meer

Lilian-Helder-klein

doneer

Nederland
English

steun ons ideal

donaties