Skip to main content

In de media - Interviews

Windmolenpark in Noordzee - Kamervragen

Vragen van het lid De Mos (PVV) aan de ministers van VROM en Economische Zaken over de plannen van bedrijven en instellingen om de bouw van een groot windmolenpark in de Noordzee te realiseren.

1.
Bent u bekend met het bericht van de NOS "Bedrijven willen windmolenpark in Noordzee"? (1).

2.
Bent u bekend met het feit dat de huidige windmolens op zee slechts een productiefactor van rond de 28% hebben, op land is dat nog lager, en dat windmolens daarmee een uiterst onconstante energieleverancier zijn? (2) Zo ja, waarom wilt u huishoudens dan toch opzadelen met een onconstante energieleverancier?

3.
Bent u bekend dat de huidige windmolens een zeer beperkte opslagcapaciteit hebben, waardoor het hoogspanningsnet overbelast kan raken? Zo ja, vindt u dan ook niet dat overbelasting van het hoogspanningsnet voorkomen moet worden en hoe gaat u dat doen?

4.
Bent u bekend met de gevolgen voor de scheepvaart, het leven in zee en de vogels, die de aanleg van deze 'vogelgehakt molens' op zee zullen hebben? Zo neen, kunt u garanderen dat de scheepvaart, het leven in zee en de vogels geen enkele hinder van windmolens zullen ondervinden door het niet verstrekken van bouwvergunningen voor deze windmolenparken in de Noordzee?

5.
Wilt u de garantie geven dat de geplande aanleg van het windmolenpark voor de kust van Callantsoog en van alle andere onrendabele windmolenparken niet zal geschieden door middel van subsidies, zodat de belastingbetaler gevrijwaard blijft van al deze 'malle molen plannen'?

(1) "Bedrijven willen windmolenpark in Noordzee", NOS Journaal, 2 september 2009.
(2) Bron 'Windmolens, feiten en ficties' van Ir. Hans Halkema

  • Aangemaakt op .