Skip to main content

Jerusalemdag: verplaats onze ambassade nu naar Jerusalem

Ter gelegenheid van de jaarlijkse Jerusalem-dag heeft PVV-kamerlid Raymond de Roon voorgesteld om de Nederlandse ambassade in Israël te verplaatsen van Tel Aviv naar Jerusalem.

In een Tweede Kamerdebat over de modernisering van de Nederlandse diplomatie, vroeg de Roon aan minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) om aan te sluiten bij de realiteit .

“Realiteit is” aldus de Roon  “dat Jerusalem  - en niet Tel Aviv - de zetel en de hoofdstad is van de Joodse staat èn realiteit is dat de Israëlische regering daar voor altijd zal blijven”.

Rosenthal wees dit voorstel zonder nadere toelichting van de hand. De Roon verweet Rosenthal bang te zijn voor islamitische gevoeligheden. “Rosenthal duikt weg voor de realiteit en mist een kans om een belangrijk en hartverwarmend gebaar van solidariteit met de Joodse staat te maken.”

Verder betoogde de Roon dat de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging in Ramallah gesloten moet worden. “Het economisch belang van Nederland bij de Palestijnse autoriteit is praktisch nihil. Wij dienen zeker geen betrekkingen te onderhouden met een islamitische entiteit, waarvan de belangrijkste actoren (Fatah en Hamas) keer op keer aangeven dat zij hun grondgebied uitgestrekt willen zien tot de Middellandse Zee en de steden Jaffa, Haifa en Tel Aviv als Palestijnse steden beschouwen. Islam is op geen enkele wijze een Nederlands belang en een Palestijnse staat ten westen van de rivier de Jordaan is dat evenmin”.