Skip to main content

PVV-vragen over Turkse bemoeienis met Nederlands integratiebeleid

Mondelinge vragen van PVV-kamerlid Raymond de Roon aan de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (die de minister van Buitenlandse Zaken verving) over de Turkse bemoeienis met het integratiedebat in ons land

Voorzitter,

De Turkse bemoeienis met de manier waarop in Nederland met de Turken die hier wonen wordt omgegaan, is schandalig. Nederland wordt gewoon beschuldigd van agressie en discriminatie, wat absulute onzin is. Turkije wil zich zelfs bemoeien met het integratiedebat over de Turken in ons land.

Maar nog schandaliger is het feit dat onze regering de hele zaak probeert te bagatelliseren.

Want natuurlijk is die verklaring op de website van het Turks ministerie van BuZa wel degelijk gericht tegen:
1. De brief van minister Asscher, waarin hij aankondigde de Turkse lange arm in ons land eens goed in de gaten te gaan houden;
2. Onderzoeksopdrachten, die resulteren in onaangename constateringen, zoals dat 90% van de jonge Turken in ons land, de jihadisten in Syriƫ als helden beschouwen.

De bewering van onze minister-president, dat de verklaring op de website van het Turks ministerie zich niet tot de Nederlandse overheid richt en dus excuses niet nodig zijn, deugt van geen kant.
Vraag: erkent de minister dat die Turkse verklaring wel degelijk ook tot onze overheid is gericht? En dat we met Turkse gladde praatjes geen genoegen moeten nemen?

En dan, voorzitter, onze minister van Buitenlandse Zaken: die belde met zijn Turkse collega, en liet vervolgens in een kort briefje aan de 2e Kamer weten dat de Turken vonden dat er geen sprake is van een Turkse beschuldiging.
Vraag: waarom heeft onze minister van BuZa, zoals hij zelf zegt, het met zijn Turkse collega niet eens gehad over die verklaring die nog steeds online staat?

Vz., Onze regering gedraagt zich als een slappe dweil.

Vraag: waarom laat onze regering haar mening over het punt of er sprake is van een Turkse beschuldiging jegens Nederland of de Nederlandse regering, bepalen door de Turken? Waarom heeft onze regering daar geen eigen mening over?
Hoe diep wil de regering buigen voor de Turken? ; dat mogen we ons wel afvragen na deze blamage.
Het antwoord blijkt te zijn: zo diep mogelijk.

En dat is onaanvaardbaar. Van onze regering mag worden verwacht dat zij de rug recht en alsnog duidelijk van de Turken verlangt dat die verklaring wordt ingetrokken, verwijderd van de website, en dat excuses worden aangeboden aan Nederland.
Vraag: is de minister bereid om dit alsnog van Turkije te verlangen? Is de minister bereid om de Turkse ambassadeur het land uit te zetten als Turkije geen excuses aanbiedt?

Vraag: ziet de minister hoe de Nederlandse regering op deze manier, compleet voor gek staat? En dat heel Nederland voor schut wordt gezet?
Ziet de minister, dat de conclusie in Ankara nu is, dat onze regering met zich laat sollen?
Ik vind dat door deze opstelling van onze regering, aan ons land grote schade wordt toegebracht.

Voorzitter,
Dit is wat er nu van kan komen, als je de dubbele nationaliteit van mensen uit Turkije accepteert.
Turkije wil zich op alle mogelijke manieren bemoeien met de Turken hier.
En niet alleen door stiekem en achter de schermen Turkse organisaties in ons land aan te sturen maar nu zelfs openlijk door zich met Nederlandse zaken te bemoeien.

Vraag: ziet de minister dat die dubbele nationaliteit tot ongewenste inmenging van Turkse zijde in ons land, leidt?

Turkije mag niet meebeslissen maar wel meepraten over het Nederlandse integratiebeleid, zei onze regering.
Wat de PVV betreft mag Turkije helemaal niet meepraten over Nederlandse aangelegenheden.
En dat zou onze regering keihard aan Turkije te verstaan moeten geven.

Vraag: wil de minister dat nu ondubbelzinnig aan Turkije meedelen?

Voorzitter,
Ik constateer, dat de Nederlandse reactie op de Turkse brutaliteiten, aantoont dat het kabinet bestaat uit slappe dweilen bij elkaar, die NL voor schut zetten.
Maar bij de verkiezingen in maart, kan de burger hiermee afrekenen.