feed-image RSS

De vele asielzoekers vormen een bedreiging voor onze welvaart. We moeten onder ogen zien dat de grens van wat we aankunnen bereikt is. Al jaren probeert de PVV daarom de gezondheidszorg voor asielzoekers te versoberen. Wij vinden dat ze de zorg zelf moeten betalen, en anders alleen recht hebben op acute en medisch noodzakelijke zorg. De PVV staat daarin overigens niet alleen. Ook de EU richtlijn die de minimale voorzieningen voor asielzoekers regelt, spreekt alleen van medische noodhulp (emergency care article 19). In Nederland zijn we echter helemaal doorgeslagen. Asielzoekers krijgen meer dan het wettelijk basispakket, ze krijgen gratis fysiotherapie, betalen geen eigen bijdragen voor medicijnen, geen eigen bijdragen voor hoortoestellen, voor een rollator of voor kraamzorg.Een bril is gratis en de vrouwen krijgen gratis anticonceptie. Asielzoekers betalen uiteraard ook geen eigen risico en geen zorgpremie. Ze betalen duizenden euro's voor hun reis, hebben vaak de nieuwste iPhone en krijgen ook nog eens leefgeld (een asielzoekersgezin met twee kinderen ontvangt 800 euro per maand). Ik zie niet in waarom ze daarvan niet hun eigen slaappillen kunnen betalen. Tijdens de komende begroting van Volksgezondheid gaan we dit opnieuw aan de kaak stellen.

Lees meer

In tijden van bezuiniging en crisis snappen de meeste mensen wel dat ze wat moeten inleveren en de broekriem aanhalen. Zo niet de zorgbestuurders met hun megasalarissen, bonussen en afkoopsommen. De media staan weer vol met berichten over exorbitante afkoopsommen en gouden handdrukken van honderden duizenden euro's. Dat dit (nog) wettelijk is toegestaan wil niet zeggen dat het goed is. Tonnen opstrijken terwijl verder iedereen in de zorg moet bezuinigen valt niet goed te praten.

Er was een wet nodig om de inhalige zorgbestuurders te dwingen wat van hun riante salaris in te leveren. Die wet, de WNT, werd in 2013 van kracht met een overgangsregeling voor bestaande contracten. Het salaris van zorgbestuurders mag volgens de WNT nog maar 130% van een ministersalaris bedragen, ongeveer € 228.000 en afkoopsommen werden gemaximeerd op € 75.000. De zorgbestuurders, verenigd in de NVZD, verzetten zich hevig, weigerden mee te werken, spanden tevergeefs een kort geding aan en argumenteerden dat de WNT is strijd was met het Europees verdrag van de Rechten van de Mens. Zorgbestuurders hadden toch echt recht op al die honderdduizenden euro's. Het antwoord daarop was de WNT-2. In deze wet wordt het salaris verder verlaagd naar 100% van het ministersinkomen, ofwel € 178.000.

Lees meer

Zorgverzekeraar Achmea koopt geen zorg in bij het in kanker gespecialiseerde Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis voor patiënten met een budgetpolis. Zo bleek deze week uit de media. Budgetpatiënten kunnen in andere ziekenhuizen terecht zo stelt deze zorgverzekeraar, bijvoorbeeld in het Diaconessenhuis. Een ziekenhuis dat al sinds mei vorig jaar door de Inspectie voor de Gezondheidszorg in de gaten gehouden wordt en in november vorig jaar onder verscherpt toezicht is gesteld. Een ziekenhuis waar de situatie volgens Jan Klein, hoogleraar Veiligheid in de Zorg, potentieel gevaarlijk is met grote risico’s voor patiënten. Zorgelijk?

Lees meer

Reinette-bis

doneer

Nederland
English

steun ons ideal

donaties