Skip to main content

In de media - Interviews

PVV wil animal cops voor welzijn dieren

• Partij vraagt 20 miljoen voor plan • ‘250 fulltimers nodig’

Dierenmishandeling moet professioneel worden aangepakt. De huidige aanpak door politie en Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) voldoet niet, vindt de Partij voor de Vrijheid.

In de tegenbegroting van de partij is 20 miljoen euro uitgetrokken voor het opzetten van een dierenpolitie. “We willen een landelijk korps van 250 agenten dat zich fulltime met dierenmishandeling bezighoudt”, vertelt fractievoorzitter Geert Wilders. “De 13 ambtenaren van de LID die zich er nu mee bezighouden, kunnen het gewoon niet aan.” Wilders wil een aparte dierenpolitie, omdat hij de aanpak van dierenmishandeling niet wil onderbrengen bij de reguliere politie. “Die hebben het druk genoeg.”

“Wij hopen en verwachten dat ons voorstel steun krijgt van een meerderheid in de Tweede Kamer.” Geert Wilders, fractievoorzitter van de PVV

Eerder al pleitte PVV-Kamerlid Dion Graus voor een alarmnummer voor dieren en een geprofessionaliseerde dierenambulance. Voor deze initiatieven kreeg hij een Kamermeerderheid, maar geen medewerking van het kabinet.

Het aanpakken van dierenbeulen heeft bij de politie niet de prioriteit. Begrijpelijk, vinden Graus en zijn fractievoorzitter Geert Wilders. Daarom moet een dierenpolitiemacht van 250 agenten zich met deze vorm van criminaliteit bezighouden. “Onder de bevolking is veel draagvlak om op te komen voor dieren, die mensen tenslotte veel liefde brengen”, zegt Wilders. “Een puppy die wordt doodgetrapt, een schaap dat in de wei wordt geslacht of verkrachte paarden en pony's, er zijn genoeg voorbeelden die een strenge en professionele aanpak rechtvaardigen.”

“Het mishandelen van dieren komt steeds vaker voor en wordt steeds gewelddadiger”, vult Graus aan. “Die gasten moeten keihard worden aangepakt.” Wilders haalt het voorbeeld aan van de Animal Cops in de Verenigde Staten, waar al jaren ‘dierenagenten’ strijden tegen verwaarlozing en mishandeling.

In de aanloop naar Prinsjesdag heeft de PVV hun ‘dierenpolitievoorstel’ laten doorrekenen door het Centraal Plan Bureau (CPB), dat er zijn ‘stempel’ opzette, aldus Wilders. Het moet dus mogelijk zijn de Animal Cops te laten werken met 20 miljoen euro per jaar, inclusief opleiding. Vanwege het veronderstelde draagvlak en de gruwelijke voorbeelden van mishandeling van de laatste maanden, vindt Wilders dat bedrag goed uit te leggen.

Animal cops in de VS
In de VS verschillen de bevoegdheden van de dierenpolitie per staat of gemeente (county). In New York is er bijvoorbeeld een dierendivisie die arrestaties mag verrichten. In andere steden hebben de agenten enkel het recht dieren in beslag te nemen en boetes op te leggen. Animal cops in New York dragen wapens.

Metro, 15 september 2008 maandag

  • Aangemaakt op .