Skip to main content

In de media - Interviews

Wilders: rechtbank Amsterdam onbevoegd

AMSTERDAM - Geert Wilders vindt de rechtbank en het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam onbevoegd om hem te vervolgen. Dat betoogde zijn advocaat Bram Moszkowicz woensdagochtend aan het begin van het proces tegen Wilders.

De PVV-voorman is aangeklaagd voor het beledigen en discrimineren van moslims door zijn uitspraken in diverse media en in zijn anti-Koranfilm Fitna. Ook beschuldigt het OM hem van het zaaien van haat.

Klik hier om het bericht over de getuigen op Refdag.nl te lezen.
Klik hier om het bericht over de demonstratie op AD.nl te lezen.
Klik hier om het bericht over het vervolg van de rechtszaak tegen Wilders op Trouw.nl te lezen.

De rechtbank begon woensdag met de strafzaak tegen Wilders en houdt een zogenoemde regiezitting. Tijdens zo'n zitting wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld, maar maken de rechtbank, het Openbaar Ministerie (OM) en de verdediging afspraken over hoe het proces gaat verlopen. Ook kan de verdediging zich woensdag verzetten tegen de aanklacht. Van die mogelijkheid heeft Moszkowicz dan ook gebruik gemaakt.
 
De rechtbank zei aan het begin van de zitting tegen Wilders, dat de betrokken rechters neutraal tegenover zijn zaak staan. Dit in reactie op berichten in de media dat het volgens Wilders om een politiek proces gaat.
 
De politicus zelf is zich van geen kwaad bewust. ,,Ik heb niets fout gedaan'', zei hij dinsdag nog. Hij vindt dat ,,de waarheid'' over de islam moet kunnen worden gezegd. Ook als die pijnlijk en onwelgevallig voor bepaalde mensen is, meent Wilders.
 
Een groot deel van de fractie van de PVV zit op de publieke tribune, ter ondersteuning van de politiek leider. Naar schatting driehonderd aanhangers van Geert Wilders hadden zich bij de rechtbank verzameld om hem een hart onder de riem te steken.
 
De veiligheidsmaatregelen binnen en buiten de rechtbank zijn streng. De rechtszaal werd voorafgaand aan de behandeling van de zaak onderzocht met speurhonden.
(ANP)

Bron:
AD.nl

Klik hier om het bericht op Elsevier.nl te lezen.
Klik hier om het bericht op Telegraaf.nl te lezen.
Klik hier om het bericht op Refdag.nl te lezen.

  • Aangemaakt op .