Skip to main content

In de media - Interviews

Wilders vertoont 'Fitna' in Hogerhuis

PVV-leider Geert Wilders is het vrijdag eindelijk gelukt om zijn antikoranfilm 'Fitna' te vertonen in het Hogerhuis, de Britse Eerste Kamer in Londen. Volgens Wilders woonden zo'n zestig mensen de vertoning bij.

Wilders had zijn film al in februari vorig jaar willen laten zien, maar de Britse overheid legde hem een inreisverbod op. Wilders stapte toch op het vliegtuig, en werd op het vliegveld Heathrow in Londen prompt teruggestuurd.

Een Britse rechter vernietigde later het inreisverbod, waarna Wilders in oktober opnieuw naar Londen ging. Hij kon 'Fitna' toen wel laten zien, maar niet in het Hogerhuis. Vrijdag is dat dus wel gelukt.

Wilders vertoonde de film op uitnodiging van de Britse parlementariërs Malcolm Pearson en Caroline Cox. Die laatste noemde het bezoek van Wilders een overwinning voor de vrijheid van meningsuiting.

Wilders zelf herhaalde op een persconferentie na afloop dat de islam een 'totalitaire ideologie' is. De profeet Mohammed noemde hij 'een barbaar, een massamoordenaar en een pedofiel'.

Enkele honderden betogers verzamelden zich bij het parlementsgebouw om tegen Wilders te demonstreren. De politie greep in toen de betogers probeerden een straat te blokkeren.

Verderop demonstreerden ruim honderd mensen om juist hun steun aan Wilders te betuigen. Deze betoging was georganiseerd door de English Defence League, een beweging die banden heeft met extreem rechts.


Bron:
Trouw.nl

Klik hier om de berichten op Telegraaf.nl, AD.nl en Elsevier.nl te lezen.

 


CNN.com

 


RussiaToday.com


Anorak.co.uk
  • Aangemaakt op .