Skip to main content

PVV: holocaust overlevende moet onmiddellijk haar volledige AOW herkrijgen

Vragen van de leden De Roon en De Graaf (beiden PVV) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de kille wijze waarop een Nederlandse Holocaust overlevende is gekort op haar AOW-uitkering:

1.)
Bent u bekend met het bericht "Holland cuts Shoah survivor's pension for living in West Bank"(*)?

2.)
Worden alle AOW-gerechtigden die in Israëlische dorpen en steden in Judea en Samaria wonen met bijna 35 procent gekort op hun uitkering? Zo ja, waar is dit percentage exact op gebaseerd?

3.)
Hoeveel AOW-gerechtigden vallen onder de exportbeperkingen die gelden voor de Israëlische dorpen en steden in Judea en Samaria(**)?

4.)
Bent u met ons van mening dat het verwerpelijk is een Holocaust overlevende, die naar Israël is gevlucht vanwege het toenemende antisemitisme in Europa, op kille wijze te korten op haar AOW-uitkering?

5.)
Zijn de bevoegde Israëlische autoriteiten net als Nederland van mening dat de Israëlische dorpen en steden in Judea en Samaria niet onder het verdrag vallen dat met Israël is gesloten over controle op het recht op uitkeringen?

6.)
Wilt u per direct in contact treden met uw Israëlische ambtgenoten, en al dan niet door een verdragswijziging, een eind maken aan het pesten van AOW-gerechtigden die heerlijk van hun pensioen proberen te genieten in één van de prachtige dorpen of steden in Judea en Samaria?

(*) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195236
(**) http://www.svb.nl/int/nl/aow/additioneel/bezette_gebieden_aa_israel.jsp