Skip to main content

Plenair debat: Nationalisatie SNS REAAL

"Dit nooit meer!", ik hoor het de minister nog zeggen. Maar waar heb ik dat eerder gehoord. Oh ja in oktober 2008 uit de mond van Wouter Bos en Nout Wellink, toen ABN Amro werd genationaliseerd. Hoezo 'Dit nooit weer'?! Nederland voelt zich bedrogen. Weer wordt een bank genationaliseerd! En weer krijgt de burger een dikke rekening van bijna 4 miljard. De belastingbetaler wordt straks nog eens extra in zijn portemonnee gepakt, omdat dit kabinet extra moet bezuinigen om de bankiers te kunnen betalen (motie1). Dat is voor de PVV onverteerbaar! Nederland is dan ook terecht kwaad!

En wat doet politiek Den Haag? Rutte heeft hoofdpijn en Dijsselbloem baalt ervan !

Maar daar koopt de Nederlandse burger niets voor!

Waarom laat de minister de sector niet opdraaien voor deze 3,7 mld? Bij een faillissement zou de sector ook 5 miljard moeten ophoesten, dat is de afspraak. Dus waarom de sector slechts voor 1 miljard laten meebetalen, terwijl in 2011 bijna 8 miljard aan netto winst werd gerealiseerd (motie2). De sector ontspringt de dans en de belastingbetaler is de klos.

Europese Commissie

Voor de PVV is het ook onverteerbaar dat de Europese Commissie een private oplossing heeft geblokkeerd, omdat 2 van de 3 grote banken staatssteun genieten. Kan de minister hier nader op ingaan? Was deze oplossing niet veel goedkoper geweest voor de belastingbetaler?

Ook vindt de PVV het onacceptabel dat 3 van de 4 banken niet mogen concurreren van Brussel vanwege Staatssteun. Dit ondermijnt de vrije marktwerking en jaagt de burgers onnodig op kosten wat weer schadelijk is voor de economie? Hoe gaat de minister dit aanvechten?

Hoe gaat de minister de concurrentie herstellen en gezonde marktwerking repareren?

Beloning

En dan de salarissen. Waarom moeten falende bankiers zo belachelijk veel verdienen? Sjoerd van Keulen toucheerde 7 miljoen in een paar jaar tijd (2002-2009), waarvan bijna 3 miljoen aan bonussen. De minister bepleit dat het "netjes zou zijn als deze bonus wordt terugbetaald", maar durft niet door te pakken! De minister verschuilt zich achter een juridisch gordijn, dit is niet alleen een slap excuus, maar laf tegelijk. Gaat de minister de onterecht verkregen bonussen terughalen (motie3)?

Ook het salaris van de nieuwe bestuurder is de PVV een doorn in het oog. Waarom moet Gerard van Olphen 5½ ton verdienen. De minister noemt dit marktconform! Dat was vroeger misschien zo, maar bankiers zijn inmiddels vierkant door het ijs gezakt. Marktconform zou eigenlijk de bijstand moeten zijn!

SNS is nu een Staatsbank waar de Balkenende norm leidend is. Dus niks 5½ ton; 2 ton maximaal en dat is eigenlijk nog teveel! (motie4)

En dan het Toezicht

De puinhoop bij SNS is al vanaf 2008 bekend. Toch heeft de DNB al die jaren niet ingegrepen. Hoe kan dat? De PVV wil de onderste steen boven. De minister komt in zijn brief niet verder dan dat DNB haar toezicht (vanaf 2008) heeft geïntensiveerd.

In diezelfde periode heeft DNB toch ook gezien dat de koers van het SNS aandeel in elkaar klapte van 15 euro naar 70 eurocent! Zijn er geen alarmbellen afgegaan bij de DNB of heeft men er doorheen geslapen?

Raad van Bestuur – old boys netwerk

2 lieden (Ronald Latenstein & Ference Lamp) van de Raad van Bestuur zijn opgestapt. Ze zijn niet met pek en veren weggestuurd; Neen SNS betreurt het vertrek en dankt hen voor hun tomeloze inzet en expertise, aldus het persbericht.

Het zijn deze heren die SNS naar de afgrond hebben gebracht en de samenleving een vette rekening hebben gepresenteerd van 3,7 miljard. Waar blijft de MEA CULPA?! Schaamteloos!

En wie krijgen we er voor terug. Ja hoor, het blik met old-boys wordt weer opengetrokken. 2 oud ABN Amro bonzen (Maurice Oostendorp en Piero Overmans) worden met dikke salarissen binnengehaald.

Dezelfde heren die in 2006 het Bouwfonds verkochten aan SNS. Dezelfde heren die SNS opzadelde met de vastgoedmolensteen die de bank fataal werd. Deze zelfde heren mogen nu de door henzelf veroorzaakte puinhoop gaan opruimen.

Dezelfde old boys die na de nationalisatie van ABN Amro met een dikke bonus zijn vertrokken (Piero Overmars: 3,5 miljoen).

Gaat de minister deze benoeming terugdraaien?

Over old boys gesproken, wat schetst mijn verbazing (FD vanmorgen): de Bouwfonds risk manager (Eduard Backx) gaat nu de risico's beheren bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Het volgende debacle dient zich aan!

Ook het feit dat vandaag het Holland Financial Center is ontbonden is op zijn minst verdacht te noemen. De old boys verenigd in het HFC ontvluchten het zinkende schip. Maar vluchten kan niet meer...........

Want de PVV wil snel een parlementaire enquête waarin de feiten en fouten worden onderzocht. Met daarbij ook aandacht voor het toezicht, risicomanagement, integriteit en belangenverstrengeling. Het old boys netwerk moet voor eens en altijd worden ontmanteld.

 

2e termijn

Ik heb niet het gevoel dat het kwartje bij deze minister is gevallen. De maatschappelijke verontwaardiging en het feit dat Nederland boos is en terecht! De belastingbetaler krijgt een bank in zijn maag gesplitst, die er willens en wetens een puinhoop van heeft gemaakt. Deze rekening van bijna 4 miljard komt bovenop een lastenverzwaring van 10 miljard dit jaar en 15 miljard in de komende jaren. De werkenden en ouderen in dit land worden al keihard gepakt in hun koopkracht en het water staat veel mensen al tot aan de lippen. Deze minister gooit daar nog een rekening van bijna 4 miljard bovenop, zonder gene. Met alle garanties vraagt de minister een offer van 10 miljard aan de burgers en de bankensector draagt daar nog geen ½ miljard aan bij. Een offer van 1.500 euro per gezin, in deze tijd. En dat opm de bankiers te beschermen. Dezelfde bankiers die de crisis hebben veroorzaak, zichzelf hebben verrijkt met dikke salarissen en bonussen en nu blijven zitten op hun geld.

Wat de minister vraagt is: "Ik ga een bank redden en de burger mag daarvoor straks 4 miljard meer belasting gaan betalen. Wellicht gaat de BTW nog verder omhoog, of de huren of verhogen we het eigen risico van 350 naar 500 euro; wie zal het zeggen. En dat geld gebruik ik dan voor de aankoop van een giftige vastgoedportefeuille en met dit geld betaal ik de nieuwe directeur een salaris van 550.000 euro."

Heel Nederland mag bloeden, maar van de bankiers wordt niets gevraagd. Voor de PVV is dit een absolute schande! Vandaar de volgende moties:

 

Motie 1

De Kamer gehoord de beraadslaging,

constaterende dat de nationalisatie van SNS REAAL de Nederlandse belastingbetaler 3,7 miljard euro gaat kosten;

constaterende dat daardoor het EMU-saldo in 2013 met 0,6%BBP verslechtert;

overwegende dat hierdoor mogelijk extra maatregelen en belastingverhogingen noodzakelijk zijn om te voldoen aan de door Brussel opgelegde 3% norm;

verzoekt de regering geen extra maatregelen te nemen als gevolg van deze verslechtering waardoor de koopkracht van burgers en de economie nog verder verslechtert,

en gaat over tot de orde van de dag.

 

Motie 2

De Kamer gehoord de beraadslaging,

constaterende dat de nationalisatie van SNS REAAL de Nederlandse belastingbetaler 3,7 miljard euro gaat kosten;

overwegende dat dit ten tijde van harde bezuinigen en grote lastenverzwaringen zeer onwenselijk is;

overwegende dat bij een faillissement van SNS REAAL de financiële sector middels het deposito garantiestelsel 5 miljard had moeten bijdragen;

verzoekt de regering de gehele rekening van 3,7 miljard euro bij de financiële sector neer te leggen en daarbij de Nederlandse belastingbetalers te ontzien,

en gaat over tot de orde van de dag.

 

Motie 3

De Kamer gehoord de beraadslaging,

constaterende dat de voormalige bestuurders van de genationaliseerde SNS REAAL zichzelf miljoenen aan bonussen hebben uitgekeerd in de periode voor 2008;

overwegende dat deze bonussen onterecht zijn uitgekeerd;

verzoekt de regering deze bonussen per direct terug te vorderen,

en gaat over tot de orde van de dag.

 

Motie 4

De Kamer gehoord de beraadslaging,

constaterende dat de nieuwe CEO van het genationaliseerde SNS REAAL 5½ ton gaat verdienen;

overwegende dat de Balkenende norm als maximum beloning leidend is bij publieke instellingen;

verzoekt de regering het salaris van de nieuwe CEO te verlagen tot maximaal de Balkenende norm,

en gaat over tot de orde van de dag.

 

Lees hier het artikel gepubliceerd op AD.nl

Beluister hier het NOS-radiofragment: "Nederland voelt zich bedrogen door nationalisatie SNS"

Lees hier het artikel op Telegraaf.nl