Skip to main content

In de media - Interviews

Geert Wilders: CDA blokkeert een rechts kabinet

De informatie voor een rechts kabinet zit volledig op slot. Het CDA wil nog altijd niet aanschuiven bij VVD en PVV en PVV-leider Geert Wilders zegt dat CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen hiermee een rechts kabinet blokkeert. Alles wijst erop dat er geen kabinet met VVD, CDA en PVV komt.

Verhagen begon rond 9 uur in de ochtend aan zijn tweede gesprek met de VVD-informateur. Na een half uur stond hij alweer buiten. Ook VVD-leider Mark Rutte en Wilders waren slechts kort bij informateur Uri Rosenthal.

Zinloos
De nieuwe fractievoorzitter van het CDA blijft bij zijn eerdere verklaring: ‘Het is een zinloze exercitie om aan tafel te gaan met VVD en PVV zolang zij geen overeenstemming hebben over belangrijke zaken als etnische registratie en economie.’

Een dag eerder had Verhagen al meer dan twee uur met Rosenthal gesproken over de vorming van een nieuw kabinet. Waarom hij zo snel weer werd uitgenodigd, wilde of kon Verhagen niet precies vertellen. ‘Omdat de informateur mij gevraagd heeft langs te komen. Kan van alles zijn,’ zei hij voordat hij het gebouw van de Eerste Kamer binnen ging.

Conclusies
Verhagen zei verder dat het aan de informateur is om conclusies te trekken. Verkiezingswinnaar VVD bekijkt momenteel de opties om te regeren met de PVV van Geert Wilders. Partijleider Mark Rutte heeft altijd gezegd geen enkele partij uit te sluiten.

Wilders wil echter graag dat het CDA aanschuift bij de informatie, maar Verhagen weigert. Zolang hier geen verbetering in komt, lijkt een coalitie met deze drie partijen onmogelijk.

Even na Verhagen ging ook Wilders in gesprek met de informateur. Hij liet weten dat wat hem betreft het CDA met deze houding een rechts kabinet blokkeert. 'Het CDA trekt gewoon de stekker eruit,' aldus Wilders.

Rutte
Ook Rutte ging donderdag langs bij Rosenthal. Voordat hij naar binnen ging, zei hij: 'Ik heb altijd geweten dat het ingewikkeld zou worden. Dit is zo'n dag dat je je dat weer realiseert.'

Bron: Elsevier.nl

  • Aangemaakt op .