Skip to main content

AO Kustwacht Caribisch gebied

Recent succes
Vandaag zal ik mijn inbreng beginnen met een compliment. Een compliment aan de mannen en vrouwen van de marine. Een compliment voor de grootste drugsvangst ooit van een Nederlands marineschip in het Caribisch gebied.

De recordvangst van 6000kg marihuana werd gevolgd door een ludieke tweet van de Commandant Zeestrijdkrachten, Rob Verkerk. Hij tweette dat het jammer is dat hij de straatwaarde niet kan toevoegen aan de defensiebegroting.

Wat daarentegen wél kan is de Antilliaanse eilanden financieel meer laten bijdragen aan de begroting voor de Kustwachttaken. Met dat onderwerp trap ik vandaag af. Vervolgens zal ik nog ingaan op de zorgen die mijn fractie heeft over Venezuela en het illegalenprobleem.

Criminele kostenverdeling
Het is niet te bevatten dat de Antillen nog geen vijf miljoen euro betalen voor het totaalpakket aan kustwachttaken. Nederland gedraagt zich al jaren als een Caribische gekke Henkie door bijna de hele kustwachtrekening te betalen. Namelijk 30 van de 35 miljoen euro, oftewel 85%. En dat is nog exclusief alle defensiemiddelen die betaald worden uit de defensiebegroting!

De PVV wil af van deze verkapte ontwikkelingshulp aan de Antillen. Criminele eilanden profiteren nu van een criminele kostenverdeling. Uit antwoorden van de minister blijkt dat de criminele kostenverdeling voorlopig niet van tafel gaat. Waarom, vraag ik de minister? De eilanden willen toch grotendeels onafhankelijk zijn?

Laat ik duidelijk zijn. De PVV wil het liefste af van de eilanden. Tot het zover is moeten de eilanden op zijn minst meer gaan bijdragen aan hun eigen veiligheid. Nu willen de eilanden wel de lusten maar niet de lasten van meer onafhankelijkheid. Freeriders mogen niet beloond worden! Daarom stel ik twee stappen voor:

Ten eerste moet de verdeelsleutel op de schop. Ten tweede moeten de Antillen ook financieel gaan bijdragen aan de luchtverkenning en inzet uit defensiemiddelen.

Kan de minister deze stappen alsnog verwerken in haar lange termijn plannen? De VVD-minister wil toch ook een einde aan de jaarlijkse wanpraktijk waarbij Nederland de rekening betaalt en de Antillen slechts een fooi?

Venezuela
Ik kom op het volgende punt. De samenwerking, of moet ik zeggen de problemen, met Venezuela. In het vorige week gehouden debat met de Minister van Buitenlandse Zaken bleven nog veel vragen onbeantwoord.

In het jaarverslag 2014 staat dat er niet meer wordt samengewerkt met Venezuela op het gebied van Search and Rescue (SAR-taken). Hoe zijn de vooruitzichten voor 2015? Wordt er straks weer gezamenlijk geoefend?

Nederland streeft al jaren naar gedegen aanpak van de wapen, drugs- en mensensmokkel. Kan dat nog wel effectief, nu buurland Venezuela in chaos verkeert en er nul komma nul samenwerking is met de Venezolaanse autoriteiten?

Nauwelijks illegalen opgepakt
Eerder was ik nog lovend over de drugsvangst, maar helaas moet ik kritisch zijn over het aantal opgespoorde illegalen. Slechts vijf illegalen zijn opgepakt in 2014.

De magere resultaten staan in schril contrast met berichten uit de media. Grote aantallen illegalen, voornamelijk Venezolanen, overspoelen de eilanden. De PVV wil van de minister opheldering over deze verschillende observaties. Waarom meldt het Jaarverslag niets over deze problematiek terwijl de ooggetuigenverslagen verontrustend praktijken aan het licht brengen? Graag een reactie.

De PVV-fractie vindt het daarnaast opvallend dat op het steunpunt Curaçao in 2014 geen enkele illegale is aangehouden. Ook zijn er geen vuurwapens in beslag genomen! Deze cijfers vallen nog meer uit de toon als we de resultaten uit het Jaarverslag 2013 erbij pakken. Van de 43 opgepakte illegalen, werd er toen slechts één aangehouden door het steunpunt Curaçao!

Kan de minister ingaan op deze belabberde rapportcijfers? Welke maatregelen worden er genomen zodat Curaçao in 2015 wel een voldoende scoort in de jacht op illegalen en vuurwapens?

Gezag/integriteit Kustwacht
De PVV vraagt zich af of er in het jaarverslag wel een realistisch beeld wordt geschetst van het gezag van de Kustwacht. Kustwachtpersoneel wordt stelselmatig geconfronteerd met geweld, blijkt uit berichtgeving. Personeel wordt bedreigd en helaas ook mishandeld. In een enkel geval zelfs met een kapmes.

Waarom lezen we in het jaarverslag nauwelijks iets terug over deze ernstige wantoestanden? Kan het personeel wel veilig over straat? Welke maatregelen zijn er genomen om te voorkomen dat criminelen profiteren van deze verwerpelijke vormen van intimidatie en geweld?

Drones bij kustwachttaken
Ik ben vandaag begonnen met een compliment en zal daarom ook afsluiten met een positieve noot. Ik dank de minister voor het vooronderzoek naar het gebruik van drones bij kustwachttaken. Zoals de minister weet is de PVV daar fervent voorstander van. Zeker gezien de slechte materiële gereedheid van de helikopters en de mogelijkheid tot kostenbesparing.

Dat de Raven is afgekeurd wekt geen verbazing. De Raven is tamelijk oud en heeft weinig bereik. Ik heb uit de stukken begrepen dat er in 2015 daarom een breed aanvullend onderzoek komt naar het gebruik van andere type drones. Worden de resultaten van dit onderzoek gepresenteerd in het eerstvolgende jaarverslag, dat van 2015? Graag een reactie.