Skip to main content

In de media - Interviews

Spoeddebat over de opvolging van Barrosso en Kroes - Inbreng

Hieronder de inbreng van Raymond de Roon tijdens het spoeddebat over de opvolging van de voorzitter van de Europese Commissie (Barrosso) en de Nederlandse Eurocommissaris (Kroes).

Spoeddebat opvolging Kroes en Barosso

Voorzitter,

Vanmiddag is het weer een rondje politiek straatvechten geblazen in verband met de verdeling van politieke banen. Europese topbanen wel te verstaan. En wie is vanmiddag de beste straatvechter en wie komt er slechtste uit? Want daar gaat het natuurlijk om, in dit debat dat zo nodig moet plaatsvinden één dag voor de verkiezing van het Europees Parlement. Dat moet vanwege de duidelijkheid, aldus VVD-eurolijsttrekker Van Baalen, want "het CDA is laf over Eurocommissaris Kroes".

Het is waar: het CDA had overduidelijk geen zin in dit debat vlak voor de verkiezing. Het CDA als verdeel- en heerspartij heeft weinig baat bij het schenken van klare wijn en zo vlak voor de verkiezing kan er ook nog van alles gebeuren.

Zoals dat vanmiddag bekend is geworden dat een CDA-kandidaat voor het Europees Parlement, mevrouw Rena Netjes, heeft laten weten dat ze het Europees Parlement in wil voor de islam. Mevrouw Netjes had dat niet vermeld op haar eigen website voor haar kandidatuur voor europees parlement. Of dat misschien niet zo netjes was, moet het CDA maar beoordelen. Mevrouw Netjes heeft haar islam-inzet voor haar CDA-kandidatuur voor het Europees Parlement alléén kenbaar gemaakt in een interview op islam-website Al-yaqeen.com. Nu zal deze CDA-doctoranda in de Arabische taal wel weten wat ze doet maar ik zal haar nog een beetje helpen om aan haar streven wat meer bekendheid te geven: Moslims en dhimmis van Nederland, opgelet! Ze is nummer 13 op de CDA-kandidatenlijst en ze wil dus het Europees Parlement in voor de islam.

Het CDA kon dat verwijt van lafheid dat Van Baalen hen maakte natuurlijk niet over zijn kant laten gaan en verklaarde daarom gisteren ineens helemaal geen bezwaar te hebben tegen het vandaag houden van dit debat.

Van Baalen zelf is, in ieder geval op dit punt, wèl duidelijk geweest: mevr Kroes (toevallig ook VVD) moet eurocommissaris blijven en om dat te bereiken moet de Minister-President volgens hem die eis inzetten bij de onderhandelingen over de opvolging van Barrosso. En nadat er nog wat namen van CDA- en PvdA-gegadigden voor een euro-commissariaat waren rondgestrooid en in de publiciteit het bericht boven kwam drijven dat het CDA de eurocommissaris mocht leveren, wilde ook GroenLinks wel eens weten wat de inzet van het kabinet zou zijn mbt mevr Kroes.

Op zo’n vraag wilde de Minister-President natuurlijk geen antwoord geven, dus mocht de staatssecretaris van Europese Zaken in een briefje aan de Kamer even uitleggen hoe de benoemingsprocedure volgens het EG-verdrag er uit ziet: eerst een voordracht tot stand brengen van de volgende voorzitter van de Europese Commissie en pas daarna praten over de verdeling van de baantjes van de andere euro-commissarissen. Ja, zo staat het inderdaad in art 214 van het EG-verdrag. Dat is de papieren werkelijkheid. Maar is het ook de politieke werkelijkheid? Graag hierop een reactie van de Minister-President.

2e termijn:

Voorzitter,

Dank aan de bewindslieden voor hun beantwoording. Niet dat we er veel mee zijn opgeschoten maar in ieder geval: bedankt dat u hier was en heeft uitgelegd dat U om allerlei redenen ons nu nog allerlei dingen (over de opvolging van Barrosso en Kroes) niet wilt vertellen.

Heeft het debat vandaag nog wat opgeleverd?

Jazeker:

In de eerste plaats is weer eens bevestigd, dat baantjes-verdeling een belangrijk tijdverdrijf is voor de CDA-VVD-PvdA-elite. En voor die andere elite, D’66, GL enz. is het een belangrijk tijdverdrijf om daar ook zo veel mogelijk een punt van te maken.
Een fraaie vertoning, voorzitter, maar niet heus. Het beeld dat de mensen in het land vaak hebben, dat het in de politiek om baantjesjagerij gaat, is vandaag weer eens bevestigd.

De PVV heeft voorgesteld om het aantal eurocommissarissen (nu nog 27 à € 180.000 per jaar) te reduceren van 27 naar één. Eéntje is genoeg. Als dat een Nederlander wordt: fantastisch. Maar dan wel het liefst eentje die geen eurofiel is. We ontnemen de politieke elite dan een flink deel van hun baantjesjacht, maar dat moet dan maar.

En het tweede resultaat van dit debat is dat we heel helder hebben gekregen, dat het CDA het niet alleen in Nederland maar in héél Europa wil opnemen voor de islam. Het tot nu toe onbekende CDA-duoraadslid uit Amsterdam, mevr Rena Netjes, is met dat streven vanaf vandaag op de politieke kaart gezet.

Ik persoonlijk, voorzitter, wens het CDA nog heel veel meer van dit soort kandidaten.

Lees hier het interview van mevrouw Netjes.
Lees hier de weblog van Afshin Ellian over mevrouw Netjes.

  • Aangemaakt op .