Spoeddebat met de minister en staatssecretaris van VWS

Meteen al de allereerste zin en verder het hele artikel in dagblad Trouw van afgelopen vrijdag suggereert dat minister Klink van plan is het duizelingwekkende bedrag van 1 miljard euro te verhalen op ouderen, gehandicapten en chronisch zieken. Op mensen die langdurig zorg en onze bescherming nodig hebben.

Wat veel erger is, is dat het artikel suggereert dat minister Klink al helemaal niet bij minister Bos met de vuist op tafel geslagen heeft om dat geld ergens anders buiten de zorg vandaan te halen.

Het stikt hier in dit huis van de geldverkwisting voor linkse hobby’s! Alleen gisteren al sprak de kamer nog over de totaal mislukte wijkaanpak van Vogelaar en de circa 800 miljoen euro die nog op de plank ligt voor het totaal mislukte project van de OV-chipkaart. Miljarden euro’s worden voor onze neus over de balk gesmeten en deze minister doet niks. Kennelijk zit hij te pitten want deze minister is doorgaans scherp van geest en inzicht. Ik hoop dat hij nu wakker is. 

Want het kan toch niet zo zijn dat u daadwerkelijk de allerzwaksten nog verder uit wilt kleden door de eigen bijdrage te verhogen en voor honderden miljoenen euro’s aan noodzakelijke zorg te schrappen? Wat kun u in hemelsnaam nog meer verzinnen bovenop de bij de begroting van dit jaar geschrapte Ondersteunende Begeleiding voor mensen met MS, parkinson, diabetes?

Dit gaat voorbij aan alle denkbare fatsoennormen. Mijn voorstel aan u is dan ook dat u als een Razende Roeltje terugkeert naar de overlegtafel van Bos minister Vogelaar die wel het lef heeft om nog meer geld te vragen voor haar totaal mislukte wijkaanpak een zetje geeft, nog eens een kopje koffie intapt en de sluwe vos eens fijntjes meedeelt dat hij het miljard dat u nodig heeft weghaalt bij de minister die net de tafel verlaten heeft. 

Zorg is een groot goed. Laat in plaats van Vogelaars prachtwijken de zorg voor langdurig zieken, gehandicapten en ouderen niet verloederen.

Dit is mijn opdracht aan u, maak hem waar.