Nederland weer van ons

Voorzitter,

De eerste maanden van dit jaar is sprake van een toename van 35% van het aantal winkeldiefstallen met een verdachte uit Oost-Europa (Roemenen en Bulgaren). De schade hiervan: vorig jaar € 250 miljoen, dit jaar meer dan € 300 miljoen. Ook auto-diefstal neemt toe: de schade van autoverzekeraars is in 2 jaar tijd opgelopen van € 40 miljoen naar maar liefst € 100 miljoen. Wederom ligt de oorzaak bij goed geor-ganiseerde bendes uit, jawel: Oost-Europa. De Nationale Politie spreekt van een "forse toename van het aantal diefstallen gepleegd door Oost-Europese verdachten. De bendes zijn zich verder aan het specialiseren en worden beter in het vinden en stelen van buit."

Voorzitter, het voorkomen, dan wel bestrijden van deze misdrijven is door de minister bestempeld als topprioriteit dus daarom de volgende vragen:

1) Klopt deze toename van Oost-Eurpese criminelen in Nederland en kloppen de genoemde schade bedragen?
2) Aangezien de minister tot op heden niet eens met de PVV dat Nederland de baas moet zijn over haar eigen grenzen, is de minister dan ten minste bereid (meer) grenscontroles uit te voeren zodat de pakkans voor deze criminelen wordt vergroot?

Het schijnt dat vervolging van Oost-Europese verdachten vaak lastig is omdat de helft van het geen adres heeft in Nederland. Na voorarrest verdwijnen ze makkelijk uit het zicht en ontlopen zo hun straf.

3) Waarom worden deze zaken niet afgedaan via het snelrecht (ook een stokpaardje van deze minister)?
4) Als dat bewijstechnisch lastig is, wat gaat de minister dan doen om ervoor te zorgen dat deze criminelen hun straf niet ontlopen en de belastingbetaler niet opdraait voor de Europese 'droom' van dit kabinet ten aanzien van de open grenzen met als gevolg import van criminaliteit?

facebooktwitterinstagrammail

We hebben 2700 gasten

steun ons ideal

donaties

doneer

Nederland
English