Skip to main content

In de media - Interviews

Geert Wilders: 'Op naar de stembus’

Geert Wilders wil vervroegde verkiezingen. "Dit kabinet is ver over zijn houdbaarheidsdatum heen. Als de coalitie een pak melk was, zou erop hebben gestaan: houdbaar tot 1 februari 2009. Het is al maanden verzuurd en als je ervan drinkt, zit je drie dagen op het toilet," aldus Wilders vandaag in een interview met De Telegraaf. De PVV-voorman verwacht niet dat dit kabinet de rit zal uitzitten: "Het is zo instabiel in de coalitie. Eigenlijk zie ik ze nog geen jaar blijven."

Lees hieronder het volledige interview:

PVV-leider GEERT WILDERS heeft eindelijk bewijs van zijn succes

´WE STAAN ER´

„Dit kabinet is een pak verzuurde melk. Als je ervan drinkt, zit je drie dagen op het toilet”

door JAAP FOLKERTS en PAUL JANSEN

„Dat hebben we toch maar weer mooi voor elkaar gekregen.” Geert Wilders zit te stralen in zijn werkkamer. Hij heeft kort, maar goed geslapen. De spanning en vermoeienissen van de avond ervoor zijn hem nauwelijks aan te zien.
        Gisteren, enkele uren nadat hij de politiek opnieuw op zijn grondvesten deed schudden en vlak voordat hij op het vliegtuig naar Los Angeles stapt om een ’freedom award’ in ontvangst te nemen, kijkt Wilders terug op een historische avond voor zijn partij. Uit het niets naar vier zetels in het Europees Parlement. Vijf jaar nadat Wilders met ruzie de VVD verliet, is hij achter het CDA opgeklommen tot de tweede partij van het land. Groter dan de PvdA, dan de SP en, tot genoegen van Wilders, de VVD.
       Na het warme bad van het PVV-feest in café De Haagsche Kluis nam Wilders donderdagnacht in alle rust nog even de tijd om na te genieten van zijn succes. Direct gaan slapen was onmogelijk, de adrenaline gierde nog door zijn lichaam. Hij zette de televisie nog even aan, surfde langs de berichtgeving op internet en streek nog snel even een paar overhemden voor hij zijn bed opzocht.
       Wat dacht u toen u vanochtend wakker werd?
        „Toen dacht ik: Het is gelukt! Wat een fantastisch gevoel. Onze politieke tegenstanders zeiden altijd over onze scores dat het maar peilingen waren. Dit is een keiharde, echte verkiezing. Nu kunnen ze niet meer om ons heen. We zijn definitief doorgebroken. We staan er!”
       Had u de afgelopen dagen getwijfeld of het zou lukken?
       „Je twijfelt altijd. Ik heb nooit gedacht dat we geen zetels zouden halen, maar wel of het twee zetels worden of misschien vier of vijf. Ik voelde dat de PVV groeiende is – dat merk ik als ik het land intrek, aan de volle zalen, aan de emails, aan de reacties. Maar mijn onzekerheid zat hem in de opkomst. Dat zou een heel vertekend beeld kunnen geven.”
       
„We worden kwetsbaarder als we straks in meer gemeenten gaan meedoen”

Was de boodschap ook niet lastig te verkopen? U vraagt de kiezers ergens voor te gaan stemmen waar u zelf niet in gelooft, namelijk verkiezingen voor het Europees Parlement?
       „Daarom heb ik ook twee dingen gezegd. Ten eerste dat we een kleiner Europa willen, met minder bevoegdheden. Dat we ons geld terug willen, en dat Turkije nooit lid mag worden van de EU. Daarnaast hadden we de boodschap dat dit een afrekening is met dit kabinet. Zeg maar wat je van dit kabinet-Balkende-Bos vindt. Dat is natuurlijk ook een belangrijke uitkomst van deze verkiezingen. Niet alleen zijn wij van nul naar vier zetels gegaan, het CDA en de PvdA hebben allebei een pak op hun billen gekregen.”
      Wat is de betekenis daarvan?
      „Mensen hebben genoeg van dit kabinet. Als je deze uitslag vertaalt naar zetels in de Tweede Kamer zijn de regeringspartijen hun meerderheid kwijt. En dan betekent deze uitslag dat er nieuwe verkiezingen moeten komen. Het draagvlak voor deze coalitie is feitelijk na donderdagavond weg.”
      Dus Balkenende moet in zijn dienstauto naar de Koningin om het ontslag van zijn kabinet aan te bieden?
      „Ja, aftreden, opstappen en nooit meer terugkomen. Dit kabinet is ver over zijn houdbaarheidsdatum heen. Als de coalitie een pak melk was, zou erop hebben gestaan: houdbaar tot 1 februari 2009. Het is al maanden verzuurd en als je ervan drinkt, zit je drie dagen op het toilet. Zij zijn de enigen die dat nog niet zien. Dat is het kwalijke eraan.”
      De PVV is ook groter dan de VVD. Is dat een zoete overwinning?
      „Dat is mooi.”
      Kom, kom. U bent ex-VVD’er. Meer dan mooi toch?
       „Voor mij persoonlijk is het extra leuk. De VVD heeft mij vanwege mijn Turkije-standpunt uit de partij geknikkerd. Om dan wraak te nemen op dit punt, geeft een goed gevoel.”
       Hoeveel van deze overwinning op de liberalen is te danken aan Geert Wilders en hoeveel aan VVD-leider Mark Rutte?
       „Ik ga uit van eigen kracht, maar een deel van je eigen kracht is ook de mislukking van je tegenstander. Het is altijd een combinatie van wat je zelf goed doet en de fouten die anderen maken.”
       U doelt op zijn Holocaustuitspraken?
       „Ik snapte niet zo goed wat hij aan het doen was, qua timing.”
      Hij neemt het voor u op. Hoe staat u hierin, als iemand die ook voor het vrije woord is maar tevens een groot vriend is van Israël? Moet het ontkennen van de Holocaust strafbaar zijn?
        „We zijn hierop aan het studeren.”
       We zijn erop aan het studeren? Waarom duikt u weg?
       „We duiken niet. We komen er pas mee voor de dag als het af is. Ik ben hier met collegaKamerlid Raymond de Roon heel druk mee. We zien in ieder geval wel iets in een uitbreiding van de vrijheid van meningsuiting. Een soort ’first amendment’ zoals in de VS. Maar het is erg ingewikkeld. Moet de Holocaustontkenning nu wel of niet strafbaar zijn en wat doe je dan in vergelijkbare gevallen? Hoe zit het met de antidiscriminatiebepalingen? Ik kan nu gewoon niet in detail treden. Misschien ben ik slimmer dan Rutte. Je moet voor zoiets dat supergevoelig ligt, een beter gedragen verhaal hebben dan waar hij mee kwam. Daar zullen we ook mee komen.”
• Een glunderende Geert Wilders, daags nadat zijn PVV bij de Europese verkiezingen de tweede partij van ons land is geworden. „Als wij straks goede kandidaten hebben in Rotterdam doen we mee, en anders niet.”
FOTO’S: SERGE LIGTENBERG, DIJKSTRA B.V.

       Voor uw gevoel weet u toch allang of het ontkennen van de Holocaust wel of niet strafbaar moet blijven?
      „Ik ga er helemaal niets over zeggen. Ik ga ook niet uit mijn gevoel praten. We komen niet met een vluggertje. We komen straks met een goed verhaal.”
       
„Wraak op VVD met Turkijestandpunt is een goed gevoel”

Nu de PVV flink heeft gescoord, is de partij een serieuze speler voor het pluche na de Kamerverkiezingen over twee jaar. Zal er al flink worden gesnuffeld door andere partijen?
       „Snuffelen? Ik ben geen hond. Wij gaan gewoon door met ons werk. Ik ben bezig met het uitbouwen van de partij. We hebben veel goede kandidaten voor de Tweede Kamer. Daar trainen we vaak op zaterdag mee.”
        Hoeveel zijn dat er precies?
        „Nu zo’n 30. En ik neem zo in het vliegtuig weer een dikke stapel mee van mensen die schrijven dat ze voor de PVV de politiek in willen.”
       Eerst zijn er nog de gemeenteraadsverkiezingen. De PVV wil zeker in vier steden meedoen: Venlo, Rotterdam, Den Haag en Den Helder?
       „Ja, maar we moeten nog bekijken in welke van die vier we meedoen.”
       U gaat niet zeker in die vier?
       „Dat moeten we nog bezien.”
       U kunt na de uitslag van donderdagavond volgend jaar toch niet in bijvoorbeeld Rotterdam verstek laten gaan?
        „Alles kan. Als wij goede kandidaten hebben in Rotterdam doen we mee, en anders niet. Dat is echt het enige criterium. Anders schieten we in onze eigen voet. Als wij niet de kwaliteit hebben, zijn jullie de eerste die uitpakken met een verhaal over iemand die bijvoorbeeld rare uitspraken doet omdat wij niet goed hebben geselecteerd.”
       Is dat de achilleshiel van een snelgroeiende partij: een goed en betrouwbaar kader zien te vinden?
        „Het is de achilleshiel en ook de kracht. Mensen zijn de belangrijkste factor. Ik zie het positief in. We hebben al veel meer aanmeldingen dan na de Kamerverkiezingen. Maar het is wel zo dat naarmate je in meer gemeenten mee gaat doen, het allemaal kwetsbaarder wordt. Ik kan het niet allemaal vanaf hier aansturen.”
       Toch blijft het vreemd. Neem Almere, waar de PVV 27 procent van de stemmen kreeg. U kunt uw aanhang volgend jaar toch niet in de kou laten staan. Waar moet de PVV-kiezer dan op stemmen? Op ToN, dat wel overal wil meedoen?
        „ToN?” (trekt een vies gezicht). „Ik ben helemaal niet bezig met ToN. Volgend jaar zijn er misschien wel vervroegde verkiezingen. Het is zo instabiel in de coalitie. Eigenlijk zie ik ze nog geen jaar blijven. Mensen zijn het ook spuugzat. Ze zien dat Nederland verloedert. Het kabinet komt met theoretische tabelletjes met 74 doelen, en zegt dan 82 procent te hebben gehaald. Ondertussen zien mensen thuis dat de straat onveiliger wordt, dat de zorg achteruitgaat, dat ze hun baan kwijtraken en dat de immigratiedeur open blijft staan, dat er om de hoek een nieuwe moskee wordt gebouwd. Dát is wat mensen zien en dan komt het kabinet aan met zo’n foldertje over doelen. Pfff. Vandaar ook die zuurbaarheidsdatum. De schimmel zit bijna in het pak melk. Dit kabinet staat zover af van de werkelijkheid.”
       Blijft u bij regeringsdeelname van de PVV in de Kamer zitten als fractievoorzitter?
       „Die kans is heel groot, tenzij de PVV de grootste wordt en ik premier kan worden.”
       U wilt geen vicepremier worden?
       „Ik kan natuurlijk nooit nooit zeggen, maar ga er maar van uit dat ik hier in de Kamer blijf of ga voor de hoofdprijs.”
BronDe Telegraaf

Zie ook:
Algemeen Dagblad: Wilders ziet zege als echte doorbraak
  • Aangemaakt op .