Skip to main content

In de media - Interviews

Wilders: Verkiezingen gaan tussen Bos en mij

De PVV blijft met 27 zetels de grootste in de peiling van Maurice de Hond. Als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden worden gehouden, komt zowel de PvdA als het CDA uit op 24 zetels. Het vertrouwen in de twee leiders van deze partijen, Wouter Bos en Jan Peter Balkenende zakt steeds verder weg.

Dieptepunt
De uitkomst voor het CDA is de laagste score die De Hond ooit heeft gemeten voor de partij. Bij de vorige peiling van De Hond kreeg het CDA nog 26 zetels en de PvdA 24 zetels. De PVV is in de peiling opnieuw de grootste. De partij van Geert Wilders behaalt 27 zetels, net zoveel als bij de vorige peiling.

Momenteel heeft het CDA in de Tweede Kamer 41 zetels, de PvdA 33 en de PvV negen.

Concurrentie
De VVD (nu 22) krijgt negentien zetels en staat er volgens De Hond daarmee slechter voor dan op basis van de uitslagen bij de gemeenteraadsverkiezingen werd ingeschat. Volgens hem heeft VVD last van de concurrentie van de PVV. D66 heeft onder leiding van Alexander Pechtold nog steeds de wind vol in de zeilen. De partij heeft nu drie zetels en zou stijgen naar negentien zetels.

De SP herstelt iets en staat nu op twaalf zetels. De eerste reacties op de nieuwe fractievoorzitter Emile Roemer zijn volgens De Hond gematigd positief. Roemer nam vrijdag het voorzitterschap over van Agnes Kant die donderdag opstapte na de voor de SP teleurstellend verlopen gemeenteraadsverkiezingen.

Slechte premier
Gevraagd naar het vertrouwen van de kiezer in een (potentiële) lijsttrekker, blijkt de positie van Wouter Bos (PvdA) en Balkenende (CDA) zwakker te zijn dan die van Pechtold, Femke Halsema (GroenLinks) en Mark Rutte (VVD). Wilders doet het goed bij zijn eigen kiezers maar slecht bij de kiezers van andere partijen.

Sinds de val van het kabinet op 20 februari vechten Bos en Balkenende in de media een ruzie uit over wie schuld heeft. Dat leidde gisteren tot een frontale aanval van de PvdA-leider die Balkenende een slechte premier noemde.

Bron:

Elsevier.nl 

  • Aangemaakt op .