Skip to main content

In de media - Interviews

PVV zelfverzekerd na verkiezingszege

De Partij voor de Vrijheid blaakt van het zelfvertrouwen na de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag. In Almere troefde de partij van Geert Wilders met 21,6 procent van de stemmen de PvdA (17,6 procent) af. De PVV haalt daarmee negen zetels, de PvdA acht. In Den Haag eindigde de PVV met acht zetels als tweede achter de PvdA, dat tien zetels kreeg. In beide steden waren rond 01.15 uur s' nachts bijna alle stemmen geteld.

De PvdA en het CDA verloren in het hele land zetels, terwijl Rotterdam zich ontpopte als 'Florida aan de Maas'. Leefbaar Rotterdam eiste een hertelling van de stemmen, nadat na telling van 96 procent van de stemmen was gebleken dat de partij evenveel zetels heeft gekregen als de PvdA. Beide partijen staan op veertien zetels. De afgelopen jaren was de PvdA de grootste partij in Rotterdam.

De hertelling is volgens Leefbaar Rotterdam vooral nodig omdat er het nodige verkeerd zou zijn gegaan op enkele stembureaus. Lijsttrekker Marco Pastors stelde dat leden van stembureaus hebben geholpen bij het stemmen en bij het invullen van machtigingsformulieren. Het zou Pastors niet verbazen als daarbij stemmen voor de PvdA zijn geronseld.

Een woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb zei dat eerst de resterende 4 procent wordt geteld. Aboutaleb laat zich vervolgens donderdag bijpraten over wat er precies in de stemlokalen is gebeurd. „Maar van een hertelling is nu nog geen sprake”, aldus de zegsman.

In Almere was geen sprake van verwarring. „Wat in Den Haag en in Almere kan, kan in heel het land. Dit is springplank naar ons succes”, reageerde een enthousiaste Geert Wilders op de overwinning van zijn partij. „Wij gaan op 9 juni de grootste partij van Nederland worden”. Op die dag staan verkiezingen voor de Tweede Kamer gepland.

Wilders sprak woensdagavond bij de uitslagenavond van zijn partij in het café Get Down in Almere, waar hij als een held werd onthaald. Moslims in Almere hoeven de PVV volgens Wilders niet te vrezen. „Als zij zich aan de wetten houden, zijn ze gelijk aan ieder ander en hebben ze geen enkele reden om bang te zijn”, aldus de PVV-leider.

Wilders noemde de verkiezingsdag een fantastische dag voor de PVV. „Als je grootste of tweede partij bent dan moet je proberen mee te gaan doen”, zei Wilders. Hij sprak de hoop uit dat de andere partijen de PVV in Almere niet buiten zullen sluiten. „De kiezer heeft gesproken. Men moet de democratie serieus nemen”, aldus Wilders.

De PvdA verloor in veel gemeenten zetels. In Amsterdam verloor de partij zes van de huidige twintig zetels, maar bleef het wel de grootste. De partij had op grond van de peilingen rekening gehouden met een nog groter zetelverlies. Lokale partijen toonden in veel gemeenten aan dat ze een loyale achterban hebben.

Bron:

Telegraaf.nl

  • Aangemaakt op .